blog arădean de cultură generală

Plantele amare au grijă de digestie

Au ele gustul respingător, însă plantele amare aduc numeroase beneficii sănătăţii. Prin stimularea multora dintre funcţiile organismului, remediile pe bază de plante amare sunt ideale în detoxifiere şi pentru buna funcţionare a digestiei. Însă asta nu e tot! Află mai multe în articolul nostru !

646x404

În trecut, oamenii aveau convingerea că fierturile de plante amare sunt leacul cel mai bun pentru a învinge bolile. Într-adevăr, în farmacia verde, plantele cu gust amar sunt apreciate pentru numeroasele probleme de sănătate pe care le pot trata. Atunci când simţim gustul amar, apetitul este stimulat, iar organismul răspunde prin secreţia sucurilor gastrice.

Principiile amare îmbunătăţesc funcţiile hepatice, stimulând implicit secreţia biliară, cu efecte benefice asupra digestiei şi eliminării de toxine.Pentru omul modern, care suferă de neplăceri digestive precum balonările şi constipaţia, remediile cu principii amare se dovedesc medicamente vegetale preţioase. Trebuie evitată utilizarea plantelor amare în caz de inflamaţie acută a stomacului (gastrită, ulcer), deoarece pot avea acţiune uşor iritantă.

Ghinţura, bun tonic hepatic

Ghintura (Gentiana asclepiadea)

Ghintura (Gentiana asclepiadea)

Cunoscută şi ca genţiană sau lumânărica pământului, ghinţura este unul dintre cele mai eficiente tonice amare din natură, substanţele cu valoare terapeutică aflându-se în rădăcina plantei.

Remediile din ghinţură stimulează secreţiile gastrice, ameliorează funcţia ficatului şi măresc secreţia biliară, fiind recomandate pentru creşterea poftei de mâncare, în anorexie, în convalescenţă, în dischinezie biliară şi pentru combaterea viermilor intestinali. Pentru toate aceste probleme, este indicat decoctul din ghinţură, care se prepară dintr-o lingură de plantă mărunţită la 500 ml de apă rece. Se fierbe 15 minute şi se consumă pe parcursul unei zile, înaintea meselor principale.

Pelinul creşte pofta de mâncare

Pelin

Pelin

Cu patru substanţe care îi conferă gustul amar specific, dar şi cu alţi compuşi cu valoare terapeutică (ulei volatil, azulen), pelinul stimulează secreţiile gastrice, crescând pofta de mâncare. De asemenea, pelinul poate fi administrat în cazul scăderii tonicităţii unui organ şi în tulburări digestive însoţite de constipaţie. În aceste probleme, se poate încerca o cură de cel mult trei zile cu infuzie de pelin (o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită), o cană pe zi.

Este bine ca remediile pe bază de pelin să fie administrate la recomandarea unui fitoterapeut, deoarece, în cantităţi mari, planta poate avea reacţii secundare severe, precum halucinaţiile şi convulsiile. Pelinul este contraindicat femeilor gravide şi persoanelor cu boli nervoase.

Anghinarea măreşte secreţia bilei

Anghinare (Cynara scolymus)

Anghinare (Cynara scolymus)

În afecţiunile hepatobiliare, anghinarea este unul dintre cei mai buni aliaţi din natură. Remediile din anghinare stimulează secreţia biliară şi acţionează benefic asupra celulelor ficatului, de aceea sunt indicate în tulburările hepato-biliare (insuficienţă biliară, colecistite, angiocolite, hepatite, ciroză hepatică).

De asemenea, preparatele din anghinare cresc volumul de urină, eliminând astfel ureea şi substanţele toxice de la nivelul rinichilor, scad colesterolul, combat constipaţia, fermentaţiile intestinale şi au acţiune tonic cardiacă (angină pectorală, hipertensiune). În aceste probleme, se poate face o cură de cel mult o lună cu infuzie de anghinare, preparată din 2 linguriţe de plantă la 300 ml de apă clocotită. Ceaiul se bea de-a lungul unei zile, înaintea meselor principale ale zilei.

Plante sau capsule din plante ?

În ceea ce priveşte remediile care conţin principii amare, specialistul Ovidiu Bojor recomandă în „Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z” să alegem infuziile sau extractele, nu capsulele. „Toate produsele fitoterapeutice, pentru a fi eficiente, se administrează sub formă de infuzie (procedeul cel mai simplu) sau sub formă de extracte standardizate, nici într-un caz sub formă de capsule”.

De ce? Pentru că este nevoie ca principiile amare să acţioneze în primul rând la nivelul receptorilor gustativi, care transmit informaţia prin act reflex, crescând secreţia salivară. În schimb, capsulele se înghit, fără a veni în contact cu papilele gustative.

Ce remedii amare mai pot ajuta 

REMEDIU – INDICAŢII – ADMINISTRARE

Cicoarea: balonare, constipaţie, tulburări hepatice – decoct
Păpădia: boli de ficat şi bilă – infuzie
Rostopască: boli hepatice cronice, ciroză – infuzie
Turiţa mare: calculoză biliară, anorexie, diaree – infuzie

INFO: Remediile din plante amare se iau cu un sfert de oră înainte de masă.

sursa

Advertisements

3 responses

 1. Pelinul e o planta minune. Vindeca chiar acneea si elimina orice parazit din organism. In cosmetica pelinul intrece proprietatile ceaiului verde.
  Nu degeaba se punea vin in pelin 🙂

  15 December 2013 at 10:50 AM

 2. Si vreau sa fac o completare pentru oricine citeste ca sa cunoasca. Orice afectiune a aparatului respirator soldata cu usturmi in gat si flegma ceaiul de podbal face minuni si nici nu e amar. Aviz fumatorior caci ei sunt cei mai predispusi. Dizolva flegma si in 1-2 zile dispare complet. Si daca nu sunteti fumatori nici nu o sa mai aveti vreo data probleme cu gatul. Vorbesc din experienta proprie. Am considerat ca ar fi pacat sa nu impartasesc aceasta minune a medicinii naturiste

  15 December 2013 at 11:01 AM

  • Podbalul se gaseste si in magazine sau doar in piete ?

   15 December 2013 at 6:02 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s