blog arădean de cultură generală

Cele mai mari gauri din Pamant

Sinkholes, Kimberley Mine, Monticello Dam and more

Aceste gauri nu sunt doar uimitoare, dar unele dintre ele sunt cu adevarat înfricosatoare.Simpla dimensiune ne aduce aminte de cât de mici suntem. Kimberley gaura din Africa de Sud este aparent cea mai mare sapata vreodata de mâna omului din lume, 240 metri adâncime,  mina a dat peste 3 tone de diamante inainte de a fi închise în 1914

 • Kimberley Big Hole – South Africa

O carieră al cărui nume lasă loc imaginaţiei, the Big Hole in Kimberly, Africa de Sud, se spune ca este cea mai mare gaura excavat de mână (fara utilaje) – în ciuda au ce susţinut recent unele surse ca mina Jagersfontein din apropiere deţine acest titlu.

În timp ce Big Hole in Kimberly a fost închisa în 1914, în perioada de exploatare de 43 de ani, cei 50.000 de muncitori care si-au rupt spatele folosind tarnacoape şi lopeţi au mutat peste 22.5 milioane de tone de pământ, generând aproape 3 tone de diamante.

Big Hole este de 463 de metri lăţime şi a fost săpata pana la o adâncime de 240 m – deşi acumularile de apa au lasat doar 175 m din gaura vizibil, este acum o atractie pentru turistii.

 • Glory Hole – Monticello Dam, California

O gaura imensa este folosita atunci când barajul este la capacitate maxima si apa trebuie sa fie drenata din rezervor.

Close-up Dam Monticello. Cea mai mare din lume, permite sa treaca 400 de metri cubi de apa în fiecare secunda.

Glory Hole Monticello poate fi vazuta in partea din stânga sus din aceasta fotografie.


Apa care intra în lastarii de sus iese cateva secunde mai tarziu prin partea de jos a barajului.

 • Bingham Canyon Mine, Utah

Aceasta mina se presupune ca este cea mai mare excavare pe pamânt facuta de om. Extractia a început în 1863 si înca mai continua si astazi, groapa cresterea în dimensiune în mod constant. În starea sa actuala gaura este de 1.2 km adâncime si 4 km latime.

A produs pana in prezent peste 17 milioane tone cupru si 715 tone de aur.

La inceputul anilor 1900, tabere de minerit căptuşeau pereţi abrupţi ai canionului, dar mai multe dintre acestea au fost înghiţite de mina mereu în expansiune.

Acum are 1.400 de angajati care muncesc permanent şi 50.000 de tone de materiale sunt excavate  în fiecare zi. Se estimeaza ca mina va si inchis in 2013.

 • Great Blue Hole, Belize

Situata la 60 mile în largul coastei Belize este un incredibil fenomen geografic cunoscut ca si gaura albastru. Exista numeroase gauri albastre în jurul lumii, dar nici una asa uimitoare ca asta.

La nivelul suprafetei gaura aproape perfect circulara este de 1 / 4 mile in diametru, adâncimea în mijlocul ajungând la 145 de metri.
Evident, gaura este un loc cautat de scafandri.

 • Mirny Diamond Mine, Siberia

Aceasta este o bestie absoluta si detine titlul de cea mai mare mina de diamante deschisa din lume. La 525 de metri adâncime, cu un diametru la suprafata de 1200 de metri, deasupra minei zborul elicopterelor este interzis deoarece au fost accidente din cauza curentilor de aer de deasupra minei

După descoperirea sa, în 1955, muncitorii de la mina de diamante Mir au fost nevoiti să îndure temperaturi incredibil de dure si solul inghetat cum nu se mai gasesc in nici o alta mina din lume pe perioada iernii, uneori este asa de frig ca anvelopele de la masini si orelul se sparg.

Sageata rosie în fotografia de mai jos indica spre un camion imens.

Mina a încetat operaţiunile în 2001, având în produs 10 milioane de carate (2 tone) de diamante pe an in perioada de productie maxima.

 • Diavik Mine, Canada

Acesta incredibila mina pe o insula de 20 de km patrati la 220 km de cercul polar si 300 km nord-est de Yellowknife în Canada si a fost folosita de History Channel pentru seria “Ice Road Truckers”. Aici muncesc permanent aproximativ 700 de angajati

Mina este atât de mare si atat de departata incat acesta are chiar si aeroport propriu, cu o pista suficient de mare pentru a gazdui un Boeing 737. De asemenea peisajul este la fel de minunat si atunci cand apa din jur este înghetata.

Cu o durata de viata intre 16 si 22 de ani, proprietarii vor fi fericiţi atâta timp cât mina produce 8 milioane de carate (1600 kg) de diamante pe an.

Prapastie, Guatemala
O prapastie este cauzata atunci când apa (de obicei, ploaie sau de canalizare) este absorbit de pamânt pe o scara larga, rezultând în sol o gaura imensa.

Aceste fotografii sunt cu o prapastie care a avut loc recent în Guatemala. Gaura a inghitit o duzina de case si a ucis cel putin 3 persoane.

Autoritatile au dat vina pentru gaura produsa pe o conducta de canalizare care s-a rupt.

Kola Super-deep Borehole, în Rusia

Cele mai adanca gaura forata vreodata de om este Kola Super-deep Borehole, în Rusia. Acesta a ajuns la o adâncime de 12,261 de metri (aproximativ 40,226 feet sau 7.62 mile).

 Acesta a fost forata pentru cercetare stiintifica si a adus si unele descoperiri neasteptate

una din descoperiri este un depozit imens de hidrogen – asa de masiv ca noroiul provinit din gaura a fost fierbinte.

 • Mina Udachnaya, Rusia

Mina Udachnaya în Rusia este o imensa mina de diamante, care ase adanceste mai mult de 600 de metri în scoarţa terestră. Situat în zona departata a Rusiei, in slab populata Republica Sakha, chiar în afara cercului Arctic, in aceasta zona conditiile de lucru sunt la limita extrema tinand cont ca este o mina de suprafata.

Aşezarea din apropiere, Udachny, a fost numita după mina de diamante, care a fost descoperita în 1955. Mina Udachnaya este controlată de Alrosa, Rusia, cea mai mare companie de diamante, care se mândreşte cu faptul că intenţionează să oprească mina de suprafata în favoarea excavatiilor subterane în 2010.

 • Mina Chuquicamata, Chile

Chuquicamata în Chile este un colos de mină care a inregistrat un total de 29 milioane de tone de cupru excavate. În ciuda a aproape 100 de ani de exploatare intensivă, acesta rămâne printre cele mai mari resurse de cupru cunoscute, si groapa deschisa este una dintre cele mai mari din lume cu dimensiuni de 4.3 km lungime, 3 km lăţime şi peste 850 m adâncime.

Cuprul a fost excavat de secole la Chuquicamata, aşa cum se arată prin descoperirea in 1898 a unei mumii datate în jurul valorii de 550 IH găsita prinsa într-o veche galerie de mina. Un mare aflux de mineri au fost atrasi de “febra de aur roşu” după războiul din Pacific, atunci când la un moment zona a fost acoperită cu taberele miniere unde alcoolul, jocurile de noroc, prostituţia şi chiar crimă s-au răspândit.

 • Ekati Diamond Mine, Canada

Un alt crater uriaş pe teritorul indepartat al Canada, Ekati Diamond Mine este prima mina comerciala de diamante din America de Nord deschisa în 1998. Este de fapt la doar o aruncătură de băţ de la mina de Diavik, cu doar 20 km mai aproape de Cercul Arctic.

Ca si la mina Diavik la Mina Ekati este acces doar pe drumuri de gheata. Mina a produs pana in prezent aproximativ 40 de milioane carate (8000 kg) de diamante.

 • The Minera Escondida Mining Co, Chile

Construcţia a început în 1990, şi această mina a depăşit recent Chuquicamata, cel mai mare producător de cupru anual, in 2007, a avut un randament de 1,48 milioane de tone în valoare de 10.12 miliarde dolari SUA .

Escondida a devenit o parte esenţială a economiei chiliene si are aproximativ 2951 de oameni angajati în mod direct in. O grevă a izbucnit în 2006, deoarece muncitorii au fost nemultumiti de conditiile de salarizare rapiortate la profitul foarte mare facut in urma explorarii minei. In urma disputelor pentru cresterile salariale sindicalisti au blocat pentru scurt timp drumul de acces catre mina

 • Mina Grasberg, Indonezia

Deschisa în 1973, Mina Grasbergdin Indonezia este cea mai mare mina de aur din lume si a treia de cupru. La acest colos industrial din Muntii Papua muncesc 19500 lucratori, Compania care administreaza mina este detinuta in majoritate de firme din SUA, Mina a fost atacata in 1977 de miscarea Free Papua.

 • Pit Kalgoorlie Super, Australia

Irlandezul Paddy Hannan a văzut prima licărire de aur aici, înapoi în 1893, şi acesta gaura imensa din Australia de Vest este în prezent una din cele mai mari mine deschise cu niste dimensiuni (3,5 km lungime, 1,5 km lăţime şi 360 m adâncime). Şi este în creştere. Cel puţin până în 2017, atunci când este de aşteptat să înceteze excavarea.

3 responses

 1. Vyo-chan

  Interesant

  14 November 2012 at 6:54 PM

 2. SAS

  Interesante Informatii …Frumos articol …

  25 May 2014 at 10:35 PM

 3. Reblogged this on Octavpelin's Weblog.

  21 March 2018 at 10:28 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s