blog arădean de cultură generală

Oraşele subterane din Turcia

Există numeroase construcţii antice care uimesc prin masivitatea şi ingeniozitatea lor. Inedit este faptul că până în prezent, modul în care au fost construite nu a putut fi explicat. Acesta este şi cazul oraşului subteran Derinkuyu, din Turcia, săpat zeci de metri în stâncă, sub pământ. Inedit este faptul că este legat prin tuneluri lungi de câţiva kilometri cu alte oraşe asemănătoare din zonă, reuşind să adăpostească aproximativ 100.000 de persoane.

derinkuyu_96300400

Regiunea istorică Cappadocia, locul în care se află oraşul Derinkuyu, conţine un ansamblu de oraşe subterane, săpate în stâncă. Potrivit cercetărilor, ele au fost folosite de primii creştini ca ascunzători, dar se pare că au fost construite de o altă civilizaţie, cu peste o mie de ani în urmă şi folosite ulterior de alte civilizaţii.

Până în prezent au fost descoperite aproximativ 200 de astfel de aşezări subterane cu două sau mai multe nivele, în timp ce 40 dintre acestea au cel puţin trei. Chiar şi aşa, două dintre ele sunt reprezentative, Derinkuyu şi Kaymaklı, considerate adevărate “minuni” ale lumii antice.

Complexul Derinkuyu are o adâncime de 85 de metri, fiind construit pe 18 etaje subterane. Inedit este faptul că ele oferă toate condiţiile pentru o locuire îndelungătă, fără a fi nevoie de ieşire la suprafaţă, având fântâni cu apă dulce, puţuri de ventilaţie şi numeroase apartamente, magazine, camere comune, cimitire, camere de arme şi rute de scăpare, având o capacitate de 20.000 de oameni. Mai mult, au fost descoperite peste 52 de puţuri de ventilaţie unele cu o adâncime de 52 de metri, majoritatea nefiind conectate cu suprafaţa de frica otrăvirii în timpul atacurilor.

Oraşul a fost deschis vizitatorilor în anul 1965, însă doar 10 procente din întregul complex este accesibil turiştilor, mai ales că în multe dintre galerii oamenii sunt nevoiţi să se târască din cauza înălţimii foarte mici. De asemenea, un tunel de la etajul trei era folosit pentru conectarea cu un alt oraş mare, Kaymakli, situat la cinci kilometri distanţă.

Conform Departamentului de Cultură din Turcia, oraşul a fost construit de frigieni în secolele 7-8 înainte de Hristos, fiind mărit în era bizantină. Primele informaţii scrise despre Derinkuyu îi aparţin lui Xenophon, datând din anii 431-355 î.e.n. Astfel, el spunea că oamenii din Anatolia şi-au săpat casele în piatră, crescând chiar şi animale domestice sub pământ.

Cu toate acestea, există informaţii potrivit cărora oraşul subteran ar fi fost construit în anii 1.400 î.e.n de către hitiți, lucru acceptat de numeroşi arheologi în urma descoperirilor recente. Astfel, au fost găsite mai multe sigilii specifice acestui popor, alături de statui din perioada respectivă considerându-se că acest complex a fost folosit în timpul invaziei tracilor din anii 1.200 î.e.n. Mai târziu, el a fost folosit de alte civilizaţii, fiind mărit de comunităţile creştine, cercetătorii descoperind de asemenea şcoli, biserici şi beciuri pentru vin săpate mai recent şi la o adâncime mai mare.

800px_derinkuyu_underground_city_82038400

circle_door_61676400

crawl_55741600

derinkuyu1_90718500

derinkuyu3_94857800

derinkuyu4_90409300

derinkuyu5_61884200

sursa

One response

  1. Reblogged this on Octavpelin's Weblog.

    21 March 2018 at 10:25 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s