blog arădean de cultură generală

Despre creșterea porcilor vietnamezi și ce rase există

Porcul vietnamez este originar din Vietnam și Asia de Sud-Est, este în general de culoare neagră, are imunitate ridicată, ceea ce-l predispune puțin la îmbolnăvire și ajunge la maturitate în 9 – 10 luni. Porcii vietnamezi sunt animale relativ mici cu picioare scurte, urechi mici și drepte, coadă subțire și dreaptă. Scroafa vietnameză se distinge prin talia joasă și corpolentă. Porcii vietnamezi au un foarte bun randament la tăiere (85% randament la sacrificare și 70% de carne în carcasă)

porci-vietnamezi

Rasele de porci vietnamezi

Există mai multe rase de porci, fiecare rasă având caracteristicile ei, respectiv pielea mai mult sau mai puțin zbârcită, părul mai lung sau mai scurt, abdomenul mare, greutatea între 35-80Kg, respectiv 120kg

Rasa “CO”

3914
Crește în centrul Vietnamului, este foarte mic cu o greutate de doar 45 kg la maturitate, această rasă este numită ,,miniatură”. Trăiește la munte sau la mare. Porcii sunt de culoare neagră și trăiesc în libertate. Se hrănesc cu ce găsesc prin pădure. Rasa CO este rezistentă la bolile care afectează alte rase de porci

Rasa “I”

3915
Această rasă este din nordul Vietnamului. Este cea mai comună rasă în Vietnam și în lume sub denumirea de porc pitic. În Vietnam există aproximativ 2.5 milioane de porci din această rasă. Este de culoare neagră iar la maturitate ajunge la greutatea de 100 kg. Masculii sunt mai mici decât femelele, botul scurt, fruntea ingustă, pielea zbârcită și abdomenul mare.
Este notabilă precocitatea lor sexuală. Femela are 10 sfârcuri în medie. Fată în jur de 8-10 purcei, au aproximativ 450 g la fătare iar la doua luni au 4.4-5kg. Adultii ajung la 100 kg la trei ani. Au o creștere lentă, la opt luni au o greutate de 40% din greutetea lor finală

Rasa “Mong Cai”

scroafa-vietnam
Este tot o rasă din nordul Vietnamului (Red River Delta și din nordul munților). Este o rasă mai limitată în comparație cu rasa “I’’, sunt aproximativ 500 000 de porci. Este rasa cu dimensiunile cele mai mari dintre cele patru rase descriese, 100-120 kg. Au culoarea negru cu pete albe, și păr mai mult decât alte rase

Rasa “Heo Ede” sau “SOC”

scroafa-vietnameza
Trăiește în nordul Vietnamului, are părul negru, picioarele scurte și albe, iar greutatea de aproximativ 40 kg. Cunoscuți ca și porci ecologici, porcii vietnamezi aflați la maturitate cântăresc până la 120 de kilograme. Sunt niște animale inteligente, dar uneori iși aratș excesiv afecțiunea față de scormonitul în nisip sau pământ și pot să se manifeste ceva mai agresiv în preajma câinilor sau dacă nu sunt hrăniți corespunzator

Hrănirea porcilor vietnamezi

Porcul pitic fiind un porc vegetarian, i se poate oferi: multă iarbă, trifoi și lucernă pălită, fân, morcovi, pâine, mere, varză, tărâțe, dovlecei.

Uruială (amestecul de porumb cu soia, grâu, floarea soarelui) se recomadă să se administreze în amestec cu tărâțe (3 părți de tărâțe la 1 parte uruială).

Pe timp de iarna porcului nu trebuie să-i lipsească apa, nici atunci când apa ingheață. Pentru a se evita înghețul apei, porcul se poate hrăni cu tărâțe sau uruială umedă, caldă (3 la 1) . Tărâța umflată face ca porcul să nu mai simtă nevoia de apa. Cu toate acestea trebuie suplimentată și cu un aport de apă atunci când aceștia simt nevoia de a bea mai multă apă, în special la scroafele gestante

Nu are colesterol

Colesterolul porcului vietnamez de talie mică este de şapte ori mai scăzut ca cel al porcului autohton. Întreţinerea porcului vietnamez nu diferă de cea a porcului românesc (4/5 porci vietnamezi consumă cât un porc românesc. Greutatea la care ajung într-un an este de 50-60 de kilograme. La un porc vietnamez de 90 kilograme stratul de grăsime este de aproape 1 centimetru

Cât de mult crește un porc vietnamez ?

Masculul castrat poate depăsi 120 kg, iar o scroafă matură în medie 80 kg. Vârsta optimă de reproducere e de 8-9 luni, durata gestației e la fel ca la restul raselor, în jur de 112 zile. Pot trăi până la 15 ani și cresc până la 3 ani. Sunt foarte puțin flexibili de aceea au nevoie de un spațiu mai mare de desfășurare. Sunt animale inteligente și curioase.

Porcii vietnamezi se pot dezvolta și crește la fel și în captivitate ca și cel clasic (în coteț), necesită întreținere in plus, însă se dezvoltă mai repede. Avantajul la vietnamez față de celelalte rase este că el poate crește singur, se hrănește singur, dacă are spațiu liber

Avantajele cresterii porcilor vietnamezi

  • Precocitate mare (porcii vietnamezi ating maturitatea sexuala la 4 luni).
  • Au imunitatea ridicată. Nu sunt predispuși la boli ca și un porc alb obișnuit.
  • Scroafa vietnameză are un psihic echilibrat (nu se creează probleme în îngrijirea puilor), un instinct matern bine dezvoltat și o curățenie specifică.
  • Rasa este bine adaptată la iernile aspre, mai degrabă din Europa Centrală și Canada.
  • Fecunditate mare (la prima fătare 5-10 purcei, la următoarele 8-17, numărul maxim înregistrat de purcei la fătare este de 28).
  • Înaltă productivitate (în 9-10 luni, porcul vietnamez ajunge la 50-60 kg).
  • Consum redus de alimente. Cereale măcinate pe fiecare zi: 300-400 grame. Cu mâncarea pe care o consuma un porc obișnuit se pot crește 5 sau 6 porci vietnamezi. Principalul tip de aliment este iarba pe timpul verii și fân pe timpul iernii. Mai consumă cu mare plăcere pe timpul iernii și dovlecei, dovleci, sfeclă, napi, etc. În ceea ce privește costul de furaje, porcul vietnamez este mult mai profitabil decât un porc obișnuit.
  • La sacrificare, procentul de deșeuri este de doar 12% pentru un porc vietnamez și 30% la un porc normal.
  • Carnea porcului vietnamez este consideră o delicatesă nu numai pentru gustul sau dar și pentru numărul de proprietăți unice și folositoare. De exemplu, nu numai că nu conține colesterol dar și facilitează scoaterea acestuia din organism

Proprietățile nutriționale ale cărnii de porc vietnamez

Cantitate medie în 100 g produs:

  • 157 kCal
  • Energie 658.000 kj
  • Proteine 21.400 g
  • Apă 70.720 g
  • Total lipide (grasimi) 7.260 g
  • Cenușă 0.520 g
  • Carbohidrați 0.090 g
  •  Calciu, Ca 15.000 mg
  • Fier, Fe 1.230 mg
  • Magneziu, Mg 15.000 mg
  • Fosfor, P 129.000 mg
  • Potasiu, K 85.000 mg
  • Sodiu, Na 40.000 mg
  • Zinc, Zn 2.920 mg
  • Cupru, Cu 0.239 mg
  • Mangan, Mn 0.071 mg
  •  Seleniu, Se 40.300 mcg
  •  Tiamină, Vitamina B1 0.040 mg
  • Riboflavină (Vitamina B2) 0.188 mg
  • Niacină 1.380 mg
  • Acid pantothenic 0.566 mg
  • Vitamina B-6 0.021 mg
  • Vitamina B-12 0.480 mcg
  • Vitamina E (Alfa-Tocoferol) 0.090 mg
  • Gamma tocoferol 0.020 mg
  • Acizi grași, total saturați 2.990 g
  • Acizi grași, total mononesaturați 2.126 g
  •  Acizi grași, total polinesaturați 0.738 g
  • Acizi grași, total trans 0.110 g
  • Colesterol 0.050 mg

sursa

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s