blog arădean de cultură generală

”Tatuajul” care poate vieţi, benefic pentru pacienţi bolnavi de diabet, în curând în farmacii

Oamenii de ştiinţă americani au dezvoltat un nou dispozitiv de măsurare a glicemiei. Este vorba de un un ”tatuaj” ce funcţionează pe aceleaşi principii ca şi dispozitivul clasic. Spre deosebire de dispozitivul clasic, ”tatuajul” măsoară glicemia direct din piele, procedeul fiind nedureros.

tatuaj-temporar-glucose-measuring-sensor

Diabetul este o boală incurabilă, dar care nu ucide dacă este ţinută sub control. Pentru asta, persoanele diagnosticate cu aceasta boală trebuie să îşi monitorizeze glicemia şi să îşi administreze insulină, în cazul în care sunt insulino-dependenţi.

Pentru diabetici monitorizarea glicemiei poate fi un proces destul de traumatizant, deoarece asta presupune înţeparea cu un ac într-un deget şi scurgerea unei picături de sânge într-un aparat care măsoară automat nivelul de zahăr din sânge.

Un grup de cercetători de la Universitatea din San Diego speră ca în viitorul apropiat să vină în sprijinul sutelor de milioane de diabetici de la nivelul întregii lumi cu un nou dispozitiv de măsurare a glicemiei, notează Play Tech. Este vorba de un ”tatuaj” ce are funcţionalitatea identică cu cea a unui aparat de măsurare a glicemiei, dar care nu presupune scurgerea niciunei picături de sânge.

Marea diferenţă dintre acest sistem inovativ şi metoda clasică este că nu doare deloc.

Pentru a obţine noul dispozitiv, cercetătorii au imprimat electrozi pe o folie de tatuaj temporar şi i-au împerecheat cu un senzor special. Cum funcţionează? Imediat după ce aţi mâncat, electrozii generează un curent pe o perioadă de aproximativ 10 minute capabili să extragă glucoza prin piele transportată de ioni de sodiu. Prin măsurarea puterii sarcinii acestor ioni pozitivi de sodiu, senzorii pot estima nivelul de glucoză al persoanei.

Noul tatuaj ilustrat mai sus a fost deja testat pe mai multe persoane, iar rezultatele obţinute au fost unele foarte bune. Deşi se mai lucrează în continuare la perfecţionarea noului dispozitiv de măsurare a glicemiei, oamenii de ştiinţă sunt optimişti că în viitorul apropiat vor reuşi să scoată pe piaţă acest ”tatuaj”, care pentru câţiva cenţi va salva vieţile a sute de milioane de persoane diagnosticate cu diabet.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, la nivel global, 390 de milioane de persoane suferă de diabet.

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s