blog arădean de cultură generală

Când a apărut creștinismul în Danemarca ?

Una dintre cele mai importante descoperiri arhelologice, care atesta raspandirea crestinismului in Danemarca, a fost facuta intamplator de un barbat, in timp ce se relaxa dupa o zi de munca

61806835

Intr-o vineri, Dennis Fabricius Holm a plecat mai repede de la birou si a decis sa iasa cu detectorul sau de metale pe un camp de langa orasul Aunslev. Mare i-a fost mirarea omului cand aparatul sau l-a ghidat catre un crucifix din aur, vechi de mai bine de 1.000 de ani. Omul a pus o fotografie cu descoperirea pe pagina sa de Facebook, iar prietenii virtuali l-au indemnat sa mearga la un muzeograf.

Pandantivul are 4,1 centimetri in lungime, cantareste 13,2 grame si este lucrat in filigran. Cel mai probabil a apartinut unei femei vikinge si dateaza din anul 900-950 A.D. dupa cum relateaza The Independent.

Descoperirea este cu atat mai importanta cu cat reprezinta una dintre cele mai vechi relicve crestine de pe teritoriul Danemarcei, ceea ce inseamna ca poporul danez a imbratisat aceasta religie mai devreme decat se credea initial.

61806836

Pana in prezent, pietrele Jelling erau considerate cele mai vechi reprezentari ale lui Iisus pe cruce din tara nordica, datand de la 965.

“S-a gasit o cruce aproape identica si in Suedia, provenind din aceeasi perioada. Acest pandantiv insa, s-a pastrat foarte bine.” a declarat arheologul Malene Refshauge Beck.

“Abia daca am dormit. A fost coplesitor. Inca nu pot cuprinde pe deplin importanta acestei descoperiri pentru Danemarca.” a spus Dennis.

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s