blog arădean de cultură generală

Margaret Thatcher (13.11.1925 – 08.04.2013)

Margaret Hilda Thatcher, Baroneasă Thatcher,  (n 13 octombrie 1925 – d. 8 aprilie 2013) a fost prim-ministru al Regatului Unit din 1979 până în 1990.

Margaret Thatcher (13.11.1925 - 08.04.2013)

Margaret Thatcher (13.11.1925 – 08.04.2013)

Baroneasa Thatcher a fost singura femeie aleasă să fie prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit al Marii Britanii, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005. Fără îndoială, ea este una dintre cele mai importante personalități politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică. Ea este de asemenea una dintre cele mai controversate figuri politice, fiind iubită și contestată în egală măsură.
Pentru meritele sale, urmează să primească rara onoare de a beneficia de funeralii de stat după ce va muri, onoare pe care, din rândul oamenilor politici ai secolului XX, a mai primit-o doar Sir Winston Churchill, alături de care mai împarte onoarea de a avea o statuie de bronz în holul Camerei Parlamentului.

Baroneasa Thatcher s-a născut drept Margaret Hilda Roberts în orașul Grantham din Lincolnshire în partea de est a Angliei. Tatăl său a fost Alfred Roberts, proprietarul unui mic magazin din oraș și o figură cunoscută în politica locală. Deși oficial el era descris ca ‘liberal independent’, în practică susținea Conservatorii locali. El și-a pierdut postul său de Alderman după ce Partidul Laburist a câștigat controlul Consiliului din Grantham în 1946. Mama sa a fost Beatrice Roberts, născută Stephenson.
A fost o elevă silitoare, urmând cursurile școlii de fete din (Kesteven) și mai apoi Colegiul Somerville, Oxford din 1944, unde a studiat chimia. Ea a devenit președinte al Asociației Universitare Conservatoare din Oxford în 1946, cea de-a treia femeie care să dețină această funcție. Ea a absolvit cu un titlul de gradul doi, și a lucrat ca cercetător chimist pentru British Xylonite și mai apoi J. Lyons and Co., unde a ajutat la producerea metodelor de păstrare a înghețatei.

Margaret Thatcher a decedat în dimineața zilei de 8 aprilie din cauza unui accident vascular cerebral

Doamna de Fier, cum a fost cunoscută după ce un jurnalist sovietic i-a dat acest nume a murit în această dimineață, în urma unui atac cerebral.

Spitalizată de la sfârșitul anului trecut, a făcut o operație pentru extirparea unei tumori la vezică și de atunci era în convalescență.

Margaret Thatcher s-a confruntat cu grave probleme de sănătate în ultimii ani ai vieţii. Ea a suferit mai multe atacuri cerebrale şi s-a îmbolnăvit de demenţă, după cum afirma fiica sa.

În 2002 un accidenta vascular cerebral şi de atunci şi-a limitat ieşirile publice.

În iunie 2003, decesul soțului său Denis a afectat-o profund la fel mai târziu și necazurile cu justiția ale fiului său Mark.

În decembrie 2005, la puțin timp după ce a împlinit 80 de ani – când a fost sărbătorită într-un mare hotel din Londra, în prezența reginei Elisabeta a II-a – a fost spitalizată. Fiica sa Carol a dezvăluit în 2008 că mama sa suferă de demență senilă și uită adesea că soțul ei e mort.

Spitalizată de la sfârșitul anului trecut, a făcut o operație pentru extirparea unei tumori la vezică și de atunci era în convalescență.

De atunci, Doamna de Fier a rămas retrasă și nu a participat, de pildă, la recepția organizată la Downing Street de premierul David Cameron special cu ocazia celei de-a 85-a aniversări ale sale.

Thatcher a fost prim-ministru între anii 1979-1990 și este singura femeie aleasă să fie prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit al Marii Britanii, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005. Fără îndoială, ea este una dintre cele mai importante personalități politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică. Ea este de asemenea una dintre cele mai controverate figuri politice, fiind iubită și contestată în egală măsură.

Pentru meritele sale, urmează să primească rara onoare de a beneficia de funeralii de stat, onoare pe care, din rândul oamenilor politici ai secolului XX, a mai primit-o doar Sir Winston Churchill, alături de care mai împarte onoarea de a avea o statuie de bronz în holul Camerei Parlamentului.

sursa

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s