blog arădean de cultură generală

De ce e bine să bei mai mult de o cafea în fiecare zi

Persoanele care beau trei ceşti de cafea pe zi au un risc mai mic de a dezvolta una dintre cele mai răspândite boli moderne: diabetul de tip II, arată un nou studiu

cafeaua-de-dimineata-179_2954eb605ee90d

Nu doar că e bine să bei cafea în fiecare zi, dar efectele ei benefice sunt cu atât mai mari cu cât o consumi în cantităţi mai mari. Cu o limită, desigur.

Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Harvard au constatat că oamenii care beau două ceşti de cafea zilnic pe o perioadă de patru ani au un risc cu 11% mai mic de a dezbolta diabet de tip II în anii care urmează. Iar în cazul participanţilor care au băut chiar trei ceşti de cafea zi de zi, rezultatele au fost şi mai îmbucurătoare: riscul de diabet a scăzut cu 37% prin comparaţie cu voluntarii care consumau o ceaşcă de cafea pe zi sau care nu beau cafea cu regularitate.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, specialiştii au analizat datele a peste 120.000 de americani. „Cafeaua are în compoziţie o sumedenie de substanţe bio-active, inclusiv acid clorogenic, recunoscut pentru calitatea sa de a îmbunătăţi metabolismul glucidic în cadrul testelor pe animale. De asemenea, cafeaua este o sursă importantă de magneziu, iar acesta este asociat de mai multe studii cu un risc scăzut de diabet de tip II.

Prin urmare, rezultatele noastre sunt plauzibile“, a subliniat dr. Shilpa Bhupathiraju, coordonatoarea studiului. Totuşi, nu pentru toată lumea cafeaua are aceleaşi efecte benefice, subliniază oamenii de ştiinţă. Specialiştii recomandă să nu depăşim 400 de miligrame de cafeină într-o zi (echivalentul a aproximativ patru căni de cafea instant).

În cazul femeilor însărcinate, această limită maximă este mult mai mică, de numai 200 de miligrame. Pentru efecte benefice reale, cafeaua nu trebuie să aibă niciun fel de adaos, nici de lapte, nici de zahăr, nici măcar de miere.

grafic

 

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s