blog arădean de cultură generală

Cine a descoperit America ?

Cu mult înainte ca Cristofor Columb să se fi născut, o femeie membră a unei populaţii de nativi americani pare să fi călătorit spre Europa împreună cu vikingii, susţine un nou studiu genetic.

Indianca  din tribul Nez Perce

Indianca din tribul Nez Perce

Oamenii de ştiinţă au analizat porţiuni ale ADN-ului care se transmite numai de la mamă la copil şi au descoperit că aproximativ 80 de oameni care trăiesc în Islanda zilelor noastre posedă o variaţie genetică asemănătoare cu una descoperită la majoritatea indivizilor din populaţii nativ americane.

Din studiu s-a concluzionat că misterioasa semnătură genetică a intrat în materialul genetic al islandezilor în jurul anilor 1000, cam în aceeaşi perioadă în care vikingii au navigat din Islanda spre Groenlanda. Oamenii de ştiinţă cred că este posibil ca o femeie de origine amerindiană fie să se fi îndrăgostit de unul dintre vikingi, fie să fi fost luată cu forţa la bordul vasului, întorcându-se cu navigatorii în Islanda.

iceland

Din punct de vedere statistic, acest scenariu este mult mai plauzibil comparativ cu explicaţia alternativă care susţine că această trăsătură a apărut independent la două populaţii distincte.

Nez Perce

Indieni din tribul Nez Perce

Indieni din tribul Nez Perce

Trib de amerindieni, care popula pana la venirea colonistilor europeni, teritoriul pe care astazi se afla statul Washington. Este considerat unul dintre cele mai vechi triburi de nativi americani cu o istorie de peste 10.000 de ani. Au fost izgoniti in perioada Razboaielor Indiene de trupele americane conduse de generalul Oliver Otis Howard. In prezent, o micuta comunitate Nez Perce se afla in rezervatia din Statul Idaho in nordul Statelor Unite.

sursa

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s