blog arădean de cultură generală

Cercetătorii au descoperit cea mai veche floare din lume

O plantă subacvatică fără petale care a trăit acum peste 125 de milioane de ani ar putea fi cea mai veche “floare”de pe Terra, potrivit unui studiu publicat în revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, informează independent.co.uk.

floare

Planta acvatică ‘Montsechia vidalii’ a fost cândva abundentă în lacurile cu apă dulce din actualele regiuni muntoase din centrul şi nordul Spaniei.

Deşi a fost descoperită în urmă cu peste 100 de ani, adevărata semnificaţie a fosilelor vegetale a devenit abia acum evidentă, după minuţioase analize efectuate de oamenii de ştiinţă.

Experţii au datat planta între 125 de milioane şi 130 de milioane de ani şi au arătat că, în ciuda aparenţelor, a fost un angiosperm sau plantă cu flori.

O altă plantă acvatică numită ‘Archaefructus sinensis’ din China a fost propusă şi ea ca cea mai veche plantă cunoscută, dar ‘Montsechia vidalii’ ar putea fi mai veche, scrie independent.co.uk.

David Dilcher, cercetător la Universitatea Indiana din SUA, principalul autor al studiului, a declarat că această descoperire ridică întrebări în privinţa istoriei evoluţiei timpurii a plantelor cu flori, precum şi asupra rolului acestor plante în evoluţia altora din regnul vegetal şi a vieţii animale.

Planta nu a avut nici un fel de petale şi a trăit sub apă în urmă cu peste 125 de milioane de ani. ‘Prima floare” este din punct de vedere tehnic “un mit”, la fel ca cel al “primului om “. ‘Dar, pe baza acestei noi analize, ştim acum că ‘Montsechia vidalii’ este contemporană, dacă nu cu mult mai veche, decât Archaefructus’, a spus David Dilcher.

Cercetarea s-a bazat pe analizarea a peste 1.000 de fosile de ‘Montsechia vidalii’.

‘Montsechia vidalii’ nu avea părţi floricole detectabile pe fosilele de piatră, cum ar fi petale sau structuri producătoare de nectar pentru a atrage insectele, şi trăia întregul său ciclu de viaţă sub apă, fructul conţinând o singură sămânţă, a spus prof. Dilcher.

În ceea ce priveşte aspectul, planta semăna cu Ceratophyllum din zilele noastre, cunoscută şisub numele de “brădiş”. Ceratophyllum este o plantă acvatică de culoare verde închis ale cărei frunze groase cresc în smocuri şi care este utilizată în amenajarea acvariilor şi a iazurilor ornamentale.

‘Montsechia vidalii’ a trăit în perioada timpurie a Cretacicului, atunci când dinozaurii, cum ar fi Brachiosaurus şi Iguanodon, populau Terra, mai precizează independent.co.uk, citat de Agerpres.

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s