blog arădean de cultură generală

Ce sa nu spunem copiilor ?

Experţi în parenting au făcut o listă a celor mai frecvente cinci replici greşite ale părinţilor la un seminar organizat de Doctorul zilei, Star Junior şi Fundaţia “Nadia Comăneci”.
copii

Evenimentul “Un părinte isteţ, un copil de succes”, organizat în Capitală joi după-amiază, a adus la un loc părinţi, medici, psihologi, bucătari şi jurnalişti. Unul dintre momentele cele mai instructive pentru zecile de părinţi prezenţi a fost cel susţinut de Urania Cremene, expert în parenting, care a explicat care sunt greşelile cele mai frecvente ale părinţilor români.

1 “Nu e voie, nu e frumos!” Cu cât îi spunem mai des copilului că nu are voie să facă ceva, cu atât el va avea tendinţa să spună NU. “În loc să-i spuneţi că nu are voie, mai bine îi explicaţi clar de ce nu are voie un anumit lucru şi care sunt consecinţele”, propune expertul.

2. “Dacă nu vii cu mine, te las aici!” Fiind o ameninţare care nu poate fi pusă în practică, părintele îşi va pierde din credibilitate în faţa celui mic. Apoi, în mintea copilului se poate crea frica de abandon. Cu ce puteţi înlocui: – planificaţi: spuneţi-i copilului ce urmează să faceţi, şi oferiţi variante de alegere: “Vii singur sau te iau în braţe”.

3. Comparaţiile cu alte persoane: “Uite-l pe fratele tău ce curat a făcut în cameră” ! Astfel de comparaţii distrug stima de sine şi încurajează comportamente xerox. Cu ce înlocuiţi: explicaţi reguli şi valori fără a face referire la ceilalţi.

4. Laudele: “Eşti cel mai frumos/deştept” Astfel de replici stimulează mândria nesănătoasă şi duce la dependenţă de laude. “În schimb, încurajaţi copilul concentrându-vă pe motivaţia interioară. De exemplu, atunci când a desenat ceva frumos întrebaţi-l cum s-a gândit să deseneze, dacă i-a plăcut. Puneţi accentul pe dezvoltare, nu pe rezultat”, propune trainerul.

5. “Nu poţi să faci asta, lasă- mă pe mine!” Riscaţi să îl faceţi să creadă că nu e în stare de nimic şi încurajaţi lenea. Replica potrivită este “Nu poţi ÎNCĂ, aş putea să te ajut, dacă vrei”.

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s