blog arădean de cultură generală

Când a apărut limba română şi cum au evoluat celălalte limbi din Europa

Dacă voiai să ştii cam în ce perioadă a apărut limba română în Europa, dar nu ştiai de unde să începi să cauţi, există acum un videoclip care îţi arată evoluţia fiecărui dialect.

646x404

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Auckland, în frunte cu doctorul Quentin Atkinson, după cum scrie The New York Times, au reuşit să stabilească provenienţa limbilor moderne, urmând arborele genealogic şi toate au dus către drumul Anatoliei, adică partea asiatică a Turciei din zilele noastre. Aceştia s-au folosit de 103 limbi indo-europene pentru a reuşi să găsească un punct comun între ele.

Cuvinte cheie din fiecare limbă au fost introduse într-un calculator pentru a stabili legătura cu exactitate o legătură. Termenii folosiţi nu au fost aleşi la întâmplare, ci s-a mizat pe cuvinte precum “cal”, “căruţă” sau “albină” folosite în dezvoltarea agriculturii oraşului Anatolia.

Într-o carte recentă, “The Horse, the Wheel and the Launguage”, doctorul Anthony descrie cum oamenii la vremea aceea au construit o societate mobilă şi un sistem care avea să le răspândească limba spre Est, Vest şi Sud. Videoclipul de mai jos îţi arată exact cum s-au distribuit limbile din Europa în ultimele milenii, dar mai ales când a apărut româna.

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s