blog arădean de cultură generală

Quebec


Provincia Québec este cea mai mare provincie din Canada, cu o populație de 7.700.807 de locuitori. Cea mai mare parte din populație se concentreaza pe fluviului Saint Laurent, unde se afla capitala provinciei, Orasul Quebec, precum si Montreal, cel mai mare oras al provinciei.

Québec este o provincie francofona. Limba Franceza este singura limba oficiala a provinciei, iar provincia detine inspectori lingvistici care verifica folosirea limbii franceze in localurile comerciale. Pe durata secolului XX s-au desfașurat doua referendumuri in legatura cu suveranitatea; in ultimul dintre ele, desfasurat in 1995, separatistii au pierdut la diferenta de un procent.

Regiuni

Quebec este impartit in 17 regiuni administrative. Aceasta diviziune a teritoriului serveste drept cadru activitatilor economice, sociale si culturale ale diferitelor ministere si organisme guvernamentale. Regiunile administrative difera unele de altele, mai ales in plan geografic si al resurselor naturale, in planul spatiului locuibil si exploatabil din punct de vedere economic si industrial.

Fiecare regiune are o economie bazata pe elementele sale caracteristice, fie ca sunt traditionale, ca exploatarea marina, forestiera si agricola, sau recente cum ar fi noile tehnologii. Aceasta mare varietate de activitati economice contribuie la progresul provinciei Quebec.

In plan social, toate regiunile administrative din Quebec beneficiaza de servicii esentiale pentru mentinerea si ameliorarea calitatii vietii cetatenilor. Domeniile educatiei, sanatatii, serviciilor sociale, sporturilor si recreatiei, precum si a transportului fac obiectul serviciilor si programelor instaurate de catre diferite nivele guvernamentale. Aceste programe si servicii evolueaza si sunt adaptate in functie de particularitatile fiecarei regiuni.

In plan cultural, toate regiunile dau nastere unor artisti de renume, mai ales in domeniul spectacolelor, al artelor vizuale si literare. Originari din Quebec sau adoptati, acesti artisti contribuie la imbogatirea culturala a regiunilor unde traiesc.

1 Bas-Saint-Laurent

Regiunea Bas-Saint-Laurent se intinde de la vest la est pe 320 kilometri, de La Pocatiere la Mechins. Populatia de cca. 205 000 locuitori, este francofona in proportie de 99,2%.

Agricultura, industria forestiera si productia de turba ocupa un loc important in economia regiunii. Sectorul de productie, cu peste 10 000 muncitori, este dominata de productia lemnului, a papetariei, a alimentelor si bauturilor. Acestuia i se adauga sectorul maritim, al invatamantului, cercetarii si transportului.
Caile de transport rutiere, feroviare, aeriene si amritime, ofera regiunii Bas-Saint-Laurent un acces rapid si eficient la marile piete ale Americii de Nord si Europei.

2 Saguenay-Lac-Saint-Jean

Regiunea Saguenay-Lac-Saint-Jean se intinde pana la celebrul fiord al raului Saguenay. Are cca. 300 000 locuitori cunoscuti pentru ospitalitatea si bucuria lor de a trai.

Aceasta regiune ocupa primul loc in Quebec in ceea ce priveste volumul de lemn obtinut si productia de aluminiu. Industria agroalimentara este in plina dezvoltare, gratie productiei de lactate si cereale.

Activitatile turistice si de recreere, precum si dinamismul cultural constituie puncte importante ale dezvoltarii regionale si locale. Regiunea beneficiaza de numeroase servicii si infrastructuri, printre care o universitate, patru colegii si importante centre de cercetare. Pe scurt, Saguenay-Lac-Saint-Jean este un mediu unic unde se poate profita deopotriva de avantajele orasului si de placerile naturii.

3 Capitale-Nationale

Regiunea Capitale-Nationale este principalul pol demografic din centrul si estul provinciei Quebec. Ocupa locul 10 pe regiuni in ceea ce priveste suprafata si locul 4 in ceea ce priveste densitatea populatiei.

Comertul ocupa locul intai printre activitatile economice, urmat inceaproape de sectorul sanatatii, administratiei publice si al productiei. Invatamantul, hotelele si restaurantele, serviciile profesionale, stiintifice si tehnice, precum si finantele completeaza tabloul.

Regiunea dispune in egala masura de o retea rutiera de transporturi in comun foarte dezvoltata, de o retea feroviara care asigura legaturile transcontinentale, de un complex portuar impunator si de un aeroport international in legatura directa cu marile centre urbane si industriale nord-americane.

Consacrat oras din patrimoniul mondial de catre Unesco, Quebec este de asemenea sediul guvernului provinciei Quebec.

4 Mauricie

Mauricie este situata in centrul provinciei Quebec, intre Montreal si Quebec. Regiunea numara aproape 260 000 locuitori, adica 3,5% din populatia Quebec-ului.

Resursele forestiere si hidraulice, precum si potentialul agricol al regiunii, au influentat dezvoltarea activitatilor sale economice. Industria papetariei, a lemnului si mobilei, industria chimica si metalurgica, agricultura – acestea sunt esenta economiei regiunii.

Regiunea Mauricie, care se distinge prin numeroase ape si paduri imense, este o destinatie populara printre amatorii de activitati in aer liber si iubitorii naturii. Aici de afla lacul Saint-Pierre, desemnat rezerva mondiala a biosferei de catre UNESCO, si raul Saint-Maurice, de 587 km. Trois-Rivieres, fondat in 1634, este al doilea cel mai vechi oras din America de Nord si capitala regionala a Mauricie.

5 Estrie

Estrie, situata intre regiunea Quebec si Monteregie, cuprinde un teriotriu cu o suprafata de 10 127 km² reprezentand doar 0,75% din teritoriul Quebec-ului.

Situata in intregime pe platforma Apalasilor, regiunea prezinta un relief si o retea hidrografica care contribuie la dezvoltarea actvitatilor turistice si de recreatie. Structura economica diversificata a regiunii genereaza locuri de munca in toate domeniile de activitate si claseaza Estrie pe locul doi in ceea ce priveste exporturile.

Regiunea se poate lauda de asemenea cu o retea de institutii de invatamant in franceza si engleza, de la nivel primar pana la cel unviersitar.

6 Montreal

Regiunea, situat pe insula Montreal, are 1,8 milioane locuitori, un sfert din populatie Quebec-ului.
Centru stiintific, intelectual si cultural important, regiunea Montreal este de asemenea un mare centru de productie si de servicii care asigur peste 900 000 locuri de munc. Regiunea s-a orientat cu succes spre economia informatiei, dezvoltand sectoare-cheie cum ar fi telecomunicatiile, aerospatiala, biotehnologiile, industria farmaceutic si informatica.
Cosmopolit si renumit pentru festivalurile si congresele care se organizeaz aici, ea are o industrie turistic infloritoare. Organizatiile internationale care se stabilesc in acest regiune sunt din ce in ce mai numeroase.

 • 3,1% din intreaga populatie o constituie italienii;
 • 2,5% haitieni;
 • 1,6% chinezi;
 • 1,5% francezi;
 • 1,4% algerieni;
 • 1,3% marocani;
 • 1,2% libanezi;
 • 1,1% vietnamezi;
 • 0,9% romani;
 • 0,8% greci;
 • 0,7% filipinezi;
 • 0,7% portughezi;
 • 0,6% indieni;
 • 0,5% americani;
 • 0,5% egipteni;
 • 0,5% polonezi;
 • 0,4% pakistanezi,

7 Outaouais

Aceast regiune are un vast teritoriu de 33 060 km², situat la extremitatea de sud-vest a Quebec-ului. Raul Outaouais constituie frontiera naturl intre provinciile Quebec si Ontario.

Zona urban a regiunii Outaouais este reprezentat de noul oras Gatineau, nscut pe 1 ianuarie 2002, prin fuziunea oraselor Aylmer, Buckingham, Gatineau, Hull si Masson-Angers.

Outaouais se claseaz pe locul intai in Quebec in ceea ce priveste proportia de locuri de munc regionale din sectorul tertiar, acestea asigurand 83 % din PIB-ul regional. Ea se claseaz de asemena pe locul intai in ceea ce priveste proportia de intreprinderi exportatoare in sectorul inaltei tehnologiei.

8 Abitibi-Temiscamingue

Situat in nord-vestul Quebec-ului, regiunea Abitibi-Temiscamingue este reputat pentru abundenta bogtiilor naturale care asigur baza economiei sale.

Brzdat de numeroase cursuri de ap si ascuns in inima pdurii boreale, regiunea are o varietate de activitti pentru a atrage turistii, cum ar fi ecoturismul, circuitele cu snowmobilul, vantoarea si pescuitul. Numeroase obiective turistice cu specific unic propun decoruri incanttoare care invit la relaxare.

Viata cultural este foarte dinamic in Abitibi-Temiscamingue. Aici s-au inrdcinat festivaluri de mare anvergur. Asa este Festivalul international de cinema de la Abitibi-Temiscamingue, Festivalul umorului sau Targul grumanzilor. Regiunea este locuit de 2% din populatia total a Quebecului.

9 Cote-Nord

Cote-Nord se intinde pe 1 280 km de litoral si include golful fluviului Saint-Laurent cu insula Anticosti. Este o regiune deosebit de abundent in resurse naturale. Trei grupuri etnice locuiesc pe acest teritoriu putin populat cu o densitate de 0,3 locuitori pe km2.

Populatia este francofon in proportie de 86%. Ea este concentrat in special in orasele (25 500 locuitori) si Baie-Comeau (24 500 locuitori). Anglofonii sunt dispersati in vastul teritoriu al prtii sudice a regiunii. Populatia autohton, care formeaz cca. 10% din populatia regional, trieste in 9 rezervatii.

Insumand 1,5% din populatia provinciei Quebec, Cote-Nord produce 31% din productia de aluminiu, 28% din expeditiile minerale, 27% din hidro-electricitatea, 22% din productia de pescrie, 15% din produsele forestiere ale Quebec-ului.

10 Nord-du-Quebec

Teritoriul regiunii Nord-du-Quebec acoper 55% din suprafata Quebec-ului, adic aproximativ 840 000 km². Faptul c aceste teritoriu imens este populat de Inuiti, Cris sau Jamesieni, ii confer o diversitate cultural si o specificitate sociopolitic exceptional.

Regiunea abund in resurse naturale a cror amploare si varietate nu au fost, pan la aceast or, descoperite in totalitatea lor. Exploatatia minier reprezint activitatea preponderent a sectorului primar al regiunii. Exploatatia forestier joac de asemenea un rol important. Calitatea si intinderea spatiilor sale slbatice transform regiunea intr-o destinatie cutat mai cu seam de iubitorii naturii.

11 Gaspesie-Iles-de-la-Madeleine

Regiunea Gaspesie-Iles-de-la-Madeleine inainteaz pan in golful Saint-Laurent si ofer peste 1 000 km de litoral maritim.

Industria sa turistic este in plin efervescent, gratie atractiilor sale naturale si a originalittii sale culturale. Populatia sa, de cca. 100 000 locuitori descendenti ai populatiilor amerindiene si europene, este un amalgam fericit de traditii si culturi.

Pan nu demult, regiunea era cunsocut mai ales pentru resursele sale naturale, cum ar fi pdurile, pestele si zcmintele miniere. Pentru a-si stimula economia, regiunea a inceput s isi diversifice activittile cu noi domenii promittoare, cum ar fi noile tehnologii de informatie si telecomunicatii, biotehnologiile marine etc.

12 Chaudiere-Appalaches

In nord, fluviul Saint-Laurent mrgineste aceast regiune care se intinde pan la frontiera cu Statele Unite.
Agricultura si exploatatiile forestiere ocup o bun parte din activitatea regiunii, recunoscut de altfel, ca foarte propice pentru intreprinderile mici si mijlocii. Regiunea se distinge printre altele, in sectorul lemnului si a mobilei, al alimentatiei, al textilelor si confectiilor, al produselor metalice, al prelucrrii materialelor plastice, precum si al masinilor si materialului de transport.

Regiunea Chaudiere-Appalaches are una dintre cele mai sczute rate ale somajului din Quebec, si asta de mai multi ani de zile.

13 Laval

Laval, provincie stabilita pe insula Jesus, este totodata oras si regiune administrativa. Regiunea, cu o suprafata de 245 km², are peste 350 000 locuitori. Regiunea Laval beneficiaza de o situare geografica privilegiata, la doar cateva minute de centrul orasului Montreal si de regiunea Laurentides.

De-a lungul anilor a devenit un important centru regional de activitati economice, dotat cu o structura comerciala puternica si o infrastructura industriala echilibrata si diversificata. Economia regiunii Laval este astfel in masura sa ofere cca. 110 000 locuri de munca pe teritoriul sau.

Laval este de asemenea o regiune turistica dinamica, prevazuta cu infrastructuri esentiale pentru realizarea activitatii de tursim si afaceri.

14 Lanaudiere

Regiunea Lanaudiere este una dintre regiunile centrale ale provinciei Quebec, cu o suprafata de 13 543 km². Caracterul sau unic este dat in mare parte de armonia dintre cultura, natura si aer liber. Zona cu precadere rurala, regiunea are cateva zone urbane, majoritatea concentrate in sudul teritoriului.

Regiunea este compusa din trei forme de relief distincte: in sud, campia este presarata cu orase si sate agricole, cu un bogat patrimoniu istoric. In centru, la poalele muntelui, este terenul de joaca al turistilor si amatorilor de agroturism. In nord, podisul Laurentian, zona forestiera, este regatul pescuitului si al aventurilor in aer liber.

15 Laurentides

Situat in nord-vestul orasului Montreal, regiunea Laurentides are o geografie variata, de la campia Saint-Laurent la peisajul montan si al lacurilor.

Activitatile recreoturistice sunt foarte dezvoltate aici. Complexul Mont-Tremblant, de exemplu, a devenit una dintre cele mai importante destinatii turistice din America de Nord. In urmatorii 10 ani sunt prevazute investitii suplimentare de 1 miliard de dolari.

Renumita pentru oferta de locuri in tehnologia inalta, regiunea Laurentides se distinge printr-o structura echilibrata a marilor sectoare de activitate economica. Importantul sector focalizat asupra transporturilor se dezvolta in paralel cu agricultura dinamica si cu puternica exploatare forestiera.

Mai multi factori, cum ar fi cresterea demografica, investitiile considerabile si calitatea vietii contribuie la dezvoltarea regiunii.

16 Monteregie

Situata la periferia orasului Montreal si intinzandu-se pana la frontiera cu Statele Unite, Monteregie este a doua cea mai populata regiune din Quebec. Activitatea sa economica este intensa si diversificata. Agricultura ocupa primul loc, aici fiind localizate aproape un sfert din fermele si locurile de munca din domeniul agriculturii din Quebec. In plan industrial, aici exista o strucutura de productie importanta, care cuprinde, printre altele, intreprinderi din sectorul agroalimentar, al metalurgiei primare si al transformarii metalelor, al chimiei si al textilelor.

Monteregie este in egala masura recunoscuta ca fiind un important pol al biotehnologiei. Regiunea dispune de o vasta retea rutiera, care o leaga de marile centre industriale din nord-estul Statelor Unite.

17 Centre-du-Quebec

Regiunea Centre-du-Quebec a fost creata oficial pe 30 iulie 1997, inlocuind vechea regiune Mauricie-Bois-Francs. Centre-du-Quebec cuprinde 84 municipalitati si doua comunitati autohtone, repartizate in cinci diviziuni regionale: Arthabaska, Becancour, Drummond, Nicolet-Yamaska si L’Erable. Principalele orase ale regiunii sunt Victoriaville, Becancour, Drummondville, Nicolet si Plessisville. In 2001, in regiune se inregistrau cca. 218 500 locuitori, adica 37% din populatia Quebec-ului.

Activitatea economica regionala se formeaza in principal in jurul sectoarelor agroalimentar si de productie. Centre-du-Quebec este cunoscuta ca pionier in recuperarea si reciclarea materialelor reziduale, precum si in dezvoltarea comunitatii.

 

Informatii geografice

Quebec ocupa partea de nord-est a Americii de Nord. 17 regiuni administrative acopera teritoriul sau vast de 1,667,441 km ², si 201,753 km patrati de apa dulce.

Quebec este limitata de mai mult de 10.000 de kilometri de frontierele terestre, maritime si fluviale,pe care le imparte cu Ontario, guvernul federal si Nunavut, Terra Nova si Labrador, Prince Edward Island Prince Edward Island, New Brunswick si Noua Scotie, precum si unele state americane (Maine, New Hampshire, Vermont si New York).

Tara are patru anotimpuri: o primavara blanda, de multe ori o vara fierbinte, o toamna plina de culoare, si uneori o iarna rece si abundenta. In functie de latitudine, vegetatia si temperaturile difera odata cu sezonul. Acest lucru contribuie, in parte, la frumusetea si diversitatea din Quebec!

Informatii demografice

Quebec are mai mult de 7.7 milioane de oameni care formeaza o societate majoritar francofona. O mare parte din acestia  sunt descendenti din primii colonisti din Franta in timpul secolelor XVII si XVIII-lea. Acest grup de baza, plus multi imigranti a caror prima limba nu este neaparat franceza, peste ani, a adoptat limba majoritatii din Quebec.

Anglofonii in Quebec sunt atat descendenti in principal din imigranti britanici, cat si alte grupuri etnice in cautarea unei vieti mai bune in America sau care, din loialitate fata de patrie, au parasit Statele Unite dupa Razboiul de Independenta american. Acestia sunt acum aproximativ 740.000 din care 80% traiesc in zona Montrealului. Legea Quebec recunoaste drepturile lor individuale ca si cele de a participa la un sistem scolar public in limba engleza de la gradinita la universitate, si dreptul de a fi tratati in propria lor limba. Ei au, de asemenea, o retea extinsa de institutii culturale.

Quebec are, de asemenea, 850.000 imigranti din Europa, Africa, America Latina si Asia. Ei au adus in Quebec si o multime de dinamism cultural important. Quebec primeste, in medie, in fiecare an peste 40.000 de imigranti dintr-o suta de tari.Tarile admise fac parte din bazinele mai putin traditionale din Europa de Vest si din tarile vorbitoare de limba din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, tarile din Asia de Sud-Est si tarile din Caraibe si America Centrala. In anii ’50, peste 90% au fost de origine europeana, iar in 2007 proportia de imigranti din Europa au scazut cu 21%, in timp ce 27,2% provin din Asia, 22,2% ale Americii si peste 29% din Africa.

Dintre comunitatile cele mai importante fac parte:  italiana (peste 225.000), evreiasca (peste 80.000), germana (90.000), greaca (58000), portugheza si poloneza (cu mai mult de 47.000). Printre imigrantii din valuri mai recente,se numara haitieni (74.500), chinezi(63,000) si libanezi (49,000).

Politica

Sistemul politic Quebec are trei tipuri principale de institutii: politice, judiciare si administrative.

Institutiile politice se refera la Adunarea Nationala si Consiliul Executiv, institutiile municipale, organizarea administrativa a municipalitatilor locale, municipalitati regionale judet (MRC), Kativik guvernului regional si municipal Comisia du Québec. Aceste institutii reprezinta locurile de putere si de decizie Quebec.

Institutiile judiciare includ tribunale, curti si tribunale specializate. Acestea includ mai multe organisme autorizate sa solutioneze diferite tipuri de cazuri. Aceste institutii sunt responsabile pentru a asigura punerea in aplicare a autoritatii legislative asupra intregii provincii.

Institutiile administrative includ ministere si agentii guvernamentale, sistemul de sanatate, educatia si siguranta publica. Aceste institutii constituie structura de baza a organizatiei guvernului din Quebec.

Infrastructura

Reteaua rutiera cuprinde aproximativ 185 de mii de autostrazi, drumuri nationale, regionale, strazi si cai de acces locale, si aproape 12 de mii de poduri, tunele, structuri de sustinere, podeturi si alte constructii. Se gasesc in Québec 8 porturi cu apa adanca destinate transporturilor de marfuri, iar retelele feroviare canadiene joaca un rol important in transportul pasagerilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s