blog arădean de cultură generală

Fumul de ţigară din podele, ziduri, haine te îmbolnăvește de cancer pulmonar

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălţan, a declarat că ‘fumatul la mâna a treia’, ceea ce înseamnă fumul de ţigară din podele, ziduri, haine, poate influenţa riscul de cancer pulmonar.

fumatttt1-468x311
‘La fumătorii pasivi depinde de spaţiul în care se produce, numărul de fumători, numărul de ţigări fumate şi în măsură foarte mică, de ventilaţie. Deci, în funcţie de această expunere, la cancerul bronhopulmonar poate să crească cu 30 până la 50 % acest risc de a face un cancer ca fumător pasiv. Dar acum, în ultimul timp, marota în zona asta este fumatul la mâna a treia. Fumatul la mâna a treia înseamnă tot ce intră în podele, ziduri, haine, care şi aceea creează o expunere suplimentară’, a spus preşedintele SRP.
Potrivit profesorului doctor Florin Mihălţan, fumatul pasiv ‘dă foarte multe limfoane şi leucemii la copii.’
Persoanele care nu fumează trebuie să aibă grijă din ce familie fac parte. Un nefumător are un risc mai mare de a face cancer pulmonar, dacă bunicul său a fost fumător, potrivit doctorului Dorin Vancea, Preşedintele Secţiunii de Cancer Bronhopulmonar al SRP.
‘Mai e un lucru şi mai interesant. Deci efectul fumatului se transmite şi la a doua generaţie. Deci, bunicul dumneavoastră a fumat, mama nu a fumat, dumneavoastră nu fumaţi, dar impactul fumatului bunicului se transmite şi la dumneavoastră prin modificările epigenetice. Deci lucrurile sunt extrem de complicate şi extrem de grave sub aspectul fumatului’, a declarat acesta într-o conferinţă de presă.

România, alături de celelalte ţări din Estul Europei, ocupă primele locuri privind numărul de bolnavi de cancer bronhopulmonar, conform doctorului Dorin Vancea. El a precizat că la noi incidenţa cancerului pulmonar este de 40 % la mia de locuitori.

 

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s