blog arădean de cultură generală

Cum poţi dezactiva camera web a unui laptop fără a o acoperi cu bandă adezivă sau plasturi

Multe persoane acoperă camera laptopului cu bandă adezivă sau plasturi pentru a nu fi spionate. Deşi şansa să se întâmple acest lucru este mică pentru majoritatea persoanelor, ea există.

webcam-m

Multe camerele web de pe laptopuri au un bec led care se aprinde atunci când sunt folosite, însă există unelte folosite de hackeri care pot activa aceste dispozitive fără ca acel semnal să se activeze. Dacă în cazul unei camere web pentru desktop lucrurile sunt simple, deoarece aceasta poate fi scoasă uşor din portul USB al computerului, în cazul laptopurilor dezacticarea este puţin mai dificilă.

Înainte de a trece la dezacticarea camerelor, vă prezentăm câteva cazuri în care acestea au fost accesate fără ca utilizatorii să ştie. În 2009, un elev dădea în judecată şcoala la care mergea după ce a descoperit că laptopul primit de la instituţie îl fotografia în secret. în urma anchetei s-a descoperit că şcoala obţinuse 56.000 de imagini cu elevi, fără ca aceştia să-şi fi dat acordul pentru colectarea fotografiilor.

În 2013, o echipă de cercetători a demonstrat că poate activa camerele de pe computerele Apple MacBook fără ca led-ul să pornească, un lucru considerat până atunci imposibil. Mai mult, un fost agent FBI a declarat, la scurt timp după aceea, că agenţia americană făcea acest lucru de mai mulţi ani.

Tot în 2013, din documentele puse la dispoziţie de Edward Snowden am aflat că agenţia de securitate americană NSA reuşea să spioneze utilizatorii de iPhone şi BlackBerry prin intermediul camerelor frontale ale telefoanelor, fără ca aceştia să aibă cea mai mică bănuială. NSA făcea acelaşi lucru şi prin intermediul camerelor web de pe computere.

Există mai multe modalităţi prin care poate fi dezactivată camera web a unui laptop.

Prima metodă. Dezactivarea se poate face prin intermediul BIOS, o componentă software de bază care face legătura între componentele fizice (hardware) şi sistemul de operare utilizat pe maşina respectivă. Accesarea BIOS se face prin restartarea laptopului şi apăsarea tastei F2 (în cele mai multe cazuri) sau Del în timp ce dispozitivul porneşte. De cele mai multe ori instrucţiunile sunt afişate pe ecran. Odată intrat în BIOS, utilizatorul trebuie să caute opţiunea „webcam”, „integrated camera”, „web camera” sau „CMOS camera”. Intrând pe aceasta, se alege „Disable”. Din nefericire, această opţiune este inclusă în BIOS de puţine companii, în special cele care au o prezenţă puternică în mediul de business. Exemple sunt Dell şi Lenovo.

webcam-bios

A doua metodă. Dezactivarea se face din Device Manager. Puteţi activa această secţiune dând, în laptopurile Windows, clic dreapta pe iconiţa My Computer. De acolo se selectează „Properties”, apoi „Device Manager” (În Windows XP este o etapă suplimentară: My Computer/Properties/Hardware/Device Manager). Apoi, căutaţi în listă „Imaging devices”, mergeţi pe cameră şi daţi clic dreapta. De acolo se poate dezactiva camera web sau dezinstalat complet driverul acesteia.

device-manager

A treia metodă. Comandaţi pe internet un dispozitiv special care acoperă camera. Lipirea unui sticker sau a unei bucăţi de bandă adezivă peste cameră sunt soluţii inestetice. Pe internet se găsesc, la preţuri mici, dispozitive pentru acoperirea camerei. De exemplu, Eyebloc Cover costă 6 dolari pe Amazon.

cover1

O soluţie mai utilă este C-Slide, care costă aproximativ 6 dolari. Acest dispozitiv are un mic slider, care poate fi deschis atunci când utilizatorul doreşte să utilizeze camera.

cslide

Există şi o versiune pentru smartphone-uri şi tablete a C-Slider.

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s