blog arădean de cultură generală

Canada


Canada

 • Capitala:Ottawa;
 • Populatia:32.805.041 locuitori;
 • Suprafata: 9.984.670 km2;
 • Moneda:1 Dolar canadian = 100 centi;
 • Ziua nationala:1 iulie;
 • Limba oficiala:engleza, franceza;
 • Forma de guvernamant: stat federal parlamentar;

Ambasada Romaniei in Canada:

Capitala: Ottawa

Adresa ambasadei: Strada Rideau, nr. 655

Telefonul ambasadei: 001-613-7895345 / 001-613-7893709

Adresa de email a ambasadei: romania@cyberus.ca

Istorie

Populata la inceput in mod exclusiv de populatie aborigena, Canada a fost fondata sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze. Ca forma de organizare statala din 1867 Canada este un dominion britanic, deci o monarhie constitutionala.

In realitate, Canada si-a obtinut independenta de Marea Britanie in mod pasnic, printr-un proces gradual inceput cu intemeierea Canadei in 1867 si definitivat in 1982, cand Canada a obtinut dreptul de a-si modifica propria constitutie. In prezent, Canada este un stat independent, care functioneaza ca o democratie parlamentara si monarhie constitutionala bine articulata, sef al statului fiind regina Elisabeta a II-a, al carei reprezentant local este Guvernatorul General al Canadei, Michaëlle Jean. Seful guvernului este primul ministru al Canadei, actualmente Stephen Harper.

Canada se autodefineste ca fiind o natiune bilingva si multiculturala. Engleza si franceza sunt ambele limbi oficiale. La inceputul anilor 1970, Canada incepe sa adopte concepte de diversitate culturala si multiculturalism, concepte pe care multi canadieni le considera astazi ca unele dintre principalele caracteristici ale tarii.

Tara industrializata si avansata tehnologic, Canada este un exportator net de energie datorita rezervelor considerabile de combustibili fosili si a generarii de energie nucleara si hidroelectrica. Economia diversificata se bazeaza mult pe abundenta resurselor naturale si a comertului extern, in special cu Statele Unite, cu care Canada are o relatie complexa si de lunga durata, relatie care poate fi descrisa ca cel mai strans si mai vast parteneriat comercial din istorie.

Drapel Canada

Steagul național al Canadei (în engleză, The National Flag of Canada, cunoscut popular ca Maple Leaf, respectiv, în franceză, l’Unifolié, “uni-frunzat”) este un steag bicolor, alb și roșu, cu o proporție de 1 : 2 între lățime și lungime, având îi mijlocul său un pătrat alb în care se găsește desingul stilizat al unei frunze de arțar, colorată în roșu, având forma unui poligon cu o axă verticală de simetrie cu 11 vârfuri și 22 de laturi. Pătratul alb, este flancat de două dreptunghiuri roșii, care împreună ar forma un al doilea pătrat, având aceeași culoare roșie ca și modelul frunzei.

Canada, mai ales după primul război mondial, a utilizat din ce în ce mai frecvent diferite variante ale steagului cunoscut sub numele de Canadian Red Ensign, care a funcționat, de facto, ca un steag național al Canadei, împreună cu Union Jack, deși nu a fost niciodată aprobat de Parlamentul țării.

Este cunoscut faptul că Mackenzie King, prim ministrul Canadei pentru o perioadă de 21 ani, servind intermitent mai multe mandate între 1921 și 1948, a dorit să utilizeze steagul Red Ensign ca o formă intermediară de trecere spre un steag național distinctiv, astfel determinând printre canadieni ideea conștiinței naționale și a unui steag național.

Steagul Frunzei de Arțar a fost continuu folosit în mod oficial de la adoptarea sa de către Parlamentul Canadei în 1965.

Canada

este a doua tara ca intindere din lume – un teritoriu binecuvantat unde aventura si civilizatia coexista intr-o simbioza supravegheata de vulturii plesuvi ai inaltimilor dar si de liderul partidului politic care reuseste sa obtina cele mai multe voturi in Camera Comunelor. Forma de guvernamant a Tarii Artarului este monarhia, Canada fiind organizata ca un stat federal cu zece provincii si trei teritorii, marginit la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, la vest de Oceanul Pacific si la sud cu Statele Unite ale Americii, cu care Canada imparte Cascada Niagara.

Informatii geografice

Padurile boreale domina intinderea tarii, ghetarii sunt proeminenti in regiunea arctica si in Muntii Stancosi, in timp ce terenul relativ plat al preriilor este propice pentru agricultura. Marile Lacuri alimenteaza Fluviul Sfantul Laurentiu (St. Lawrence), in sud-est o zona care gazduieste o mare parte din populatia Canadei. Din 1925, Canada are pretentii asupra teritoriilor arctice dintre 60° si 141° longitudine vestica, desi aceste pretentii nu sunt universal recunoscute. Cea mai nordica asezare umana din Canada (si din lume) este Baza fortelor militare canadiene CFS Alert localizata pe varful nordic al Insulei Ellesmere – latitudine 82.5°N – la doar 834 kilometri (450 mile nautice) de Polul Nord.

Densitatea populatiei de 3,5 locuitori pe kilometrul patrat este una dintre cele mai scazute din lume. Cea mai dens populata parte a tarii este Coridorul Québec City-Windsor in sud-est. La nordul acestei regiuni se gaseste vastul Scut Canadian, o zona stancoasa erodata de-a lungul ultimei glaciatiuni, cu soluri sarace, dar bogata in minerale, cu lacuri si cursuri de apa abundente. De fapt, teritoriul Canadei incorporeaza peste 60% din lacurile planetei.

Informatii demografice

Canada este populata in majoritate de canadieni-europeni, care compun 90,45% din populatie. Majoritatea acestora sunt de origine engleza sau franceza, desi intalnim si  minoritati importante de scotieni, irlandezi si germani. A doua cea mai mare grupare etnica este cea chineza, compunând 3,69% din populatie. Nativ-americanii, populatia indigena a Canadei, reprezinta 3,38% din populatie. Alte minoritati includ: indieni (2,41%), afro-americani (2,23%), evrei (1,18%), rusi (1,14%) si filipinezi (1,11%). Majoritatea francezilor din Canada traiesc in provincia Québec. O parte dintre ei doresc sa fie independenti si au organizat doua referendumuri in acest scop, pierzând la limita in 1995.
77% din populatia Canadei este crestina, majoritatea romano-catolici, desi exista un numar important de anglicani si baptisti. Musulmanii reprezinta 2% din populatie, iar evreii 1,1%. 16% din populatie nu este afiliata nici unei religii.
In Canada exista un numar de 200.000 de români emigrati. In prezent, Canada are o tinta de a atrage 250.000 de imigranti pe an, din toata lumea.

Politica

Canada este o monarhie constitutionala si o democratie parlamentara cu un sistem federal de guvern parlamentar, bazat pe traditii democratice solide. Sistemul politic care opereaza in Canada este derivat din modelul Westminster folosit in Marea Britanie.

Constitutia Canadei creeaza structura legala a tarii si consta din textul scris, precum si din conventii si traditii nescrise. Guvernul federal si guvernele a noua provincii au agreat “patrierea” constitutiei, permitand promulgarea de amendamende conform unei formule canadiene, nu prin intermediul Parlamentului britanic de la Westminster. Aceasta decizie, luata la o intrunire a premierilor provinciali cu prim-ministrul Canadei, in noiembrie 1981 nu a fost agreata de guvernul provincial al Quebecului, iar nationalistii din Québec continua sa se refere la noaptea finala a intrunirii ca “Noaptea Pumnalelor Lungi”.

Constitutia a inclus si adoptarea Cartei Canadiene a Drepturilor si Libertatilor, care garanteaza drepturi si libertati fundamentale si care nu poate fi, in mod normal, ignorate de nici unul dintre organismele legislative canadiene. Carta contine, totusi, o clauza care permite parlamentelor federal si provinciale sa promulge legi contrare unora dintre articolele Cartei, in mod temporar, pentru perioade de cate cinci ani.

Apele Tunetului

Situata pe raul Niagara, intre lacurile Erie si Ontario si formata din Cascada americana si Valul miresii (pe teritoriul Statelor Unite) si Cascada potcoava (pe teritoriul Canadei), Niagara este una dintre cele mai vizitate minuni naturale ale lumii. Partea canadiana este mai spectaculoasa decat cea americana, diferenta constand  atat in latimea cat si in inaltimea de la care cade cortina de apa (51 m inaltime / 792 latime in Canada  si 21 m inaltime / 363 m latime in SUA). Debitul mediu este de aproximativ 4.500 mc/s, de aceea zgomotul este asurzitor, experienta fiind si din acest punct de vedere speciala. Indienii Iroquois au numit cascada Nee-ah-gah-rah (Apele Tunetului). Ceata si soarele creaza minunate curcubee, spre bucuria turistilor care le pot admira de la fereastra unei cafenele din Skylon Tower sau de la bordul unei nave de croaziera.

Toronto

Centru administrativ al Canadei engleze. Toronto este cel mai mare oras din Canada si capitala provinciei Ontario. Orasul este situat pe malul nordic al lacului Ontario, si este centrul regiunii metropolitane omonime (engleza: Greater Toronto Area), care mai include si municipiile Durham (cu Pickering, Ajax, Oshawa, Whitby, Clarington), Halton (cu Oakville, Milton, Burlington, Halton Hills), Peel (cu Mississauga, Brampton, Caledon) si York (cu Richmond Hill, Markham, Vaughan, Aurora, Newmarket, East Gwillimbury, Georgina, King, Whitchurch-Stouffville).          Imaginea orasului in lacul Ontario este una dintre cele mai celebre teme ale artistilor fotografi din lumea intreaga. CN Tower – cea mai inalta cladire masoara 553,33 m. Cladirile in stil victorian si edwardian dau un farmec aparte orasului care se mandreste cu stadionul sau – Rogers Center – primul stadion din lume cu acoperis retractabil, muzeul tehnologiei – Centrul Stiintific Ontario, fermele de animale si biserica de lemn de pe insula Toronto, Casa Loma, Parcul Kesington, Universitatea, Catedrala St. Michael si cu Muzeul Regal Ontario.

Ottawa

Guvernul Canadei, Parlamentul, Senatul si Curtea Suprema de Justitie a Canadei isi au sediul in orasul de pe malurile raurilor Ottawa, Rideau si Gatineau – Ottawa. Capitala Canadei este una dintre cele mai interesante destinatii turistice indiferent daca va doriti o vacanta activa sau o experienta culturala. Canalul Rideau este, incepand din anul 2007, listat intre obiectivele din patrimoniul cultural mondial UNESCO. Vara, pe acest canal se pot face croaziere, iar iarna se patineaza. Canadienii, dar si turisti obisnuiesc sa inchirieze biciclete sau sa se plimbe pe promenada care flancheaza canalul lung de aproximativ  8 km. Un alt loc special din Ottawa este Fairmont Chateau Laurier, construit de arhitectii Bradford Gilbert si Ross and Macfarlane in centrul orasului vechi. Aici se poate innopta sau se pot petrece cateva ceasuri intr-unul dintre restaurantele elegante, unde se servesc specialitati preparate de bucatarii care au absolivit Le Cordon Bleu Ottawa Culinary Arts Institute. Gatineau Park este un parc minunat unde localnicii se bucura de clipe de relaxare in toate anotimpurile.

Montreal

Montreal este cel mai mare oras din provincia canadiana Quebec. Se afla pe Insula Montreal, formata la confluenta raurilor Sfantul Laurentiu si Ottawa. Insula imparte raul Sfantul Laurentiu intre canalul principal si Riviere des Prairies. Orasul este desfasurat si pe alte 74 de insule vecine, ca Insula Maicilor, Ile-Bizard, Ile-Ste-Helen si Ile-Notre-Dame). In timp ce orasul propriu-zis avea (inainte de defuziunile municipale din 2006) un numar de 1.852.723 locuitori, peste 3.511.800 de persoane locuiesc in zona sa metropolitana, lucru care face din Montreal cea mai populata aglomeratie urbana francofona din lume, dupa Paris. La Montreal traieste un numar aproximativ de 40,000 locuitori din Montreal si-au declarat originea etnica romaneasca. Numarul actual este semnificativ mai mare, orasul fiind destinatia marii majoritati dintre cei 11.569 de emigranti proveniti din Romania in Quebec, intre 2000 si 2004.
Orasul ocupa o suprafata de 482,84 km2 si se gaseste la 45grade 30 N, 73grade 30 V, in fusul orar al Canadei (UTC-5). Mai demult, era cel mai mare oras din tara, insa acum ocupa locul secund dupa Toronto. Este un important centru de comert, industrie si cultura. In Montreal, multe persoane vorbesc atat engleza cat si franceza.
In privinta transportului, Montreal este un important oras portuar, prin care se aduc cantitati importante de cereale, zahar, petrol, masinarii si bunuri de consum. De asemenea este conectat prin cai ferate cu restul tarii, iar in imediata vecinatate a sa se afla doua aeroporturi internationale: Pierre Elliot Trudeau (care deserveste aproape tot traficul de pasageri) si Mirabel. Orasul are un sistem complex de autobuze si un sistem de transport subteran inaugurat in 1966 pentru a servi la exprozitia mondiala care a avut loc in anul urmator.
Principalele industrii montrealene sunt cea farmaceutica, a textilelor, electronica, a tehnologiei de transport, a imprimarii si a tutunului. Centrul orasului se afla la poalele Mont Royal, de unde provine si numele actual al orasului. In partea de sud a insulei se gaseste centrul istoric (Vieux Montreal) care reuneste atractii precum Vieux-Port, Place Jacques-Cartier, Palatul Consiliului, Place D’Armes si Bazilica Notre-Dame.
Inima orasului este formata din duzine de zgarie-nori, cum ar fi 1000 de La Gauchetiere, 1250 Rene-Levesque si Piata Ville-Marie (proiectata de Ioeh Ming Pei). Acest turn cruciform de birouri inaugurat in 1962 se ridica deasupra nucleului orasului subteran, un complex arhitectonic cu acces la sute de magazine, restaurante, birouri si terminale de transport.
Montreal este un mare centru cultural canadian si quebecan. Dispune de un Muzeu al Artelor Frumoase, un Muzeu de Arta Contemporana, diferite muzee de istorie (cum este McCord si Pointe-a-Calliere), de artizanat sau muzee specializate. Complexul din Place des Artes adaposteste Muzeul de Arta Contemporana, cateva teatre, Opera din Montreal si Orchestra Simfonica. Complexul olimpic din estul orasului include un modern muzeu ecologic (Biodome), un insectar si a doua cea mai mare gradina botanica din lume.
Poreclit “Cetatea sfiintilor”, Montreal este faimos pentru frumoasele sale biserici. Sunt patru biserici romano-catolice: Catedrala Marie-Reine-du-Monde, Bazilica Notre-Dame, Biserica Saint Patrick si Oratoriul (Oratoire Saint-Joseph). Ultima este biserica cea mai mare din Canada, iar cupola sa este cea mai mare din lume dupa Basilia Sfantul Petru din Roma. Alte biserici faimoase, cunoscute ca locuri de ” pelerinaj sunt Notre-Dame-du-Bon-Secours (zisa a marinarilor) si biserica anglicana Catedrala lui Cristos, care a fost complet excavata si suspendata in timpul constructiei unei parti a metroului.
Montreal are un numar important de stundenti in America de Nord datorita celor patru universitati urbane: Universitatea din Montreal si Universitatea Quebec din Montreal (francofone), Universitatea Concordia si Universitatea McGill (anglofone).
Montreal a gazduit Expozitia Mondiala in 1967 si Jocurile Olimpice in 1976. Stadionul Olimpic are turnul inclinat cel mai inalt din lume si a fost sediul echipei de baseball Expos din Montreal, mutata acum la Washington. In 2006 va fi locul de desfasurare a Jocurilor Homosexuale datorita sprijinului municipalitatii, Montreal avand cel mai mare cartier homesexual din America de Nord.

Vieux Montreal este un centru vechi foarte bine conservat, o adevarata delectare pentru pietoni dar si pentru turistii care vor sa petreaca cateva clipe sau ceasuri plimbandu-se sau facand cumparaturi.

Quebec

Orasul Quebec (engleza: Quebec City, franceza: Ville de Quebec) este capitala provinciei Quebec. Este situat la gura fluviului Sfantul Laurentiu (St Lawrence River)., la nord-est de Montreal. Centrul vechi al orasului, singurul din America de Nord ale carui ziduri de fortificatie supravietuiesc la nord de Mexic, a fost declarat World Heritage Site de catre UNESCO in 1985
Provincia Quebec (in franceza: Province du Quebec) este cea mai mare provincie din Canada. Aceasta are frontiera in vest cu provincia Ontario si golful Hudson, la nord teritoriul Nunavut si stramtoarea Davis, la est cu Provinciile Maritime si Labrador si la sud cu statele nord-american New York, Vermont, New Hampshire si Maine. Cea mai mare parte din populatie se concentreaza pe fluviului Saint Laurent, unde se afla capitala (Orasul Quebec) si Montreal, cel mai mare oras.
Quebec este o provincie francofona. Limba franceza se bucura de protectie legala, iar provincia detine inspectori lingvistici care verifica folosirea limbii franceze in localurile comerciale. Pe durata secolului XX s-au desfasurat doua referendumuri in legatura cu suveranitatea si in ultimul dintre ele, desfasurat in 1995, separatistii au pierdut la diferenta de un procent.
Economia Quebecului este inalt industrializata si in teritoriu exista resurse naturale in cantitati mari, dintre care se remarca cheresteaua si multi curenti de apa dulce care produc energie hidroelectrica nu doar pentru consumul intern, ci si pentru exportul catre Statele Unite.

Turistii care vor spune da invitatiei noastre de a participa la circuitul Happy Tour Canada – SUA, vor avea prilejul sa viziteze Piata Armelor, Terasa Duferin, Grand Allee, Plains of Abraham, Citadela, Dealul Parlamentului, Castelul Frontenac, Piata Regala, Biserica Saint-Jean, datand din secolul XIX si nu in ultimul rand, Rue Petit Champlain  si Rue Croissant du Vieux Port.

Vancover

Vancouver este un cel mai mare oras din provincia Columbia Britanica in Canada, fara insa a fi capitala provinciei, care este Victoria. Este cel mai mare oras canadian la vest de Toronto.
Vancouver este centrul regiunii metropolitane omonime, care mai contine orasele Surrey, Burnaby, Richmond, New Westminster, Delta, Nord Vancouver, West Vancouver, Coquitlam, Port Coquitlam, localitatile Anmore, Belcara, Langley, Lions Bay, White Rock si regiunile Langley, Maple Ridge, Pitt Meadows, Bowen Island.
Situat pe coasta vestica a Canadei, pe malul Oceanului Pacific, Vancouver este, probabil, cel mai frumos oras al Americii de Nord. Centrul turistic ofera toate facilitatile unei destinatii de succes: sute de restaurante si baruri, numeroase parcuri si cluburi de sport si sanatate, amenajari culturale (Orchestara Simfonica s.a.), hoteluri etc

2 responses

 1. nita livia

  Combien de mois St Laurent est il gele?

  12 March 2013 at 12:34 PM

 2. nita livia

  Eu am pus o intrebare

  12 March 2013 at 12:37 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s