blog arădean de cultură generală

De ce nu e bine să îţi bei cafeaua dimineaţa

Dacă vrei să te bucuri de efectul cafelei, bea-o la orele potrivite

cafeaua-de-dimineata-179_2954eb605ee90d

Dacă eşti genul care se aruncă pe cana de cafea imediat ce se trezeşte, ar trebui să te gândeşti de două ori înainte să faci mişcarea aceasta. Nu pentru că ai comite ceva grav sau pentru că ţi-ar cauza mari probleme de sănătate, ci pentru că s-ar putea să fie inutil.

Un doctorand de la Uniformed Services University of Health Sciences din Bethesada a făcut un studiu despre cele mai bune ore la care ne putem bea cafeaua şi a analizat ritmul circadian, adică ciclul hormonal de 24 de ore al organismului nostru. A ajuns la concluzia că nivelul cortizonului, hormonul care ne ţine în priză, are scăderi şi căderi la anumite ore, iar asta se aplică aproape tuturor oamenilor. Iar atunci când acest nivel este ridicat, cafeaua nu îşi face efectul aşa cum am crede. Ba mai mult, dacă bei cafea şi atunci când nu ai neapărată nevoie, organismul tău va deveni imun la ea.

Nivelul cortizolului ajunge la un apogeu între orele 8 şi 9 dimineaţa, respectiv 12 şi 1 ziua sau între 5:30 şi 6:30 seara, aşa că nu îţi este recomandat să bei cafea în aceste perioade. Între 9:30 şi 11:30 sau între 1:30 şi 5 după-amiaza organismul tău are mai mare nevoie de cofeină.

sursa

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s