blog arădean de cultură generală

O nouă specie de om preistoric a fost descoperită: Homo naledi

Cercetătorii susţin că au descoperit rămăşiţele unei noi specii de om preistoric într-o peşteră din Africa de Sud, aflată la o distanţă de aproximativ 48 de km de oraşul Johannesburg

Untitled

Noua specie a fost numită Homo naledi şi are caracteristici considerate „bizare” şi „ciudate” de oamenii de ştiinţă, transmite The Guardian. Creatura, care mergea la fel ca oamenii moderni, pe două picioare, are caracteristici asemănătoare cu cele ale Homo sapiens (mâinile şi picioarele sunt asemănătoare), dar un creier de dimensiuni mici, degete curbate, umeri şi torace mai degrabă asemănătoare cu cele ale primatelor.

La o privire generală, oasele seamănă cu cele ale Homo erectus, un posibil precursor al omului modern care a trăit acum 1,5 milioane de ani în Africa

866

Se crede că un adult de Homo naledi avea o înălţime de aproximativ 150 cm.

Naledi înseamnă „stea” în Sesotho, o limbă folosită în Africa de Sud. Numele vine de la sistemul de peşteri Rising Star din care face parte caverna în care au fost găsite rămăşiţele.

Lee Berger, profesor la University of the Witwatersrand din Johannesburg şi cel care a condus echipa de cercetători, estimează că Homo naledi a apărut acum 2,5 – 2,8 milioane de ani. Oasele descoperite ar putea fi mai recente. O datare exactă nu a fost făcută încă.

Profesorul a adăugat că cercetătorii nu cred că naledi este un strămoş direct al omului. Alţi oameni de ştiinţă spun că fără o datare exactă a oaselor nu se poate estima semnificaţia acestei descoperiri.

Intrarea în peşteră este atât de îngustă (aproximativ 20 de centimetri), încât doar şase cercetători femei au putut intra pentru a excava oasele.

781

Rămăşiţele se găsesc într-o încăpere aflată la 40 de metri sub nivelul solului. S-au descoperit mai multe schelete – 15, de femei, copii şi bătrâni – şi este posibil ca aceşti Homo naledi să fi intrat în peşteră, dar apoi să nu mai fi putut ieşi.

Se ia în calcul şi ipoteza ca peştera să fi fost folosită de naledi ca loc de depozitare a rămăşiţelor celor morţi, însă în acest caz ar fi vorba de un comportament social complex, suprinzător pentru creierul de dimensiuni mici pe care îl aveau aceşti hominizi.

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s