blog arădean de cultură generală

Cât de periculoase pot fi uneori plantele medicinale: Contraindicaţii şi sfaturi

Ca fiecare medicament, plantele medicinale au contraindicaţii şi efecte secundare atunci când nu se respectă doza (se supradozează). Comparativ cu preparatele medicinale chimice, plantele acţionează mai fin, provoacă mai puţine reacţii adverse şi complicaţii. Din această cauză unii oameni consideră că folosirea plantelor este complet inofensivă, indiferent de modul lor de administrare.
Nu aşa stau lucrurile în realitate. Ca şi în cazul tratamentelor cu pastile, administrarea plantelor necesită respectarea strictă a dozelor şi termenilor. Depăşirea acestora provoacă deseori diferite dereglări în funcţionarea echilibrată a organismului, şi anume :

Aloe Vera

Aloea provoacă, în unele cazuri, inflamaţia intestinului gros, afluxul de sânge la organele bazinului mic, inhibă peristaltismul intestinal. Cei cu afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi vezicii biliare vor folosi cu prudenţă aceasta plantă.

Armurieru - Ciulinul laptelui

Armurieru – Ciulinul lapteluiArmurariul nu se foloseşte în cazurile de: tromboflebită, hipertensiune şi coagulabilitatea sângelui crescută.

Barba Ursului (Coada Calului / Equisetum arvense)

Barba-ursului (mulţi o cunosc drept coada calului) – în caz de supradozare apar dureri de rinichi, în zona de jos a spatelui. Trebuie folosită cu moderaţie de către bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inimă şi de rinichi.

Castan (flori)

Castanul supradozat folosit sub formă de flori în ceai, în doze mari provoacă crampe ale degetelor de la mâini.

Cimbrisor alb

Cimbrişorul  în cantităţi foarte mari, duce la hiperfuncţia glandei tiroide. Este contraindicat femeilor însărcinate şi în cazuri de ulcer stomacal şi duodenal, pielonefrita, hepatita, aterioscleroza coronariană şi cerebrală, fibrilaţie auriculară (atrială).

Cătină roşie

Catina alba

Cătina este contraindicată pentru bolnavii cu colecistită acută, pancreatită, diaree cronică. La bărbaţi, cătina albă poate provoaca prostatită adenomatoasă, iar la femei mastopatie din cauza conţinutului de fitohormoni. În caz de astm bronşic şi în alte cazuri rare, beta-carotenul, care se află în cantităţi mari în catina albă, poate provocă alergie.

Coada soricelului

Coada şoricelului poate provoca, în caz de supradozare, ameţeală, diaree, erupţii, tromboflebită.

Echinacea

Echinacea nu se recomandă în cazuri de îmbolnăviri progresive (evolutive) sistematice ca: tuberculoza, scleroza multiplă, colagenoza şi în caz de sensibilitate ridicată faţă de plante compozite.

Flori de Tei

Florile de tei în supradoză în ceai, dau complicaţii la inimă dacă se bea mai mult de o lună, de două ori pe an. Pauza între două cure trebuie să fie nu mai mică de 6 luni.

Hamei

Hameiul folosit în cantităţi mari, provoacă dureri de cap, dureri de stomac, greaţă, vomă, dezvoltarea tumorilor, scăderea potenţei, iritarea mucoasei tractului digestiv.

Iarba Mare (Inula helenium)

Iarba mare ridică tensiunea.

Imortela (Helichrysum bracteatum / floare de pai)

Imortela (Helichrysum bracteatum / floare de pai)

Imortela folosită în doze mari, ridică tensiunea arterială, provoacă fenomene de încetinire a funcţiilor ficatului.

Inul (Linum-usitatissimum)

Inul sub forma de seminţe, provoacă diaree. Folosirea îndelungată (mai mult de trei săptămâni) acţioneaza negativ în cazuri de colecistită şi hepatită.

Ginseng

Ginseng nu se recomandă bolnavilor cu hipertensiune, cu diferite infecţii, hiperexcitabilitate. Uneori apare insomnie, dureri de cap, de inimă, dezvoltare sexuală prematură (mai ales la fete). Supradozarea duce la scăderea potenţei.

Fagure

Lăptişorul de matcă nu se foloseşte în caz de boala Addison (boala a glandei suprarenale).

Laminaria (alga de mare)

Laminaria (alge marine) supradozată, folosită timp îndelungat, duce la osteoporoză.

Macese rosii

Măceşul provoacă distrugerea smalţului dentar, depunerea pietrelor la rinichi, diaree, dacă e folosit excesiv.

Matase de porumb

Mătasea de porumb în cantităţi mari, inhibă centrul nervos care coordonează activitatea inimii, dar în doze mici îl stimulează. Supradozată provoacă tromboflebita.

Melisa

Melisa nu se foloseşte în caz de hipotensiune.

Menta

Menta nu se recomandă bolnavilor cu hipertensiune, aciditate scăzută a sucului gastric, hernie. Folosirea îndelungată a mentei duce la decontractarea sfincterului vezicii urinare, şi ca rezultat la incontinenţa urinară. Uneori duce şi la scăderea potenţei.

Mustar (Sinapis alba)

Mustar (Sinapis alba)

Mustar boabe (Sinapis alba)

Muştarul este contraindicat în tratarea bolilor de rinichi şi a tuberculozei.

Paducel

Păducelul în doze mari, provoacă scăderea bruscă a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale şi vomă dacă este băut pe stomacul gol. După folosirea ceaiului sau tincturilor cu păducel se interzice a se bea apa rece deoarece apar colici intestinale.

Patlagina

Pătlagina şi seminţele ei, în caz de supradozare, când sunt folosite în ceai sunt contraindicate bolnavilor de ulcer şi gastrita hiperacidă. Dacă aciditatea este scăzută, patlagina se foloseşte cu succes în tratarea acestor boli.

Patrunjel (frunze)

Patrunjel (radacina)

Pătrunjelul agravează durerile de cap, iar sucul este contraindicat femeilor însărcinate şi mamelor care alaptează. Consumarea lui duce la eliminări în exces de potasiu, care trebuie recuperat consumând alimente bogate în acest element.

Pelinul (Artemisia absinthium)

Pelinul în cantităţi mari, provoacă spasme, halucinaţii, tulburări psihice.

Podbalul (Tussilago farfara)

Podbalul este interzis categoric celor cu afecţiuni ale ficatului şi alcoolicilor. Provoacă dureri abdominale, greaţă, stări febrile, icter.

Pungulita (Thlaspi arvense)

Punguliţa de câmp este contraindicată femeilor însărcinate.

Rostopasca

Rostopasca este o planta minune care a salvat mulţi oameni bolnavi. Dar folosirea îndelungată a plantei provoacă greaţa, voma, inhibarea centrului respirator, paralizie spinală, crampe musculare.

Salvia

Salvia nu se administrează mai mult de două luni la rând deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor însărcinate şi bolnavilor de nefrita le este contraindicată.

Socul

Socul doze mari (peste 200 de grame pe zi), duce la intoxicarea organismului asociată cu stări de vomă, arsuri la stomac, iritarea gâtului, dificultăţi în respiraţie, convulsii. Este contraindicat persoanelor cu diaree cronică şi acută, producând iritaţii ale colonului.

Stejar

Stejarul: coaja acestui copac, se foloseşte în medicina populară pentru tratarea diareei, dizenteriei, stomatitei. Folosită timp îndelungat pentru gargară duce la scăderea simţului olfactiv. Mai provoacă scăderea apetitului, voma, colica renală.

Sunatoare (Pojornita / Hypericum perforatum)

Sunătoarea ridică tensiunea arterială, provoacă stenozarea (îngustarea) vaselor sanguine, fotodermita, scăderea potenţei dacă o folositi un timp îndelungat. Este total interzisă în combinaţie cu inhalatori pentru astm bronsic, medicamente pentru răceală şi febră. Nu sunt compatibile produse ca: berea, cafeaua, bobul, ciocolata, castraveţii în oţet, iaurtul.

Stevia

Ştevia este contraindicată bolnavilor de tuberculoză. Uneori provoacă uremie.

Troscotul (Polygonum aviculare)

Troscotul în doze mari, întăreşte tonusul uterului, coagulabilitatea sângelui. Nu se recomandă femeilor însărcinate, pentru bolnavii cu inflamaţii acute ale rinichilor sau vezicii urinare.

Urzica

Urzica în cantităţi mari, duce la mărirea coagulabilitatii sângelui. Nu se recomandă pentru bolnavii cu hipertensiune arterială, aterioscleroza, polipi, adenom testicular. Se interzice în caz de hemoragie uterină provocată de fibroame şi mioame. La vârstnici poate agrava tromboflebita.

Valeriana

Valeriana (odoleanul) folosită timp îndelungat, duce la inhibarea funcţiilor organelor interne, provoacă dureri de cap, greaţă, aritmie cardiacă, scăderea capacităţii de muncă.

Vetricea (Tanacetum vulgare)

Vetricea este contraindicată femeilor însărcinate şi copiilor mici deoarece ridică tensiunea dacă e folosită în cantităţi mari.

Folosirea plantelor medicinale în vindecarea copiilor cere o atenţie deosebită şi cunoştinţe aprofundate de fitoterapie.Trebuie consultat şi medicul pediatru.
De pildă, adulţii uşor excitabili folosesc cu rezultate foarte bune talpa gâştei şi valeriana (odolean). Pentru copiii cu aceeaşi problemă, aceste plante sunt total interzise. Folosirea sistematică a valerianei la copii poate duce la oprirea creşterii şi la căderea părului.
Ceaiul din flori de tei cu miere de albine, poate fi consumat de copii de la 14 – 15 ani, dacă nu suferă cu inima şi nu au afecţiuni renale sau distonie vegetativă vasculară. La unii copii, ceaiul provoacă ridicarea bruscă a tensiunii.

sursa

SISTEMATIZAREA PLANTELOR PE LUNI (aproximativ)
Plante perene (disponibile tot timpul anului):
– Arrhenatherum elatius – Ovăscior
– Holcus lanatus – Flocoșică
– Phleum pratense – Timoftică
– Poa annua – Hiruşor
– Aegopodium podagraria – Piciorul caprei
– Alcea rosea – Nalbă
– Alliaria petiolata – Usturoiată/Usturoiţă
– Arabis glabra – Turicel
– Arabis hirsuta – Gâscăriță
– Artemisia vulgaris – Pelinariță/Vetricel/Iarbă-bărboasă/Peliniță neagră/Știr-negru
– Bellis perennis – Bănuței
– Calendula officinalis – Gălbenele
– Capsella bursa-pastoris – Traista-ciobanului
– Cardamine pratensis – Stupitul cucului
– Cerastium fontanum – Struna cocoșului
– Cichorium intybus – Cicoare
– Cirsium arvense – Pălămidă
– Claytonia perfoliata – Grășița de iarnă/Salata minerului
– Cochlearia officinalis – Lingurea
– Convolvulus arvensis – Volbură/Rochița-rândunicii
– Convolvulus sepium – Rochița-rândunicii
– Epilobium palustre – Pufulița de Mlaștină
– Epilobium parviflorum – Pufulița cu flori mici
– Equisetum arvense – Coada-calului
– Filipendula ulmaria – Crețușcă
– Fragaria species – Căpșuni
– Helianthus tuberosus – Topinambur/Nap porcesc/Măr-de-pământ
– Hieracium pilosella – Vulturică
– Lamium album – Urzică moartă
– Lamium galeobdolon – Urzica moartă galbenă
– Lamium purpureum – Sugel puturos
– Lapsana communis – Iarba zgaibei comună/Zgrăbunțică
– Leucanthemum vulgare – Bumbişor obişnuit/Margaretă
– Linaria vulgaris – Linăriţă obişnuită
– Lysimachia nummularia – Dreţe/Gălbioare
– Lysimachia vulgaris – Gălbășoară/Iarbă de lingoare
– Malva moschata – Nalbă moşată
– Myosotis arvensis – Nu-mă-uita de câmp
– Nasturtium officinale – Năsturel/Măcriș-de-baltă
– Oenothera biennis – Luminiță de seară/Iarba-asinului
– Onopordum species – Scai măgăresc
– Plantago lanceolata – Pătlagină îngustă
– Plantago major – Pătlagină mare
– Argentina anserina – Coada racului
– Pulmonaria officinalis – Mierea ursului/Plămânăriță
– Ranunculus ficaria – Untișor
– Ranunculus repens – Piciorul cocoşului
– Rosa canina – Măceșul
– Rubus fruticosus – Mur
– Rubus idaeus – Zmeură
– Sanguisorba minor – Sorbestrea de salată/Sângerică
– Silene latifolia/alba – Guşa porumbarului/Opăiță/Iarba vântului
– Silene dioica – Opăiță roșie
– Stachys palustris – Jaleș de baltă
– Stellaria graminea – Rocoțea
– Stellaria holostea – Iarbă-moale
– Stellaria media – Răcovină
– Symphytum officinale – Tătăneasă
– Taraxacum officinale – Păpădie
– Urtica dioica – Urzică
– Valerianella locusta – Fetică
– Viola canina – Viorele sălbatice
– Viola tricolor – Trei frați pătați/Panseluță
– Sedum acre – Iarbă de soaldină
– Potentilla species
– Oxalis species

Ianuarie:

Februarie:
– Cardamine hirsuta – Rânjică
– Erophila verna – Gențiană de primăvară
– Plantago media – Pătlagină medie
– Viola odorata – Toporași/Violete/Viorele

Martie:
– Medicago lupulina – Trifoi mărunt
– Trifolium pratense – Trifoi roșu
– Trifolium repens – Trifoi alb
– Alchemilla vulgaris – Crețișoară
– Aquilegia vulgaris – Căldărușă/Candeluță/Toporaș/Cinci-clopoței/Cinci-coade/Clopoței-cornuți
– Arabis caucasica – Gâscăriță
– Campanula species – Ciucure, Clopoțel
– Cardamine hirsuta – Rânjică
– Erophila verna – Gențiană de primăvară
– Filago uliginosa – Albumeală
– Geranium pusillum – Buchet
– Papaver rhoeas – Mac
– Plantago media – Pătlagină medie
– Polygonum aviculare – Troscod comun
– Tragopogon pratensis – Barba caprei/Țâța caprei
– Viola odorata – Toporași/Violete/Viorele

Aprilie:
– Medicago lupulina – Trifoi mărunt
– Onobrychis viciifolia – Sparcetă
– Trifolium hybridum – Trifoi hibrid
– Trifolium pratense – Trifoi roșu
– Trifolium repens – Trifoi alb
– Alchemilla vulgaris – Crețișoară
– Allium ursinum – Leurdă
– Althaea officinalis – Nalba mare
– Aquilegia vulgaris – Căldărușă/Candeluță/Toporaș/Cinci-clopoței/Cinci-coade/Clopoței-cornuți
– Arabis caucasica – Gâscăriță
– Arctium lappa – Brusture
– Campanula species – Ciucure, Clopoțel
– Cardamine hirsuta – Rânjică
– Erophila verna – Gențiană de primăvară
– Filago uliginosa – Albumeală
– Galinsoga parviflora – Busuioc sălbatic
– Galinsoga ciliata – Busuiocul de câmp
– Geranium molle – Ciocul cocostârcului moale
– Geranium pusillum – Buchet
– Hypochoeris radicata – Anghinarea oilor/ Buruiana porcească
– Matricaria chamomilla – Mușețel
– Papaver rhoeas – Mac
– Plantago coronopus – Pătlagină
– Plantago media – Pătlagină medie
– Polygonum aviculare – Troscod comun
– Tragopogon pratensis – Barba caprei/Țâța caprei
– Tripleurospermum inodorum – Mușețel nemirositor
– Vicia sativa – Măzăriche de primăvară
– Vicia sepium – Măzăriche de garduri/Măzăroi sălbatic
– Viola arvensis – Toporaș de câmp
– Viola odorata – Toporași/Violete/Viorele

Mai:
– Medicago lupulina – Trifoi mărunt
– Onobrychis viciifolia – Sparcetă
– Trifolium hybridum – Trifoi hibrid
– Trifolium pratense – Trifoi roșu
– Trifolium repens – Trifoi alb
– Achillea millefolium – Coada șoricelului
– Alchemilla vulgaris – Crețișoară
– Allium ursinum – Leurdă
– Althaea officinalis – Nalba mare
– Aquilegia vulgaris – Căldărușă/Candeluță/Toporaș/Cinci-clopoței/Cinci-coade/Clopoței-cornuți
– Arabis caucasica – Gâscăriță
– Arctium lappa – Brusture
– Campanula species – Ciucure, Clopoțel
– Cardamine hirsuta – Rânjică
– Coronopus species – Talpa-stâncii
– Erophila verna – Gențiană de primăvară
– Filago uliginosa – Albumeală
– Galeopsis species – Lungurică
– Galinsoga parviflora – Busuioc sălbatic
– Galinsoga ciliata – Busuiocul de câmp
– Gallium species – Sânziene
– Galium aparine – Lipicioasă
– Geranium molle – Ciocul cocostârcului moale
– Geranium pratense – Grăghetin
– Geranium pusillum – Buchet
– Helianthus annuus – Floarea soarelui
– Hypochoeris radicata – Anghinarea oilor/ Buruiana porcească
– Leontodon species – Capul călugărului
– Lythrum salicaria – Răchițan
– Malva sylvestris – Nalbă de pădure/Malvă/Nalbă-mare/Mălăuț/Colăceii-babei
– Matricaria chamomilla – Mușețel
– Papaver rhoeas – Mac
– Plantago coronopus – Pătlagină
– Plantago media – Pătlagină medie
– Polygonum aviculare – Troscod comun
– Polygonum lapathifolium – Troscod lapatifoliu/Iarbă roșie
– Prunella grandiflora – Şopârliţă grandifloră/Busuioc sălbatic
– Prunella vulgaris – Şopârliţă obişnuită/Busuiocul de câmp
– Silybum marianum – Armurariul/Ciulinul laptelui
– Sonchus oleraceus – Susai moale/Susai de grădină
– Tragopogon pratensis – Barba caprei/Țâța caprei
– Tripleurospermum inodorum – Mușețel nemirositor
– Vicia cracca – Măzărichea cu smocuri
– Vicia hirsuta – Cosiță
– Vicia sativa – Măzăriche de primăvară
– Vicia sepium – Măzăriche de garduri/Măzăroi sălbatic
– Viola arvensis – Toporaș de câmp
– Viola odorata – Toporași/Violete/Viorele

Iunie:
– Medicago lupulina – Trifoi mărunt
– Onobrychis viciifolia – Sparcetă
– Trifolium hybridum – Trifoi hibrid
– Trifolium pratense – Trifoi roșu
– Trifolium repens – Trifoi alb
– Achillea millefolium – Coada șoricelului
– Alchemilla vulgaris – Crețișoară
– Allium ursinum – Leurdă
– Althaea officinalis – Nalba mare
– Aquilegia vulgaris – Căldărușă/Candeluță/Toporaș/Cinci-clopoței/Cinci-coade/Clopoței-cornuți
– Arabis caucasica – Gâscăriță
– Arctium lappa – Brusture
– Campanula species – Ciucure, Clopoțel
– Cardamine hirsuta – Rânjică
– Centaurea cyanus – Albăstrea
– Coronopus species – Talpa-stâncii
– Daucus carota – Morcov
– Epilobium angustifolium – Răchițică/Zburătoare
– Fallopia convolvulus – Hrișcă urcătoare
– Filago uliginosa – Albumeală
– Galeopsis species – Lungurică
– Galinsoga parviflora – Busuioc sălbatic
– Galinsoga ciliata – Busuiocul de câmp
– Gallium species – Sânziene
– Galium aparine – Lipicioasă
– Geranium molle – Ciocul cocostârcului moale
– Geranium pratense – Grăghetin
– Geranium pusillum – Buchet
– Helianthus annuus – Floarea soarelui
– Hypochoeris radicata – Anghinarea oilor/ Buruiana porcească
– Lactuca serriola – Lăptuc dințat
– Leontodon species – Capul călugărului
– Lythrum salicaria – Răchițan
– Malva sylvestris – Nalbă de pădure/Malvă/Nalbă-mare/Mălăuț/Colăceii-babei
– Matricaria chamomilla – Mușețel
– Matricaria discoidea – Mușețel-fără-petale
– Papaver rhoeas – Mac
– Plantago coronopus – Pătlagină
– Plantago media – Pătlagină medie
– Polygonum aviculare – Troscod comun
– Polygonum lapathifolium – Troscod lapatifoliu/Iarbă roșie
– Prunella grandiflora – Şopârliţă grandifloră/Busuioc sălbatic
– Prunella vulgaris – Şopârliţă obişnuită/Busuiocul de câmp
– Silybum marianum – Armurariul/Ciulinul laptelui
– Sonchus oleraceus – Susai moale/Susai de grădină
– Tragopogon pratensis – Barba caprei/Țâța caprei
– Tripleurospermum inodorum – Mușețel nemirositor
– Vicia cracca – Măzărichea cu smocuri
– Vicia hirsuta – Cosiță
– Vicia sativa – Măzăriche de primăvară
– Vicia sepium – Măzăriche de garduri/Măzăroi sălbatic
– Viola arvensis – Toporaș de câmp

Iulie:
– Medicago lupulina – Trifoi mărunt
– Onobrychis viciifolia – Sparcetă
– Trifolium hybridum – Trifoi hibrid
– Trifolium pratense – Trifoi roșu
– Trifolium repens – Trifoi alb
– Achillea millefolium – Coada șoricelului
– Alchemilla vulgaris – Crețișoară
– Althaea officinalis – Nalba mare
– Aquilegia vulgaris – Căldărușă/Candeluță/Toporaș/Cinci-clopoței/Cinci-coade/Clopoței-cornuți
– Arabis caucasica – Gâscăriță
– Arctium lappa – Brusture
– Campanula species – Ciucure, Clopoțel
– Cardamine hirsuta – Rânjică
– Centaurea cyanus – Albăstrea
– Coronopus species – Talpa-stâncii
– Crepis biennis – Barba lupului
– Daucus carota – Morcov
– Epilobium angustifolium – Răchițică/Zburătoare
– Fallopia convolvulus – Hrișcă urcătoare
– Filago uliginosa – Albumeală
– Galeopsis species – Lungurică
– Galinsoga parviflora – Busuioc sălbatic
– Galinsoga ciliata – Busuiocul de câmp
– Gallium species – Sânziene
– Galium aparine – Lipicioasă
– Geranium molle – Ciocul cocostârcului moale
– Geranium pratense – Grăghetin
– Geranium pusillum – Buchet
– Helianthus annuus – Floarea soarelui
– Hypochoeris radicata – Anghinarea oilor/ Buruiana porcească
– Lactuca serriola – Lăptuc dințat
– Leontodon species – Capul călugărului
– Lythrum salicaria – Răchițan
– Malva sylvestris – Nalbă de pădure/Malvă/Nalbă-mare/Mălăuț/Colăceii-babei
– Matricaria chamomilla – Mușețel
– Matricaria discoidea – Mușețel-fără-petale
– Papaver rhoeas – Mac
– Plantago coronopus – Pătlagină
– Plantago media – Pătlagină medie
– Polygonum aviculare – Troscod comun
– Polygonum lapathifolium – Troscod lapatifoliu/Iarbă roșie
– Portulaca oleracea – Iarbă grasă/Grasiță
– Prunella grandiflora – Şopârliţă grandifloră/Busuioc sălbatic
– Prunella vulgaris – Şopârliţă obişnuită/Busuiocul de câmp
– Silybum marianum – Armurariul/Ciulinul laptelui
– Sonchus oleraceus – Susai moale/Susai de grădină
– Tragopogon pratensis – Barba caprei/Țâța caprei
– Tripleurospermum inodorum – Mușețel nemirositor
– Vicia cracca – Măzărichea cu smocuri
– Vicia hirsuta – Cosiță
– Vicia sativa – Măzăriche de primăvară
– Vicia sepium – Măzăriche de garduri/Măzăroi sălbatic
– Viola arvensis – Toporaș de câmp

August:
– Medicago lupulina – Trifoi mărunt
– Onobrychis viciifolia – Sparcetă
– Trifolium hybridum – Trifoi hibrid
– Trifolium pratense – Trifoi roșu
– Trifolium repens – Trifoi alb
– Achillea millefolium – Coada șoricelului
– Alchemilla vulgaris – Crețișoară
– Althaea officinalis – Nalba mare
– Aquilegia vulgaris – Căldărușă/Candeluță/Toporaș/Cinci-clopoței/Cinci-coade/Clopoței-cornuți
– Arabis caucasica – Gâscăriță
– Arctium lappa – Brusture
– Campanula species – Ciucure, Clopoțel
– Cardamine hirsuta – Rânjică
– Centaurea cyanus – Albăstrea
– Coronopus species – Talpa-stâncii
– Crepis biennis – Barba lupului
– Daucus carota – Morcov
– Epilobium angustifolium – Răchițică/Zburătoare
– Fallopia convolvulus – Hrișcă urcătoare
– Filago uliginosa – Albumeală
– Galeopsis species – Lungurică
– Galinsoga parviflora – Busuioc sălbatic
– Galinsoga ciliata – Busuiocul de câmp
– Gallium species – Sânziene
– Galium aparine – Lipicioasă
– Geranium molle – Ciocul cocostârcului moale
– Geranium pratense – Grăghetin
– Geranium pusillum – Buchet
– Helianthus annuus – Floarea soarelui
– Hypochoeris radicata – Anghinarea oilor/ Buruiana porcească
– Lactuca serriola – Lăptuc dințat
– Leontodon species – Capul călugărului
– Lythrum salicaria – Răchițan
– Malva sylvestris – Nalbă de pădure/Malvă/Nalbă-mare/Mălăuț/Colăceii-babei
– Matricaria chamomilla – Mușețel
– Matricaria discoidea – Mușețel-fără-petale
– Papaver rhoeas – Mac
– Plantago coronopus – Pătlagină
– Plantago media – Pătlagină medie
– Polygonum aviculare – Troscod comun
– Polygonum lapathifolium – Troscod lapatifoliu/Iarbă roșie
– Portulaca oleracea – Iarbă grasă/Grasiță
– Prunella grandiflora – Şopârliţă grandifloră/Busuioc sălbatic
– Prunella vulgaris – Şopârliţă obişnuită/Busuiocul de câmp
– Silybum marianum – Armurariul/Ciulinul laptelui
– Sonchus oleraceus – Susai moale/Susai de grădină
– Tragopogon pratensis – Barba caprei/Țâța caprei
– Tripleurospermum inodorum – Mușețel nemirositor
– Vicia cracca – Măzărichea cu smocuri
– Vicia hirsuta – Cosiță
– Vicia sativa – Măzăriche de primăvară
– Vicia sepium – Măzăriche de garduri/Măzăroi sălbatic
– Viola arvensis – Toporaș de câmp

Septembrie:
– Medicago lupulina – Trifoi mărunt
– Onobrychis viciifolia – Sparcetă
– Trifolium hybridum – Trifoi hibrid
– Trifolium pratense – Trifoi roșu
– Trifolium repens – Trifoi alb
– Achillea millefolium – Coada șoricelului
– Alchemilla vulgaris – Crețișoară
– Althaea officinalis – Nalba mare
– Arabis caucasica – Gâscăriță
– Arctium lappa – Brusture
– Campanula species – Ciucure, Clopoțel
– Cardamine hirsuta – Rânjică
– Centaurea cyanus – Albăstrea
– Crepis biennis – Barba lupului
– Epilobium angustifolium – Răchițică/Zburătoare
– Fallopia convolvulus – Hrișcă urcătoare
– Filago uliginosa – Albumeală
– Galeopsis species – Lungurică
– Galinsoga parviflora – Busuioc sălbatic
– Galinsoga ciliata – Busuiocul de câmp
– Gallium species – Sânziene
– Galium aparine – Lipicioasă
– Geranium molle – Ciocul cocostârcului moale
– Geranium pratense – Grăghetin
– Geranium pusillum – Buchet
– Helianthus annuus – Floarea soarelui
– Hypochoeris radicata – Anghinarea oilor/ Buruiana porcească
– Lactuca serriola – Lăptuc dințat
– Leontodon species – Capul călugărului
– Lythrum salicaria – Răchițan
– Malva sylvestris – Nalbă de pădure/Malvă/Nalbă-mare/Mălăuț/Colăceii-babei
– Matricaria chamomilla – Mușețel
– Papaver rhoeas – Mac
– Plantago coronopus – Pătlagină
– Plantago media – Pătlagină medie
– Polygonum aviculare – Troscod comun
– Portulaca oleracea – Iarbă grasă/Grasiță
– Prunella grandiflora – Şopârliţă grandifloră/Busuioc sălbatic
– Prunella vulgaris – Şopârliţă obişnuită/Busuiocul de câmp
– Silybum marianum – Armurariul/Ciulinul laptelui
– Sonchus oleraceus – Susai moale
– Tripleurospermum inodorum – Mușețel nemirositor
– Vicia cracca – Măzărichea cu smocuri
– Vicia hirsuta – Cosiță
– Vicia sativa – Măzăriche de primăvară
– Vicia sepium – Măzăriche de garduri/Măzăroi sălbatic
– Viola arvensis – Toporaș de câmp

Octombrie:
– Medicago lupulina – Trifoi mărunt
– Trifolium pratense – Trifoi roșu
– Trifolium repens – Trifoi alb
– Arctium lappa – Brusture
– Campanula species – Ciucure, Clopoțel
– Cardamine hirsuta – Rânjică
– Fallopia convolvulus – Hrișcă urcătoare
– Filago uliginosa – Albumeală
– Galeopsis species – Lungurică
– Galinsoga parviflora – Busuioc sălbatic
– Galinsoga ciliata – Busuiocul de câmp
– Gallium species – Sânziene
– Galium aparine – Lipicioasă
– Geranium molle – Ciocul cocostârcului moale
– Geranium pusillum – Buchet
– Helianthus annuus – Floarea soarelui
– Lactuca serriola – Lăptuc dințat
– Leontodon species – Capul călugărului
– Malva sylvestris – Nalbă de pădure/Malvă/Nalbă-mare/Mălăuț/Colăceii-babei
– Papaver rhoeas – Mac
– Plantago coronopus – Pătlagină
– Plantago media – Pătlagină medie
– Polygonum aviculare – Troscod comun
– Portulaca oleracea – Iarbă grasă/Grasiță
– Silybum marianum – Armurariul/Ciulinul laptelui
– Sonchus oleraceus – Susai moale/Susai de grădină
– Vicia sativa – Măzăriche de primăvară
– Viola arvensis – Toporaș de câmp

Noiembrie:
– Medicago lupulina – Trifoi mărunt
– Trifolium repens – Trifoi alb
– Galeopsis species – Lungurică
– Geranium pusillum – Buchet
– Leontodon species – Capul călugărului
– Malva sylvestris – Nalbă de pădure/Malvă/Nalbă-mare/Mălăuț/Colăceii-babei
– Plantago media – Pătlagină medie
– Polygonum aviculare – Troscod comun
– Portulaca oleracea – Iarbă grasă/Grasiță
– Viola arvensis – Toporaș de câmp

Decembrie:
– Geranium pusillum – Buchet
– Leontodon species – Capul călugărului
– Malva sylvestris – Nalbă de pădure/Malvă/Nalbă-mare/Mălăuț/Colăceii-babei
– Portulaca oleracea – Iarbă grasă/Grasiță

sursa

informatii utile despre plante gasiti si aici

32 responses

 1. Dima Gabriela

  Buna seara,
  felicitari pentru articol, dar ar trebui sa schimbati pozele de la Catina. Nu sunt de Catina ci de Piracantha.

  7 October 2012 at 6:58 PM

 2. Pavel

  Imi pare rau dar ai partial dreptate.
  Dezinformarea este mai periculoasa decat tacerea.
  Desigur ca nimic nu este bun pentru sanatate daca este prea mult.
  Totusi exita o tendinta urata de a prosti pamenii in legatura cu plantele medicinale pentru ai aduce pe naivi la excrocii de doctori si farmacisti. Din fericire cei care vor adevarul studiaza mai profund vor gasi pana la urma ce cauta. NIMIC NU ESTE MAI EFICACE PENTRU SANATATE CA PLANTELE MEDICINALE. Milioane si milioane de ani organismele vii s-au hranit si vindecat cu ele. De la prima celula aparuta pe Terra si pana mai recent NU AU EXISTAT NICI DOCTORI SI NICI FARMACISTI si totusi viata a evoluat de la simplu la complex pana la forma de om. Plantele sunt recunoscute si folosite mai efficient decat orice pastila creata in laboratoarele farmaceutice, chiar daca acele pastille sunt bazate pe extracte naturale.

  2 August 2013 at 1:43 AM

  • Care parte din articol este adevarata ?

   p.s informatiile din articol nu imi apartin dar tot sunt de parere ca ce este in exces poate dauna, cum ar fi sa bem zilnic 2 litri de ceai negru ?

   2 August 2013 at 8:22 PM

  • Daniela Bunea

   Aici se precizeaza clar : ” FOLOSIT IN EXCES” !!! Deci nu ti se recomanda sa nu folosesti DELOC !!! Sunt doar atentionari in caz de ” supradozaj” !!!

   28 April 2016 at 1:55 PM

 3. mirica anca

  Foarte interesant.

  2 November 2013 at 1:39 PM

 4. Reblogged this on Luxul simplitatii.

  20 January 2014 at 10:12 PM

 5. rodica marcus

  vreau sa intreb si eu atunci cum sa folosim plantele daca au contraaindicatii eu stiam ca plantele ajuta nu fac rau nici nu mai sriu ce sa cred

  19 February 2014 at 9:43 PM

 6. rodica marcus

  as dori sa primesc raspuns va multumesc

  19 February 2014 at 9:44 PM

  • Articolul se vrea un semnal de alarma, articolul nu ofera un tratament, fiecare planta medicinala ajuta la ceva , plantele medicinale se folosesc dupa recomandarea unui medic

   19 February 2014 at 9:53 PM

   • mia

    Cine bea o galeata? Dar e bine de stiut.

    1 May 2017 at 7:47 PM

 7. Daniela

  FALS!

  In primul rand, ce inseamna ” Doze mari”? Nimeni nu va bea 2 litri de ceai pe zi, decat in cazuri speciale. Recomand cu caldura folosirea plantelor in tratamente, chiar daca efectul apare mai tarziu, dar in schimb nu va fac rau cum fac medicamentele. Dumnezeu a lasat plantele pentru leac, dar oamenii au uitat asta. Se vede clar ca acest articol e scris in interesul farmaceutic. Cereti sfatul unui TERAPEUT sau FITOTERAPEUT in legatura cu folosirea plantelor si respectiv ceaiurilor.

  1 April 2014 at 9:15 PM

  • Cati nu consuma peste 2 litri de sucuri carbogazoase pe zi ? … sau alte lichide, Citeste cu atentie articolul … Nu scrie niciunde sa nu se foloseasca plante medicinale

   1 April 2014 at 10:18 PM

 8. Am ramas putin surprinsa cu informatiile prezentate…..
  O observatie care pune la indoiala afirmatiile d-voastra:armurariul din fotografia nr 2 este gresita….. Va rog sa schimbati poza…cit despre informatii cred ca adevarul este la mijloc

  Nu cred ca se poate face abuz caci nu prea se consuma ceaiurile medicinale si ele au puteri cind sint proaspete si numai pt 1an….la noi se gasesc ceaiuri medicinale cu o garantie de 2 ani…..

  1 April 2014 at 11:08 PM

 9. Reblogged this on liviutza1971.

  21 May 2014 at 3:19 PM

 10. Plantele medicinale nu au nici un fel de contraindicatii. Cea mai buna planta medicinala este coada calului https://coada-calului.com/. Eu o folosesc pentru tratarea hemoroizilor si multor alte boli. Va recomand cu incredere.

  10 September 2014 at 2:49 PM

 11. Un articol interesant, care te pune pe ganduri. Un lucru e cert: orice fel de abuz poate avea efecte negative asupra sanatatii la un moment dat.

  24 June 2015 at 9:35 AM

  • anca mirica

   Nu va inteleg cu ce va occupati, la cateva luni apareti cu aceeasi postare si apoi dispareti.

   În data de 24 iunie 2015, 09:35, “”Enciclopedie deschisă”” a scris:

   > Alina commented: “Un articol interesant, care te pune pe ganduri. Un > lucru e cert: orice fel de abuz poate avea efecte negative asupra sanatatii > la un moment dat.”

   24 June 2015 at 12:43 PM

 12. Haiduc Ştefan

  Felicitări şi mulţumesc pentru informaţii, mai ales că folosesc foarte des ceaiuri de plante medicinale. Eu ştiu că planta “coada şoricelului” arată altfel, nu am găsit nicăieri imaginea postată de dvs. În rest, am copiat informaţiile, le socotesc utile. Cu stimă,

  18 August 2015 at 11:51 AM

 13. Adriana

  Foarte exagerat acest articol.Eu beau de cand ma stiu ceai, aproape zilnic si sunt foarte sanatoasa.Nu am avut niciun fel de problema, chiar mi-au fost de folos plantele medicinale sub forma de ceaiuri simple, compuse, siropuri etc.Decat sa consum medicamente si alte prostii care nu au niciun efect mai bine un ceai.

  18 September 2015 at 12:43 AM

  • Te rog sa citesti cu atentie articolul, nu scrie sa nu folosesti plante medicinale, scrie doar ca unele plante trebuie folosite cu moderatie, in comentariul tau susti ca zilnic consumi ceai … incearca sa consumi zilnic in fiecare seara ceai negru mai mult de un litru, si atunci vei intelege articolul … sau mai bine nu incerca dar incearca sa citesti cu atentie articolul

   18 September 2015 at 10:38 PM

 14. stelian szana

  Floarea data ca fiind floare de pai, nu este floare de pai. Se numeshte Carlina acaulis.

  5 March 2016 at 9:40 AM

 15. stelian szana

  Maceshele pot fi doar roshii, dar cele din imagine, nu par a fi maceshe. Maceshele nu sunt asha ascutzite la varf, au in schimb urma florii, shi nu cresc asha in linie.

  5 March 2016 at 9:45 AM

 16. Lily Stoicescu

  O remarca … ati confundat fructele de Rosa canina cu cele de Berberis vulgaris .
  Succes .

  6 April 2016 at 1:18 AM

 17. Elena Josan

  http://www.kladovayalesa.ru/archives/4410 Aici este o poza corecta pentru pungulita de camp. Eu sunt autoarea cartii COMOARA SANATATII de unde este copiat textul prezentarii. Sunt fitoterapeut, mai multe articole despre tratamente cu plante gasiti in Formula AS cu care eu colaborez 15 ani.

  18 July 2016 at 10:10 PM

 18. George

  Buna seara! Stie cineva de ce ceaiul de radacina de iarba mare se inverzeste la o ora dupa ce il fac,initial fiind galben.Este recoltata din gradina proprie. Multumesc

  22 September 2016 at 4:18 PM

 19. Ce ceaiuri sau tincturi de plante se poate folosi pentru eliminarea pietrelor la rinichi, si dacase poate folosi ceaiuri pentru ca rinichii sa nu mai produca pietre. Daca stie careva ,mai aled din propria experienta va raog sa raspundeti, nu vreau un raspuns de la vreun evolutionist sau ateu, astia sunt mincinosi si fara frica de Dumnezeu, astia te pot otravi daca au posibilitatea, nu cunosc adevarul.

  26 October 2016 at 3:57 PM

  • sandu

   Domnilor eu sunt cardiac de multi ani,si beau ceai de paducel,talpa gasti,pe care le folosesc de vreo doi ani fara intrerupere ,cu mici exceptii,deoarece ma ajuta si ma simt bine si nu mam simtit niciodata rau din cauza lor,beau un ceai ,mai mult doua pe zi, sigur iau si medicamentele recomandate de medici,la fel folosesc mult ceai sau ticturi de valeriana si sunatoare,asa ca cineva nu cred ca este binevoitor cu aceste specificatii fara o documentare credibila

   13 November 2016 at 7:28 PM

   • De ce nu cititi cu atentie articolul ? Daca sunteti cardiac credeti ca este bine sa beti un litru de ceai negru pe zi ? De ce nu este bine ?

    13 November 2016 at 7:51 PM

   • mia

    Pentru “cetateanu aradean” unde ati citit dv indicatii pentru cardiaci un litru de ceai negru?

    1 May 2017 at 7:51 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s