blog arădean de cultură generală

Cum poţi să supravieţuieşti după un atac nuclear ?

Te-ai întrebat vreodată ce ar trebui să faci dacă te-ai afla în vecinătatea unei zone în care, recent, a fost detonată o bombă nucleară ?

watching-nuclear-explosion (6)_thumb[2] (1)

Michael Dillon, cercetător de la Lawrence Livermore National Laboratory a realizat câteva calcule pentru a ne lămuri în această problemă, iar rezultatele sale au fost publicat în jurnalul Proceedings of the Royal Society A: Mathematical and Physical Sciences.

Mai întâi, să descriem scenariul: te afli într-un oraş mare care de curând a fost supus unei detonări nucelare cu eficienţă scăzută, care are între 0,1 şi 10 kilotone (adică un mic mai mică decât bomba de la Hiroshima).

Studiile au indicat că tu şi aproximativ 100.000 alţi cetăţeni vă puteţi salva dacă vă nu vă expuneţi decât la un nivel scăzut de radiaţii. Asta înseamnă ca tu şi cei care sunt cu tine să găsiţi un loc bun în care să vă ascundeţi până când o echipă de salvare se va deplasa în zonă.

Problema este că nu toate clădirile oferă adăpost împotriva radiaţiilor de acest gen. De exemplu, în SUA, aproximativ 20% din case sunt construite din materiale uşoare şi nu au subsoluri.

Cele mai bune adăposturi au pereţi din cărămidă sau beton şi nu au geamuri, la fel ca un buncăr.

Acest infografic ne ajută să ne facem o idee cu privire la câtă protecţie puteam avea în funcţie de locul în care ne ascundem.

reduccionriesgos

sursa

Leave a comment