blog arădean de cultură generală

Încă o fotografie ciudată realizată de Curiosity pe Marte

NASA a dat publicităţii o nouă imagine ce stârneşte controverse, la numai câteva zile după ce o fotografie realizată de roverul Curiosity, care a asolizat pe Marte în 2012, a aprins imaginaţia internauţilor din întreaga lume, informează site-ul inquisitr.com

646x404

Roverul Curiosity, care a asolizat pe Marte în 2012, transmite spre Pământ la sfârşitul fiecărei zile marţiene datele pe care le-a adunat în ultimele 24 de ore şi 39 de minute (durata unei zile marţiene). Printre aceste date se numără şi fotografii de înaltă rezoluţie, realizate cu ajutorul camerei Mastcam.

De data aceasta, utilizatorul YouTube UFOvni2012 s-a folosit de o astfel de imagine şi a publicat pe canalul său o variantă mărită care a devenit virală, fiind vizualizată de peste 700.000 de ori. Potrivit acestuia, fotografia NASA ar înfăţişa “o femeie de origine extraterestră care pare să meargă pe suprafaţa planetei roşii”, scrie Inquisitr.com.

Site-urile care au preluat fotografia au dus mai departe controversa, întrebându-se dacă nu cumva în imagini apare “o fantomă marţiană”. “Roverul Curiosity a surprins o imagine cu o fantomă misterioasă?” a notat Yahoo News.

Alţi internauţi cred că ar fi vorba, de fapt, de o statuie. “E greu de spus. Oricum, o statuie atât de mică s-ar fi erodat foarte repede, deci sunt mai multe şanse să fie vorba de o fiinţă vie. De asemenea, pare să se uite în direcţia roverului Curiosity…”, a scris un user.

Fotografia originală poate fi văzută aici.

În urmă cu câteva zile, NASA a mai publicat o imagine care a stârnit controverse în rândul internauţilor. Imaginea a fost surprinsă de roverul Curiosity în luna iulie a acestui an şi înfăţişează o formaţiune stâncoasă.

Nu formaţiunea stâncoasă a fost, însă, elementul care a aprins imaginaţia internauţilor, ci creatura care pare să stea în faţa acesteia. Cu acea ocazie, Seth Shostak, astronom şi director al Centrului SETI pentru Cercetare, a declarat pentru HuffingtonPost că vede imagini asemănătoare în fiecare săptămână. “Cei care mi le trimit sunt, în general, destul de încântaţi şi susţin frecvent că în imagini apare CEVA ce nu te-ai aştepta să găseşti pe suprafaţa Planetei Roşii. De obicei – cred ei – e vorba de vreun fel de animal, dar ocazional oamenii văd în acele imagini şi obiecte mai ciudate, cum ar fi părţi de automobile. Poate ei cred că pe Marte există maşini”, a scris Shostak.

Shostak a completat că în cazul acestor fotografii e vorba, de fapt, despre pareidolia, un fenomen psihologic definit ca o iluzie sau o intepretare greşită, care constă în perceperea unor stimuli externi ca fiind semnificativi şi interpretaţi drept obiecte familiare, cunoscute. De cele mai multe ori stimulii percepuţi sunt vagi, aleatorii şi obscuri, dar observatorul extern îi percepe ca fiind clari, distincţi şi precişi.

sursa

One response

  1. Muma pădurii

    25 October 2015 at 5:30 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s