blog arădean de cultură generală

Cinci întrebări filosofice la care nu vom avea niciodată un răspuns

Atunci când nici măcar ştiinţa nu poate explica un fenomen sau o stare de fapt, filosofia este cea care încearcă să contureze o serie de răspunsuri posibile. De la metafizică la moralitate, filosofii speculează frecvent asupra întrebărilor fundamentale ale existenţei noastre

646x404

Chiar şi aşa însă, rămân câteva teme care depăşesc mereu limitele înţelegerii noastre.

1. De ce există atât de multe lucruri în Univers?

Chiar dacă viaţa noastră de zi cu zi nu ne oferă prea mult timp de meditaţie, apar uneori câteva momente în care ne întrebăm de ce există atât de multe lucruri în Univers şi de ce sunt guvernate de actualele legi ale fizicii, şi nu de altele, total diferite? Câţiva filosofi încearcă să explice cea de-a doua întrebare făcând referire la aşa numitul „principiu antropic”, prin care se exprimă compatibilitatea observaţiei omului cu natura, caracteristicile Universului. Astronomul Robert Dicke a formulat acest principiu: „Universul are proprietăţile pe care le are şi pe care omul le poate observa, deoarece, dacă ar fi avut alte proprietăţi, omul nu ar fi existat”.

2. Este existenţa noastră reală?

O altă întrebare la care cu greu se poate răspunde este dacă ceea ce vedem în jurul nostru este realitatea concretă sau doar o iluzie iniţiată de noi sau de o forţă nevăzută, potrivit scrierilor lui René Descartes. Această dilemă filosofică ne face să reevaluăm ceea ce înţelegem prin „realitate”.

3. Avem într-adevăr un liber arbitru?

O dilemă din zona determinismului este şi cea legată de modul în care decidem să acţionăm într-un sens sau în altul. Ceea ce facem este un efect provocat de un lanţ cauzal, conştient sau inconştient, sau suntem cu adevărat liberi în momentul în care luăm o decizie? Această problemă a fost studiată de sute de ani, însă câteva cercetări recente arată că la nivelul creierului, omul ia o decizie înainte de a fi conştient de ea.

4. Există Dumnezeu?

Poate cel mai des subiect discutat atât în mediile religioase, precum şi în cele agnostice este cel legat de existenţa lui Dumnezeu. Atât ateii, cât şi cei credincioşi nu pot oferi suficient de multe dovezi sau argumente asupra existenţei sau inexistenţei unei forţe divine, prin urmare cea mai prudentă abordare este cea îmbrăţişată de agnostici.

5. Există viaţă după moarte?

Dacă ar fi să dăm crezare materialiştilor, viaţa de pe Pământ ar fi singura formă prin care organismul şi conştiinţa noastră există. Pe de altă parte, deoarece nimeni care a decedat nu ne-a putut spune ce este dincolo, există şi presupunerea potrivit căreia viaţa ar urma nişte cicluri, prin care conştiinţa unui om ar fi reactivată (metempsihoza). Din nou, ştiinţa este limitată în a oferi un răspuns concret la această dilemă.

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s