blog arădean de cultură generală

Cum să supravieţuieşti unui atac nuclear fără buncăr

Riscurile producerii unui accident sau atac nuclear sunt reale, iar explozia de la Cernobîl şi scurgerile de la Fukushima au arătat cât de periculoasă poate fi o astfel de situaţie. Americanii şi japonezii îşi cumpără deja buncăre, dar ce poţi face ca să te protejezi când eşti luat prin surprindere?

Ready, gov, un site oficial al Departamentului american pentru Securitate Internă, a publicat un plan de apărare în trei etape în caz de accident sau atac nuclear.

Înainte de explozie

Hidratarea şi alimentarea sunt esenţiale supravieţuirii. Prin urmare, oricine trebuie să aibă în frigider şi produse neperisabile, iar stocul să ajungă pentru cel puţin două săptămâni. De asemenea, oricine trebuie să aibă o trusă cu lanternă, baterii, medicamente şi un radio, şi să ştie un potenţial adăpost în apropierea casei sau a locului de muncă. Este vorba de un loc la subsol cu pereţi de beton şi fără ferestre.

În timpul exploziei

Experţii recomandă ca explozia să nu fie urmărită, întrucât flăcările intense pot cauza orbirea. Orice persoană aflată în pericol trebuie să se arunce la pământ şi să-şi protejeze faţa, gura şi urechile. După adăpostire, hainele contaminate trebuie lăsate, iar corpul spălat cu apă şi săpun. Este bine să rămâi informat asupra situaţiei, iar radioul este un mijloc util în acest sens.

După explozie

Este necesară acoperirea pielei, feţei, nasului şi a gurii. Cei care se află în căutarea unui loc mai sigur trebuie să meargă în acelaşi sens sau perpendicular cu vântul, dar cu spatele la zona de impact, şi să evite zonele marcate „pericol de radiaţie“.

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s