blog arădean de cultură generală

Arheologii ar fi descoperit prima dovadă fizică a existenţei unui personaj biblic: prorocul Isaia

Arheologii au descoperit ceea ce ar putea fi prima dovada fizică a existenţei profetului Isaia – un personaj biblic venerat de evrei, creştini şi musulmani – ale cărui sfaturi l-ar fi ajutat pe Regele Ezechia să protejeze Regatul Iuda de o invazie a asirienilor.

Fresca „Profetul Isaia“ de Michelangelo (Vatican, Capela Sixtină)

Într-un articol intitulat „Este aceasta semnătura prorocului Isaia?“, publicat de Biblical Archaeology Review, arheologul Eilat Mazar arată că un sigiliu de argilă arsă ştanţat, vechi de 2.700 de ani, a fost descoperit în timpul unor excavări în Ierusalim, în zona unei foste brutarii regale, lângă zidurile vechiului templu, informează iflscience.com.

„Pare că am descoperit un sigiliu care i-ar fi aparţinut prorocului Isaia, în timpul unor excavări în scop arheologic“, a declarat Mazar, un arheolog israelian foarte respectat, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Bucata de argilă arsă cu presupusele însemne ale lui Isaia, despre care arheologii cred ca a fost realizată chiar de profet, a fost descoperită la câţiva metri de locul unde a fostb găsit un sigiliu al regelui Ezechia.

Sigiliul este de mărimea unei unghii de la degetele de la mână, este ciobit, iar informaţiile pe care le conţinea sunt afectate de trecerea timpului, bucata de argilă tocindu-se de-a lungul veacurilor. Totuşi, arheologii cred că avea cândva încrustate cuvintele „aparţinând lui Isaia prorocul“.

Pe bucata de argilă se vede clar scris „Yesha‘yahu“, varianta ebraică a numelui Isaia, urmat de cuvântul „Nvy“. În sine, acest lucru nu înseamnă mare lucru, pentru că Nvy ar fi putut fi prenumele unui alt Isaia. Dar dacă termenul Nvy s-ar fi terminat cu litera ebraică alef (א),  ar crea cuvântul ebraic pentru profet, ceea ce ar face din bucata de argilă un sigiliu al cunoscutei figuri biblice. Din păcate, bucata de lut este incompletă şi nu se poate şti sută la sută cum se termina cuvântul.

Exista însă o serie de alte indicii potrivit cărora sigiliul ar fi al prorocului Isaia. În priimul rând, datează din preajma secolului al şaptelea înainte de Christos, perioadă în care se crede că a trăit Isaia, şi a fost găsit în acelaşi loc practic cu un alt sigiliu care a aparţinut regelui Ezechia, un lider a cărui domnie este prezentată în Cartea lui Isaia, parte a Vechiului Testament.

Isaia este unul dintre cei mai cunoscuţi profeţi ai Vechiului Testament. Potrivit textului biblic, prorocul l-a ajutat pe regele Ezechia să protejeze Regatul Iuda de o invazie asiriană în secolul al 8-lea înainte de Christos. Desigur, textele religioase nu sunt cele mai de încredere când vine vorba de acurateţea faptelor prezentate. Totuşi, descoperiri precum cea prezentată arată ca unele părţi ale Vechiului Testament pot fi văzute drept cronici istorice ale vremii

sursa

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s