blog arădean de cultură generală

Franz Joseph

Franz Joseph al Austriei (în română Francisc Iosif I, în germană Franz Josef I, în maghiară Ferenc József I, în cehă František Josef I, în croată Franjo Josip I, în italiană Francesco Giuseppe I), (n. 18 august 1830, Viena – d. 21 noiembrie 1916, Viena) a fost un împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. din 1848 până în 1916.

Franz Joseph

Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.

Franz Joseph impreuna cu mama sa, Prințesa Sofia de Bavaria

Franz Josef s-a născut la 18 august 1830 în castelul Schönbrunn, fiind primul născut al arhiducelui Francisc Carol Josef (1802 – 1878), fratele mai tânăr al împăratului Ferdinand I al Austriei, și al soției sale, Prințesa Sophie Friederike Dorothée Wilhelmine de Bavaria (1805 – 1872). Franz Josef a avut trei frați și o soră:

arhiducele Ferdinand Maximilian (1832 – 1867) – mai târziu împărat al Mexicului,
arhiducele Carol Ludovic (1833 – 1896),
arhiducele Ludovic Victor (1842 – 1919),
arhiducesa Maria Anna (1835 – 1839), care a murit la vârsta de patru ani.

După o serie de sarcini pierdute, arhiducesa Sofia dă naștere unui băiat sănătos pentru care avea încă de la început planuri mărețe, dorind să-l facă împărat. Deoarece tatăl său a renunțat la dreptul de succesiune la tronul austriac, tânărul Franz a fost crescut de mama sa ca viitor împărat, impunându-i un stil de viață riguros. La 13 ani își începe cariera militară în armata austriacă, direct cu gradul de colonel. Aici și-a creat un stil de viață cazon. A preferat să poarte uniforma militară aproape tot restul vieții.

Franz Joseph in tinerete

Ferdinand I a renunțat la tron pe 2 decembrie 1848 și astfel tânărul Franz Joseph devine împărat la frageda vârstă de 18 ani.
La începutul domniei sale, Franz Joseph a fost consiliat de Felix Schwarzenberg, care l-a îndrumat spre recâștigarea puterii monarhice absolutiste și spre obținerea unei poziții de forță în politica externă. Franz Josef a abolit constituția din 1849 și și-a mărit atribuțiile guvernamentale în 1852.

Franz Joseph in tinerete

După 1850, Franz Joseph a trebuit să accepte eșecurile politicii externe austriece:Războiul Crimeii și ruptura de Rusia precum și războiul cu Sardinia din 1859, împotriva Casei de Savoia și a lui Napoleon al III-lea, când a fost învins în vestita bătălie de la Solferino.
Regresul a continuat cu înfrângerea din războiul austro-prusac din 1866, care a dus la constituirea statului dualist austro-ungar în 1867.

La 18 februarie 1853, la Ischl, Franz Joseph a scăpat cu viață de la atentat uneltit de fanaticul maghiar János Libényi.
În 1878, în urma Congresului de la Berlin, Franz Joseph a obținut administrarea fostei provincii otomane Bosnia-Herțegovina, pe care o anexează în 1908.

Franz Joseph in 1885

Franz Joseph a inițiat modernizarea Vienei prin demolarea fortificațiilor vechii cetăți și construirea celebrului bulevard Ringstrasse pe terenul eliberat.

Între 1848 și 1867 Franz Joseph a fost ultima persoană care a ocupat funcția de mare principe al Transilvaniei.

Incoronarea lui Franz Joseph ca rege al Ungariei

La 8 iunie 1867, la Buda, în Biserica Mátyás, Franz Joseph a fost încoronat și ca rege apostolic al Ungariei (1867-1916) și în această calitate a aprobat legea privind încorporarea Transilvaniei în Ungaria, la 27 mai 1867, punând astfel capăt disensiunilor cu nobilimea maghiară prin crearea unui stat dualist: Austro-Ungaria.
În 1873 Franz Joseph încheie cu Alexandru II, țarul Rusiei și, ulterior, cu Wilhelm I, împăratul Germaniei, alianța celor trei împărați ca un acord consultativ între cele trei imperii.
Spre sfârșitul domniei a acceptat ideea că: “Imperiul multietnic este o anomalie în Europa modernă”.
În 1892, Franz Joseph a aprobat renunțarea la vechiul sistem monetar bazat pe creițari, florini și taleri și trecerea la un sistem monetar modern, compatibil cu cel al Uniunii Monetare Latine, bazat pe coroana austriacă (divizată in 100 de helleri).

Franz Joseph in 1855 alaturi de sotia sa, Elisabeta de Wittelsbach (Sisi)

La 24 aprilie 1854, la Viena, s-a căsătorit cu prințesa bavareză Elisabeta de Wittelsbach (Sisi), verișoara sa, care avea doar 16 ani. Sisi este foarte populară în toată Europa pînă în ziua de azi.

Franz Joseph in 1862 alaturi de sotia sa, Elisabeta de Bavaria (Sisi)

Căsnicia lor n-a fost una fericită. Sisi nu s-a adaptat niciodată rigorii vieții de la curte și întotdeauna a avut neînțelegeri cu familia regală. Împărăteasa era o călătoare pasionată și rareori era văzută la Viena.
Împreună au avut 4 copii:

Franz Joseph cu familia in Ungaria

Sophie (1855-1857)
Gisela (1856-1932), căsătorită cu Leopold de Bavaria
Rudolf (1858-1889), căsătorit cu Stephanie de Belgia
Valerie (1868-1924), căsătorită cu Franz Salvator

Franz Joseph impreuna cu familia

Viata personală a fost presărată cu drame familiale: Pe fratele lui mai mic, împăratul Maximilian al Mexicului, l-au detronat și executat revoluționarii mexicani. Primul său copil, arhiducesa Sofia, a murit la vârsta de doi ani. La 30 ianuare 1889, fiul său Rudolf, s-a sinucis la Mayerling, în urma unei drame pasionale. Soția sa, Elisabeta, a fost asasinată la Geneva de către anarhistul italian Luigi Lucheni la 10 septembrie 1898. Pe Franz Ferdinand Arhiduce Francisc Ferdinand al Austriei (moștenitorul tronului) un naționalist sârb, Gavrilo Princip, l-a asasinat la Sarajevo, la în 28 iunie 1914. Acest act a fost motivul formal al începerii Primului război mondial.
De prin anul 1871 el și soția sa au început să doarmă în dormitoare separate.De atunci el obișnuia să pună servitorii să-l trezească la ora trei jumătate dimineața. Atunci un servitor îi aducea o mică cadă în care-l spăla. O poveste amuzantă spune în legătură cu asta că unui servitor îi era greu să se tot trezească atât de dimineață și nu se mai culca decât după ce îl spăla, iar ca să rămână treaz bea câteva Schnapsuri (Rachiuri) iar când trebuia să îl spele pe împărat era atât de beat încât el se ținea de împărat și era gata-gata să cadă peste el în cadă.

Franz Joseph portret din 1910

În 1885 Franz Joseph a întâlnit-o pe Katharina Schratt, actriță care i-a devenit metresă. Relația lor a durat până la sfârșitul vieții sale și a fost tolerată de Sisi. Franz Joseph a construit vila Schratt în Bad Ischl pentru ea, și de asemenea, i-a dăruit un mic palat în Viena.
După moartea fiului său Rudolf, moștenitor al tronului era nepotul său Arhiducele Franz Ferdinand. Când Franz Ferdinand a decis să se căsătorească cu o simplă contesă, Franz Joseph s-a opus și a insistat că trebuie considerată o căsătorie morganatică; nici măcar nu a participat la nuntă. După acest eveniment, cei doi s-au displăcut profund și nu mai aveau încredere unul în altul. Franz Ferdinand a fost asasinat în 1914

Sicriul lui Franz Joseph

Francisc Iosiph I a fost martorul primilor 2 ani din războiul ce avea să pună capăt, printre altele, și imperiului său. Împăratul a murit la 21 noiembrie 1916, la vârsta de 86 de ani la Palatul Schönbrunn și a fost înmormântat în Cripta Imperială din Mănăstirea Capucinilor din Viena, după 9 zile, la 30 noiembrie. I-a succedat la tron împăratul Carol I al Austriei.

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s