blog arădean de cultură generală

Măceşele, Şapte motive pentru a consuma ceaiul de măceşe

Aproape toate substanţele necesare organismului nostru se găsesc într-un fruct de măceş. Acestea sunt remediul universal care tratează mai multe afecţiuni şi previn apariţia altora. Au efect antidiabetic, previn apariţia tumorilor, sunt cicatrizante, cresc pofta de mâncare, previn ateroscleroza, trateaza afecţiunile hepato-biliare şi reglează metabolismul.

646x404

Din cele mai vechi timpuri, măceşele au fost folosite pentru efectul lor de stabilizare a glicemiei, pentru efectul antidiabetic, pentru stimularea imunităţii, pentru prevenirea tumorilor şi efectului lor regenerant şi cicatrizant. Substanţele importante secretate de măceşe, precum antioxidanţii sunt cele mai eficiente în tratarea şi prevenirea multor afecţiuni.

Nici copiii nu trebuie privaţi de cura cu măceşe, deoarece acestea stimulează pofta de mâncare, ajută la dezvoltarea normală a sistemului nervos şi asigură necesarul de vitamine şi de minerale. De asemenea, măceşele stimulează funcţiile celulelor din întregul organism, combătând şi insomniile, dar şi stările nervoase, spune dr. Cătălin Luca, medic medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie.

Fructul, plin de vitamine

Arbust acoperit de spini, care face fructe roşii, măceşul este originar din regiunile temperate şi este folosit din cele mai vechi timpuri în medicina tradiţională. Măceşele conţin vitamina C, vitaminele A, P, K, B1 şi B2, zaharuri, acid citric, fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf, seleniu şi antoxidanţi.

646x404 (1)

Cura cu măceşe se poate ţine fie cu ajutorul infuziei de plantă, fie cu ajutorul pudrei de măceşe ce poate fi consumată în iaurt, în supă, sau sub formă de infuzie.

În primul rând, măceşele stimulează imunitatea având un puternic rol regenerant, antiinflamator, cicatrizant, asigură o funcţionare bună a organelor interne, a sistemului cardiovascular şi au efect antidiabetic. În plus, măceşele combat astenia, reglează metabolismul şi este indicat consumul de măceşe încă de la vârste foarte fragede, spune specialistul.

7 motive să consumi măceşe:

646x404 (2)

 

Luptă cu răcelile

Cura cu măceşe începe primăvara şi se bea timp de o lună şi jumătate, zilnic, o jumătate de litru de infuzie de măceşe. În sezonul rece, însă, dacă ţineţi această cură, organismul va fi ferit de răceli şi de viroze.

Stabilizează glicemia

Măceşele pot fi folosite pentru tratarea diabetului şi a obezităţii datorită efectului pe care acestea îl au, de stabilizare a glicemiei. De asemenea, o cură cu măceşe poate reduce colesterolul din sânge în mod semnificativ după doar câteva săptămâni.

Previn ateroscleroza

Afecţiunile cardiovasculare sunt tratate prin cura de măceşe, deoarece acestea previn arteroscleroza, combat fragilitatea capilară şi circulaţia periferică deficitară. Se recomandă astfel o cură de o lună cu pulbere de măceşe.

Tratează afecţiunile hepato-biliare

O cură de 30 de zile cu infuzie de măceşe este de un real ajutor în tratarea colicistitei şi a calculilor biliari.

Vin de hac bolilor respiratorii

Răcelile, faringitele, laringitele, astmul bronşic, virozele şi pneumonia sunt tratate cu succes prin cura de măceşe, iar în sezonul de iarnă se poate asocia acestei cure şi mierea, cătina şi propolisul.

Proprietăţi diuretice

Afecţiunile renale şi urinare pot fi tratate cu o cură de măceşe deoarece acestea au proprietăţi diuretice şi antiinflamatoare. Astfel, în cazul cistitelor, calculilor renali, a pielonefritelor sau a calculilor la nivelul vezicii urinare, măceşele şi-au dovedit eficacitatea.

Opreşte hemoragia

Măceşele tratează afecţiuni ale aparatului genital, fiind folosite îndeosebi pentru oprirea hemoragiilor uterine, pentru tratarea dismenoreei sau a leucoreei, folosind tinctura sau infuzia de măceşe.

Atenţionări speciale

Specialiştii spun că, deşi nu au contraindicaţii majore, trebuie să fim foarte atenţi când începem cura cu măceşe, deoarece ceaiul nu este tolerat de oricine. Trebuie cerut obligatoriu sfatul medicului, înainte de a începe cura. De asemenea, trebuie să fim foarte atenţi şi vasele pe care le folosim la prepararea ceaiului.

646x404 (3)

„Măceşele nu au contraindicaţii majore, însă cu toate acestea, ceaiul de măceşe nu este agreat de oricine. Ceaiul de măceşe poate fi consumat prin adăugarea mierii în compoziţie sau a scorţişoarei, care îi sporesc eficienţa în cazul răcelilor. De asemenea, vasele de metal descompun conţinutul de vitamina C astfel încât pentru preparatele ce conţin măceşe este indicată folosirea vaselor smălţuite. În plus, pulpa şi ceaiul de măceşe nu au contraindicaţii, dar seminţele, mai ales perişorii prezenţi pe seminţe irită aparatul digestiv şi pe cel respirator. Se recomandă evitarea seminţelor de măceşe în cazul bolnavilor alergici sau a celor ce suferă de astm bronşic”, a precizat medicul.

sursa

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s