blog arădean de cultură generală

Noua Zeelanda


Din 30 iulie 2007, romanilor nu li se va mai cere viza


In Noua Zeelanda imigratia este  politica de stat. Cei care doresc sa se stabileasca pe teritoriul acestei tari o  pot face destul de usor, conditia principala fiind aceea de a avea un loc de  munca. Persoanele tinere cu o buna pregatire au cele mai mari sanse de a emigra  in aceasta tara.

       Autoritatile neozeelandeze  mizeaza foarte mult pe politica migrationista. Plecand de la premisa „omul  potrivit la locul potrivit”, oficialitatile din aceasta tara incearca sa atraga  in special acele categorii de imigranti care le-ar putea fi de folos pe piata  muncii. Cu o populatie de 4,1 milioane de locuitori, Noua Zeelanda este unul  dintre statele care isi bazeaza dezvoltarea economica pe politica de acceptare a  cat mai multor imigranti. Astfel, numarul locuitorilor din aceasta tara creste  anual cu 1% doar datorita nou-venitilor.
Joburi la mare cautare
Oficialitatile din Noua  Zeelanda apreciaza in mod deosebit imigrantii care provin din acele categorii  profesionale necesare pietei muncii de aici. In plus, vechimea in munca este o  alta calitate foar-te importanta, conditia fiind ca o persoana care doreste sa  lucreze pe teritoriul statului neozeelandez sa beneficieze de cel putin doi ani  experienta in munca. Iata care sunt posturile pentru care se cauta, in mod  deosebit, personal: – specialist IT – electrician auto – mecanic  auto – brutar – tamplar – instalator – croitor – electrician – laborant – tehnician dentar – microbiolog – fizioterapeut – epidemiolog – farmacist – veterinar – contabil – profesor – tehnician radio-telecomunicatii
Trebuie specificat ca,  potrivit datelor furnizate de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, Noua  Zeelanda nu are o lista clara a ocupatiilor acceptate. Orice profesie este  benefica pietei muncii din aceasta zona, cu conditia sa existe o scolarizare  adecvata si vechime in domeniu.
Conditii de  indeplinit
Inainte de a decide sa plecati in Noua Zeelanda este  obligatoriu sa indepliniti conditiile stabilite de guvernul de la  Wellington: – sunt acceptate doar persoanele care pot dovedi o stare de  sanatate buna prin examene medicale si radiografii aferente – cazierul  judiciar trebuie sa fie „curat” – cunostintele de limba engleza trebuie  dovedite prin testul IELTS sau prin acte care sa ateste ca persoana interesata  de statutul de imigrant a locuit sau a lucrat intr-o organizatie in care se  vorbeste limba engleza sau a urmat cursurile unei scoli cu predare in  engleza.
Evaluarea calificarii
Persoanele care au trecut peste aceasta prima etapa trebuie sa se adreseze  Autoritatii Neozeelandeze pentru Calificari pentru echivalarea profesiei. Toti  cei care doresc sa emigreze in Noua Zeelanda pentru a munci nu pot face acest  lucru decat in baza unei calificari. Iar aceasta calificare se acorda in urma  unui test de evaluare si a acordarii unui punctaj. Iata care sunt metodele de  punctare: – aplicantul principal primeste căte 2 puncte pentru fiecare an de  vechime in munca, păna la un maxim de 10 puncte – sotul/sotia poate primi  puncte suplimentare daca indeplineste toate conditiile cerute pentru  emigrare. Reprezentantii OMFM sustin ca scorul minim necesar pentru  calificare este de 28 de puncte si se modifica lunar. Daca punctajul obtinut de  un solicitant este cuprins intre 20 si 25 de puncte, se poate obtine o viza  temporara cu drept de munca pentru 6 luni, aceasta oferind posibilitatea  incheierii unui contract de munca in Noua Zeelanda. Pe baza contractului  respectiv (care poate suplimenta punctajul realizat initial cu inca 5 puncte) se  poate obtine viza definitiva, iar solicitantul poate ramăne in Noua Zeelanda cu  rezidenta permanenta. Este foarte important de stiut ca, daca punctajul  realizat este cu 5 puncte sub baremul acceptat la momentul depunerii cererii de  rezidenta, se poate solicita un permis care da dreptul solicitantului sa caute  un loc de munca pe teritoriul Noii Zeelande.
Studiile atarna greu la evaluare
Punctele  obtinute pentru calificarile (studiile) care sunt recunoscute in Noua Zeelanda  sunt cuprinse intr-un tabel de punctare organizat in functie de categoria si  nivelul calificarii/studiilor. „In ceea ce priveste lista calificarilor  profesionale obtinute in Romănia si recunoscute in Noua Zeelanda, e important de  stiut ca o licenta obtinuta la una dintre universitatile de traditie din tara  este cotata cu 10 puncte, iar pentru doctorat se acorda 12 puncte”, a precizat  OMFM.
Puncte pentru vechime
Exista o  serie de profesii pentru care inregistrarea si recunoasterea calificarii este  obligatorie. Este vorba despre meseriile de arhitect, avocat, tehnician dentar,  electrician, asistenta medicala, profesor, laborant, farmacist, psiholog, agent  imobiliar, medic veterinar. Pentru experienta profesionala atestata se acorda  puncte importante. Conditia de vechime este de minimum doi ani. Iata punctajul  care poate fi obtinut in functie de experienta: – vechime de cel putin doi  ani – 1 punct – vechime de patru ani – 2 puncte – vechime de 6 ani – 3  puncte – vechime de 20 de ani – 10 puncte In ceea ce priveste varsta celor  care doresc sa se stabileasca in Noua Zeelanda, exista si aici niste criterii  care trebuie indeplinite. In primul rand, nu sunt acceptati imigrantii care  depasesc 56 de ani. Punctajul maxim in evaluare (10 puncte) este obtinut de  persoanele care au intre 25 si 29 de ani. Imigrantii care beneficiaza deja de o  oferta ferma din partea unei firme din Noua Zeelanda obtin inca 5 puncte in  plus. Iar cei care dispun de resurse financiare adauga la evaluare inca 2  puncte.
Vesti bune
Aderarea tarii  noastre la Uniunea Europeana ne aduce inca o facilitate. Ministerul Afacerilor  Externe a anuntat ca, incepand cu 30 iulie 2007, romanii vor putea intra liber  pe teritoriul Noii Zeelande. Ei pot face acest lucru pentru o perioada de 90 de  zile in 6 luni. Altfel spus, cetatenii romani pot ramane timp de 90 de zile pe  teritoriul acestui stat fara a avea nevoie de o viza. In aceasta perioada pot  profita pentru a-si gasi un loc de munca. Odata identificat postul, pot declansa  procedurile pentru obtinerea dreptului de rezidenta.

sursa

Harta

Informatii emigrare noua Zeelanda

Ghid pentru emigrare in Noua Zeelanda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s