blog arădean de cultură generală

Viermele de mătase

Vermele de matase este singura insecta domisticita pana acum. Numele stiintific este Bombycidelor. Face parte din ordinul Lepidopterelor (fluturi). Toate speciile care produc matase au o metamorfoza completa compus din patru stadii: ou, larva, crisalida (pupa) si fluture.

Cicul de viață al viermelui de mătase: ou – larvă – cristalidă – fluture de mătase

Viermele de mătase al dudului, sau fluturele de mătase, face parte din clasa insectelor, ordinul Lepidoptera, familia Bombycidelor.

Este una dintre insectele cu metamorfoză completă, prezentând un ciclu evolutiv tipic cu 4 stadii: ou, larvă (omidă), crisalidă şi fluture de mătase.

Oul fecundat, sau sămânța reprezință primul stadiu din ciclul evolutiv al fluturelui. Oule fecundate trec apoi printr-o perioadă de repaus aparent, care poartă numele de diapauză și obișnuit, în zona țării noastre coincide cu anotimpul de iarnă.

Viermii de mătase care au un singur ciclu complet pe an se numesc monovoltini, iar cei la care acest ciclu se repetă de 2-3 ori sau chiar de mai multe ori pe an, se numesc bi, tri sau polivoltin.

Viermi de matase

Fluture de mătase:

Fluture de matase

Fluturele de mătase este o specie domestică de fluture din familia Bombycidae, ordinul Lepidoptera. Are multe varietăți și rase. Este strâns înrudit cu specia Bombyx mandarina, o specie sălbatică cu care poate genera hibrizi și care trăiește încă în sălbăticie în țări precum China și Japonia dar și în Peninsula Coreea.
Specia are importanță economică, larva, cunoscută sub denumirea de vierme de mătase, fiind producătoare de mătase naturală. Ramura agriculturii care se ocupă cu creșterea viermilor de mătase se numește sericicultură.

Oul
O femela depune aproximativ 680 de oua.


Stadiul de ou dureaza circa 120-300 zile la rasele cu o singura generatie pe an si 14 zile la rasele cu mai multe generatii pe an.
In medie un ou cantareste 0,5 mg si masoara 1,5 mm lungime.
Intr-un gram sunt aproximativ 1600-2000 de oua.

Larva

Larva viermelui de matase

Larva denumita uzual, dar impropriu, viermele de matase, iese din ouale fecundate dupa o scurta perioada de incubatie (clocire).
Are o culoare inchisa, datorita unor perisori desi si negri. Pe masura ce larvele cresc, perisorii de pe corp dispar, tegumentul se intinde si capata o culoare alba sidefie, fie pigmentata in functie de rasa.
Corpul larvei are o forma cilindrica, cu aspect inelat, iar lungimea corpului atinge 6-8 cm.
Stadiul de larva are o durata de 26-31 de zile.

Stadiul de larva prezinta importanta practica pentru crescator datorita faptului ca in acest stadiu se realizeaza productia sub forma gogosilor de matase.
Secretia matasii se realizeaza cu ajutorul unui aparatulului sericigen format din glande sericigene, presa si filiera. Fibra de matase este lichida si se intareste doar dupa iesirea ei prin filiere in mediul exterior. Presa si filiera au rolul de a regla grosimea fibrei de matase.
Secretia matasii este influentata in principal de cantitatea si de calitatea frunzei de dud administrata larvelor.
Sericina reprezinta 20-30 % din greutatea fibrelor si constituie substanta care lipeste fibrele de matase.
Pe langa sericina si fibroina in compozitia matasii mai intra substante minerale si pigmenti care dau culoarea alba, galbena sau alte nuate, gogosii.

Crisalida (pupa)


Crisalida se formeaza la 2-3 zile dupa ce larva si-a terminat depunerea firului cu care si-a urzit gogoasa.
Acest stadiu dureaza 10-14 zile, in functie de rasa.


In ultimele zile ale stadiului de crisalida, tegumentul ei se usuca treptat si se desprinde de corp, dupa care in locul crisalidei apare fluturele care iese din invelisul crisalidei si se prinde cu piciorele de captuseala interna a gogosii.

Fluture


Fluturele este ultimul stadiu din ciclul evolutiv al viermelui de matase si are ca unica functie perpetuarea speciei. Acesta elimina prin orificiul bucal o saliva alcalina care inmoaie peretele gogosii la unul din capetele ei si facandu-si loc cu piciorele si cu capul, formeaza un orificiu princare iese afara. In primele zile apar in mod obisnuit masculii.
Imperecherea dureaza doua trei ore, iar depunerea oualor dureaza aproximativ doua zile. Fluturii masculi traiesc circa 10 zile, iar cei femeli cu doua trei zile mai mult.
Fluturele nu se hraneste in perioada ei de viata decat cu rezervele stocate in stadiul de larva.

Istoric

Fluturele de mătase a fost domesticit și crescut în China, unde sericicultura a început să fie practicată în urmă cu aproximativ 5000 de ani

Ciclu vital

Bombyx mori este o insectă cu metamorfoză completă, având un ciclu evolutiv tipic cu 4 stadii: ou, larvă (omidă), crisalidă și fluture. Viața de adult are o durată de 10 zile. Femela depune ouă foarte mici, din care ies larve. În timpul procesului de metamorfoză spre stadiul de crisalidă, larvele speciei produc coconii („gogoșile” de mătase naturală).

Genetică

Bombyx mori este unul din organismele cele mai studiate din punct de vedere biologic, el permițând, între altele, verificarea legilor eredității ale lui Mendel (1906) și descoperirea feromonilor. Genetica acestei insecte a fost bine studiată iar în ultimii ani genomul său a fost secvențiat în întregime, informațiile fiind depuse într-o bază de date numită „SilkDB” la care accesul este liber.
Genomul fluturelui de mătase este de aproximativ 530 Mb (530 x 106 perechi de baze) organizat în 28 de cromozomi și conține 14.623 de gene.

Cresterea viermilor de matase: afacere

Spatiul destinat cresterii viermilor de matase

Aveti nevoie de: un spatiu construit (acoperit) de cel putin 16 mp si de frunze de dud. In acest spatiu puteti creste aproximativ 100 g de oua. Pana cand puteti recolta gogosile de matase trec 30 – 40 de zile. Adica dupa o luna puteti vinde cel putin 20 de kg de gogosi de matase cu 12 RON/kg! Puteti vinde si crisalida viermilor de matase, precum si gogosile de calitate mai slaba care se folosesc in industria farmaceutica.

Buget initial

Deci, practic este nevoie de un spatiu amenajat (o cladire sau o incapere dezafectata, uscata, cu ferestre si orientata spre nord-est) si materialele necesare incubatiei (paturi si mese obisnuite pentru larve si frunze de dud).
Normal, cu cat afacerea pe care o porniti va fi mai ampla, cu atat bugetul initial va fi mai mare. Dar e bine sa stiti ca sericicultura (cresterea viermilor de matase) este subventionata de stat.

Avantaje ale afacerii cu viermi de matase

1. Materialul de pornire (ouale viermilor de matase) va sunt oferite gratuit. Deci, investitia initiala este minima.

2. Subventii din partea statului. Pentru fiecare cutie de 10 grame cu oua de viermi de matase primiti 120 RON.

3. Acces rapid la fonduri europene. Sericicultura (cresterea viermilor de matase) este favorizata de finantarile externe.

4. Posibilitate de extindere si dezvoltare.

5. Profit continuu si derulare rapida. Puteti incuba ouale la intervale succesive de timp astfel incat, periodic sa aveti un profit asigurat.

6. Puteti vinde absolut totul: gogosile de matase crude si uscate, chiar pupele (foarte cautate in industria farmaceutica).

7. Nu aveti nevoie de materiale deosebite! Romania are resursele naturale necesare cresterii viermilor de matase (spatii, palantatii de dud).

8. Este o afacere cu o bogata traditie in Romania.

9. Poate fi o foarte profitabila afacere de familie!

Profit initial

Ganditi-va numai ca din 10 grame de oua puteti obtine pana la 40 de kg de gogosi (in functie de specia de viermi de matase). Si dureaza doar 30 – 40 de zile pana se obtin gogosile! Dintr-o gogoasa de matase obtineti intre 600 si 1.500 m fir de matase. Acest fir il veti vinde la export cu 30 euro/kg. Sau puteti vinde direct gogosile (12 RON/kg ).

Viermii de matase – notiuni generale

Speciile de viermi de matase crescute in Romania sunt: Bombyx Mori si Phylosamia Ricini. Aceste specii se adapteaza conditiilor climaterice din tara noastra. Valorifica eficient proteina din frunza de dud pentru obtinerea gogosilor crude de viermi de matase.

Cresterea viermilor de matase reprezinta o ramura importanta a zootehniei cu vechi traditii in tara noastra, indeosebi pentru calitatiile deosebite ale firului de matase care este considerat ”fibra de lux” a industriei textile.

Firul de matase naturala are o conductibilitate termica scazuta, rezistenta ridicata (este de 12 ori mai rezistent decat firul artificial) si se incarca cu electricitate mai putin decat firele artificiale. Datorita acestor proprietati este folosit in :

* Confectionarea parasutelor, fiind usoare, rezistente si elastice;
* Confectionarea sitelor de morarit;
* Izolarea unor conductori in industria electronica;
* Confectionarea atei chirurgicale (setolina); avand proprietatea de a se absorbi.

Crisalidele care se obţin dupa filarea gogosilor sunt considerate furaje foarte valoroase pentru pesti, porci , pasari datorita continutului mare de grasime 20- 22% si proteine. In industrie, crisalidele se folosesc la obtinerea sapunurilor de lux si a produselor cosmetice. Din crisalidele vii se obtine o substanta citostatica utilizata in medicină.

Sarcina (cleiul matasii) care rezulta in urma filarii gogosilor serveste la prepararea unor cleiuri speciale, a peliculei cinematografice si la prepararea unor solutii pentru protejarea obiectelor de arta în special a picturilor.

Un extract embrionar din ouale fluturilor de matase ” HUMANOFORT BOMBYX ” este folosit in insuficienta hepatica si sexuala, anemii, obezitate, surmenaj fizic si intelectual.

Afaceri cu viermi de matase

Afacerea cu viermi de matase consta in organizarea unei crescatorii intensive de viermi de matase cu capital privat destinata productiei de gogosi de matase. Exploatarea viermelui de matase este cu un risc minim si un efort redus.

Amelioararea genetica a viermilor de matase

Procesul de ameliorare la specia Bombyx mori este destul de anevoios.

In obiectivul ameliorarii viermilor de matase intra urmatoarele categorii de caractere:

* Caractere de productie (productia de gogosi si cantitatea de matase raportata pe gramul de oua;
* Caractere de reproductie (prolificitate si fecundate);
* Caractere de viabilitate in cele 4 stadii ale ciclului evolutiv;
* Caractere morfologice (dimensiunea si culoarea oualor, culoarea tegumentuluilarvelor, prezenta semnelor larvare, forma si culoarea gogosilor)

La indemana fermierului poate fi selectia, respectiv retinerea pentru reproductia a indivizilor cei mai corespunzatori (greutatea gogosilor crude, continutul de matase).

Parametrii tehnici cuprinsi in programul de ameliorare a vermilor de matase sunt urmatorii:

* Productia de gogosi: 40 kg / 1 cutie larve (20 000 larve);
* Perioada larvara: 26 de zile;
* Greutatea medie a gogosii crude: 2,2 grame;
* Greutatea incartamentului: 0,500 grame;
* Continutul in matase: 24 %;
* Lungimea fibrei: 1350 m;
* Finetea fibrei: denyer.

sursa

sursa

sursa

sursa

Mai multe informatii puteti gasi aici

7 responses

 1. Buna!
  Ma bucura foarte mult faptul ca incercati sa promovati aceasta specie, faceți parte din categoria celor care își doresc sa păstreze tradiția creșterii viermilor de matase și prin acest post indemnati la pastrarea si supravietuirea acestei specii prin deschiderea unei mici afaceri benefica atat pentru specie cat si pentru crescator.
  Felicitari!

  2 June 2012 at 10:36 PM

 2. Buna! intradevar este un lucru bun ca se promoveaza acest tip de afaceri insa exista o problema. Firma Sericarom are odatorie imensa catre stat si este in pragul falimentului…
  Nu stiu daca exista alta firma care sustine cresterea acestei specii.

  12 June 2012 at 10:48 AM

 3. gabriela

  d e unde pot cumpara viermi de matase

  17 July 2012 at 10:51 PM

 4. gaby

  de unde pot cumpara si eu niste viermi de matase

  8 December 2012 at 12:39 AM

 5. alex

  in ce tara se mai practica sericicultura?????

  29 July 2013 at 2:49 PM

 6. Violetta

  Wow ce informatii interesante!!!

  24 February 2014 at 5:04 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s