blog arădean de cultură generală

Stiati ca ? … De ce sughiţăm ?

Tuturor ni s-a întâmplat să ne apuce sughiţul ca din senin, fără să ne dăm seama ce anume l-a provocat. Acum, Harry Hill, fost doctor şi actual comediant explică de ce sughiţă oamenii,

reporter_sughit

Practic, sughiţul este un spasm al muşchiului aşezat sub piept şi deasupra stomacului. Acest muşchi subţire şi elastic stă la baza plămânilor, motiv pentru care atunci când el zvâcneşte, ne determină să luăm o gură de aer, moment în care producem zgomotul specific sughiţului. Muşchiul în cauză poartă numele de diafragma.

Majoritatea oamenilor se aleg cu sughiţuri după ce mănâncă prea repede sau consumă băuturi reci şi acidulate. Şocul acestor acţiuni face ca diafragma să tresară brusc şi să determine plămânii să tragă aer cu o viteză atât de mare încât în trecerea grăbită pe lângă corzile vocale acesta scoate sunetul specific sughiţului.

Apoi, diafragma continuă să tresară brusc pentru o vreme, dar , din fericire, în cele mai multe cazuri ea se linişteşte în câteva minute.Totuşi, a existat un caz nefericit al unui american care timp de 68 de ani a trăi cu un atac continuu al sughiţurilor.

Sursa: Gemma Elwin Harris, „Big Questions from Little People and Simple Answers from Great Minds”

Episoadele scurte de sughit apar foarte frecvent si nu pot fi evitate. Adesea ele ajung sa agaseze pacientul si sa ii distreze pe cei din jur datorita frecventei lor, insa doar in cazuri rare apar in contextul unor boli cronice sau grave. Episoadele prelungite de sughit sunt insa fenomene destul de importante, care afecteaza calitatea vietii pacientului dar care pun si probleme de diagnostic si tratament. Astfel de atacuri cronice par a avea o morbiditate crescuta si au chiar si o fatalitate surprinzator de mare, daca judecam sughitul ca o problema aparent banala de sanatate.

Atacul de sughit dureaza de obicei cateva minute si se rezolva de la sine, fara a impune administrarea unui tratament de specialitate. Daca insa depaseste 48 de ore, se considera deja ca este vorba de un sughit persistent ce trebuie tratat corespunzator. Daca pacientul se confrunta cu o astfel de problema mai mult de o luna, sughitul este catalogat drept intractabil.

Sughitul apare indiferent de varsta si poate fi evidentiat chiar si la fat. Se pare ca nou – nascutii prematur petrec 2.5% din primele luni de viata sughitand. In ciuda faptului ca sughitul scade in frecventa pe masura ce individul inainteaza in varsta, specialistii au observat ca sughitul cronic este indeosebi o problema a adultilor. Ambele sexe sunt la fel de afectate de sughitul trecator, insa sughitul cronic este mai des diagnosticat la barbati comparativ cu femeile.

Metode eficiente de a trata sughitul

Masurile terapeutice traditionale sunt recomandate pentru ameliorarea cazurilor usoare de sughit. Eficienta unora dintre ele se datoreaza faptului ca ele pot creste concentratia dioxidului de carbon din sange, ceea ce va stopa sughitul. Acesta este motivul pentru care este eficient sa ne tinem respiratia pentru cateva secunde. Altele sunt eficiente prin faptul ca stimuleaza nervul vag, cum este cazul celor in care se recomanda consumul de apa rece.

Alte masuri ce pot fi eficente sunt:
– Speriatul;
– Consumul de unt de arahide;
– Ingestia de otet (nu mai mult de o lingura);
– Hiperventilatia;
– Consumul de zahar granulat (sau plasare lui sub limba);
– Gargara cu apa rece;
– Stimularea suprafetei limbii;
– Respiratia regulata intr-o punga de hartie;
– Inhalarea de saruri volatile.

Specialistii recomanda in anumite cazuri si tratamente alternative precum acupunctura sau hipnoza.

sursa

sursa

sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s