blog arădean de cultură generală

Bushido: Calea Războinicului

Bushido ( 武士道 ), care înseamnă Calea Războinicului, este un cuvânt japonez care este folosit pentru a descrie un cod de conduită al războinicilor samurai,un concept vag asemănător cu cel de cavalerism. Aceasta este un cod moral care pune accent pe cumpătare, loialitate, măiestrie în artele martiale și moarte onorabilă. Bushido îți are originile în neo-confucianism, dar este influențat puternic și de shinto și budism, fiind un cod de conduită al samuraiului sau mi bine zis o „cale” pe care un bărbat trebuie s-o urmeze pentru a deveni războinic fără însă să-și piardă umanitatea. Bushido se dezvoltă între secole IX și XX, existănd numeroase documente scrise și are o răspândire largă pe teritoriul Japoniei, deși unii cercetători au remarcat că termenul „bushido” în sine este rar folosit.

Samurai cu armură (circa 1860)

 • Confucianismul care impune cultul strămoșilor și proslăvește Cerul a avut o influență majoră asupra bushido. Un alt element important în confucianism este împăratul, numit, de asemenea, Fiul Cerului, mediator între Cer și oameni. Confucianismul stipulează că omul care urmează virtuți cum ar fii „loialitatea” sau „compasiunea” este un om superior, dar trebuie remarcat faptul că superioritatea morală nu este legată de origine socială.
 • Budismul a dat războinicului japonez stoicismul, samuraiul acceptând moartea ca pe o realitate inevitabilă.
 • Zen aduce în viața samuraiului seninătatea și contemplarea. Practica lui Zen i-a eliberat mintea de distracții și ia permis să-și continue perfecționarea.
 • Shinto pe de altă parte, a dat valorile etice ale bushido de afinitate și iubire pentru toate ființele vii și ideea de loialitate profundă față de suveran.

Cele șapte „virtuți” ale bushido:

 • 义 Gi – corectitudine

Fii cinstit în relațiile tale cu toată lumea. Crede în justiție. Pentru un samurai adevarat nu exista nuante de gri, în ceea ce privește onestitatea și justiția. Nu există decât bine sau rău.

 • 勇 Yuu – curaj

Un samurai trebuie să aibă curaj eroic.

 • 仁 Jin – bunăvoință

Prin antrenamente intense samuraiul devine rapid și puternic. Acesta nu este ca ceilalți oameni. Dezvolta o putere care trebuie să fie utilizate pentru binele tuturor. El are compasiune. Ajuta colegii în fiecare ocazie.

 • 礼 Rei – respect

Samuraiul nu are nici un motiv să fie crud. Nu trebuie să-și dovedească puterea. Un samurai este politicos, chiar și cu dușmanii săi.

 • 诚 Makoto – onestitate, sinceritate absolută

Atunci când un samurai spune ca va face ceva, acel lucru este ca și făcut. Nimic de pe acest pământ nu îl va opri să facă ceea ce el a spus că va face.

 • 名誉”名誉”  Meiyo – onoare

Adevărat samurai are un singur judecător, în onoarea lui.

 • 忠 Chuu – loialitate

Un samurai este extrem de loial față de cei din jurul său. Pentru războinic, cuvintele unui om sunt ca urmele sale: le puteți urmări oriunde merge.

 

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s