blog arădean de cultură generală

Mormântul lui Suleyman Magnificul a fost descoperit în Ungaria

Cercetătorii maghiari au descoperit rămăşiţele unui mormânt care îi aparţine, cel mai probabil, lui Suleyman Magnificul, care a murit în 1655 în timp ce trupele sale atacau fortăreaţa de la Szigetvar, din sudul Ungariei

646x404 (1)

Anunţul a fost făcut de Norbert Pap, care spune că mormântul a fost construit, probabil, pe locul unde era aşezat cortul lui Suleyman, în care acesta a murit. Pap este şeful departamentului de Geografie Politică şi Studii de Dezvoltare de la Universitatea din Pecs, şi spune că obiectele găsite în timpul săpăturilor, dar şi alte dovezi istorice, sugerează că mormântul îi aparţine lui Suleyman, deşi mai multe excavări vor fi necesare pentru ca acest lucru să fie confirmat.

„Avem date care indică, toate, această concluzie. De aceea putem să spunem <>, pentru că nu există niciun semn care să indice altceva. Dar mai multe confirmări sunt necesare, pentru că acesta este un subiect foarte delicat”, a spus cercetătorul, citat de Washington Post.

Suleyman a fost, până la moartea sa, la 71 de ani, sultanul cu cea mai lungă domnie la cârma Imperiului Otoman. Acesta îşi întinsese dominaţia, în domnia de 46 sa de ani, în Balcani, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Presupusul mormânt al sultanului se află în fosta tabără otomană de la Turbek, distrusă în 1680. Descoperirea taberei a fost anunţată de Pap în 2013.

Istoricii cred că inima şi organele interne ale sultanului au fost îngropate acolo, în timp ce trupul său a fost transportat înapoi la Constantinopol, actualul Istanbul. Moartea sa a fost un secret timp de 48 de zile, pentru a preveni trupele otomane să renunţe la luptă.

Szigetvar a fost apărată de localnicii conduşi de nobilul croato-maghiar Miklos Zrinyi. Victoria turcilor a fost, într-un final, una „a la Pirus”, şi le-a întârziat cu mai multe decenii avansul către cucerirea Vienei, pe care nu au reuşit-o, într-un final.

Pap spune că alte structuri de lângă mormânt se află încă sub pământ şi reprezintă, cel mai probabil, o mică moschee şi o mânăstire darvesh. Săpăturile la sit vor reîncepe în luna aprilie.

sursa

One response

  1. Mami

    De-acum romanii s-ar putea sa mearga acolo in pelerinaj la cat de mult au urmarit serialele :))

    23 January 2016 at 2:48 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s