blog arădean de cultură generală

6 reguli pentru siguranta alimentara bine de stiut in bucatarie

Milioane de oameni din toata lumea se imbolnavesc anual din cauza mancarurilor pe care le consuma. Mancaruri care desi nu sunt expirate si arata bine sunt gazde primitoare pentru bacterii periculoase ce duc la probleme de sanatate grave. Nimic nu iti poate garanta sigurata 100% in fata unor astfel de dusmani, dar riscurile pot fi mai mici daca stii cateva reguli de baza.

6-reguli-pentru-siguranta-alimentara-bine-de-stiut-in-bucatarie_1_size1

1. Foloseste un termometru pentru frigider

Bacteriile periculoase se dezvolta si se inmultesc “la cald”. Cel mai simplu si sigur mod de a preveni acest lucru este sa pastrezi mancarurile la temperaturi de cel mult 4 grade Celsius. Iar pentru asta ai nevoie de un termometru de frigider care sa te asigure ca ia temperatura optima.

2. Nu decongela alimente la temperatura camerei

Alimentele nu trebuie sa stea pe blatul din bucatarie mai mult de 2 ore. Altfel, intra intr-o zona considerata periculoasa, in care mijlocul sau miezul lor ramane inghetat, iar suprafata exterioara se incalzeste si poate trece ca temperatura de 4 grade Celsius, adica exact pragul de la care bacteriile incep sa se inmulteasca rapid. Daca te grabesti sa decongelezi alimente, foloseste cuptorul cu microunde sau un recipient cu apa rece, schimband apa la fiecare jumatate de ora. Alimente decongelate ar trebui folosite imediat.

3. Foloseste tocatoare diferite pentru carnuri crude, legume si produse gatite

Bacteriile din carnea cruda cum este cea de pui sau peste pot contamina alte alimente daca folosesti acelasi tocator. Cel mai simplu este sa investesti intr-un set intreg de tocatoare din lemn si din plastic fiecare destinat pentru un anumit ingredient.

4. Gateste ingredientele la temperatura corecta

Verifica intotdeauna cu un termometru de carne daca friptura este gata de scos din cuptor. Fiecare tip de carne are o anumita temperatura ideala de gatire. De exemplu, carnea de pui este bine gatita la temperaturi de la 73C-74C in sus, iar carnea de porc sau cea de vita de la 63C in sus, in functie de cat de bine rumenita vrei sa fie carnea si de tipul de carne. Categoriile de risc, care se pot imbolnavi cel mai usor din cauza unei fripturi gatite incorect sunt femeile insarcinate, copii, batranii si bolnavii cronici.

5. Evita laptele nepasteurizat si branzeturile din lapte nepasteurizat care sunt maturate mai putin de 60 de zile

Indiferent de tipul de lapte, daca acesta nu este pasteurizat (trecut printr-un tratament termic special) pentru distruge germenii si bacteriile, acesta este periculos. Laptele nepasteurizat poate dezvolta peste 10 tipuri de bacterii ceea ce il face nesanatos pentru organism. Branzeturile produse din lapte crud trebuie sa fie maturate mai mult de 60 de zile pentru ca sarea si aciditatea sa isi produca efectele si sa distruga agentii patogeni.

6. Nu consuma alimente (carne, oua, fructe sau legume) gatite sau feliate care au stat la temperatura camerei mai mult de doua ore

Regula se aplica din acelasi motiv pentru care nu e bine sa decongelezi alimente la temperatura camerei. Risca sa se dezvolte la suprafata lor o serie de bacterii periculoase, chiar daca alimentele au fost gatite inainte. Timpul limita se reduce si mai mult daca temperatura ambientala este mai mare de 32C.

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s