blog arădean de cultură generală

Ce înseamnă root la sistemul Android ?

Rootarea telefoanelor bazate pe sistemul de operare Android, a fost și este în continuare un subiect larg dezbătut pe internet. Acest articol se dorește a fi, pur și simplu, doar o recapitulare a posibilelor beneficii și dezavantaje ce derivă din efectuarea acestei proceduri.

Înainte de a intra în miezul problemei, pentru cei ce se apropie pentru prima oară de universul Android, este cazul să explicăm ce înseamnă root în cazul telefoanelor Android. Atunci când rootăm un telefon Android, practic intervenim asupra sistemului de operare astfel încât să obținem controlul total asupra lui.

După cum probabil știți, Android se bazează pe kernelul Linux iar termenul de root provine tocmai de aici. În Linux, user-ul root sau Super User este cel cu drepturile de administrare cele mai mari, având acces la toate fișierele de sistem, pe care le poate modifica după bunul plac. Dacă e să facem o analogie, user-ul root este similar cu user-ul Administrator de pe Windows. Mai pe scurt: prin rootarea unui telefon se deblochează fișierele de sistem la care utilizatorul nu ar putea să aibe acces în mod normal.

Ceea ce dorim să precizăm este faptul că un telefon rootat nu diferă cu nimic față de unul asupra căruia nu s-a intervenit. Aplicațiile instalate funcționează în aceiași manieră, acestea nefăcând nici o diferență între root și non-root. Ok, atunci probabil că vă întrebați care e treaba cu root-ul? La ce folosește?

Probabil ați observat că în momentul în care cumpărați un telefon Android, deseori acesta vine cu o grămadă de aplicații inutile ce probabil nu le veți folosiți niciodată, care ocupă spațiu în memoria telefonului, care-l încetinesc într-o manieră absurdă (nu e vina Android-ului ci a operatorilor sau a producătorilor) și care oricât ați încerca nu pot fi dezinstalate. În mod normal, producătorii de telefonie limitează accesul utilizatorilor la fișierele de sistem așa că, rootând telefonul și implicit obținând controlul complet asupra acestuia, utilizatorul poate șterge aplicațiile care nu-i sunt necesare. Evident recomandăm maximă atenție atunci când eliminați anumite aplicații pentru că riscați să rămâneți fără anumite funcționalități.

Un alt motiv pentru care ați putea dori să rootați un telefon Android este pentru a putea instala Custom ROM. Deseori producătorii, după un anumit timp, “uită” să mai actualizeze terminalele (se numește marketing, scuzați ironia) astfel încât acestea rămân practic blocate la versiuni Android obsolete și limitate. Custom ROM-urile sunt practic versiuni personalizate, optimizate și actualizate ale sistemului de operare ce sunt dezvoltate și puse la dispoziția utilizatorilor în mod gratuit de către comunitatea Android. Avantajul constă în faptul că acestea sunt actualizate frecvent întrucât nu trebuie să treacă prin tot ciclul birocratic impus de producătorii și operatorii de telefonie mobilă ce deseori necesită timp îndelungat.

De pe telefoanele rootate puteți realiza un back-up complet al întregului sistem pe cardul microSD, operație extrem de utilă atunci când instalați un Custom ROM iar apoi decideți să vă întoarceți la firmware-ul original. De asemenea, există anumite programe speciale care funcționează doar pe telefoanele rootate, un exemplu putând fi aplicația setCPU ce permite utilizatorilor să mărească viteza la care rulează procesorului telefonului atunci când acesta este în uz și să o diminueze arunci când telefonul intră în sleep-mode.

Procesul de rootare NU dăunează telefonului însă poate atrage cu sine pierderea garanției producătorului. Partea pozitivă este că în general procedura este reversibilă.

Probabil că vă întrebați cum se face root la telefon. Tot ceea ce vă putem spune este că procedura este diferită de la telefon la telefon, folosind programe de genul z4root sau SuperOneClick. Unele telefoane sunt extrem de ușor de rootat, altele ceva mai dificil însă dacă nu se respectă pașii întocmai cum sunt explicați este posibil ca telefonul să nu mai funcționeze. Nu dorim să creăm alarmisme, acest lucru este puțin probabil să se întâmple dar e bine să știți că există și această posibilitate.

sursa

Advertisements

11 responses

 1. Teo

  salut! vroiam sa intreb, cum pot face back-up sistemului pe cardul sd ? 😀

  2 March 2013 at 9:48 AM

  • Sunt programe care te pot ajuta, nu pot sa iti recomand ceva anume, sunt destul de multe, cauta in “Magazin Play” de la android

   2 March 2013 at 9:52 AM

 2. Alex

  Stiti cum se face root pe allview si daca se poate face unroot?

  17 March 2013 at 7:45 PM

  • Eu nu stiu nici cum se face root la un Allview si nici unroot, dar unroot mai mult ca sigur ca se poate, daca cauti in manualul de utilizare al telefonului vei gasi instructiuni pentru a-l duce la setarile de fabrica, cu mai multe informatii sper sa te ajute cineva care stie mai bine decat mine.

   20 March 2013 at 7:51 PM

  • EdwardGaming

   Foloseste KINGO Root….Mie mi-a mers!

   3 April 2016 at 8:22 PM

 3. Calin

  Salutare!
  As dori sa fac o actualizare a androidului la un samsung S II de la versiunea 4.0.3 la 4.1.2 dar nu merge cand intru in setari la DESPRE TELEFON si dau actualizare soft imi spune ca nu sunt de facut actualizari.Cineva imi spunea ca telefonul este root-tat si deaia nu merge .

  8 July 2013 at 12:51 AM

  • Eu nu am Samsung S II sa iti pot da un sfat exact, dar ar trebui sa fi atent la unele lucruri:
   – informeaza-te daca telefonul este compatibil cu ce vrei sa instalezi pe el
   – daca este compatibil atunci fa unroot , instaleaza versiunea de Android pe care o doresti si pe urma poti face root din nou daca doresti
   – verifica diferentele dintre sistemele Android, cea actuala si cea pe care doresti sa o instalezi, si vezi daca merita efortul de a instala o alta versiune de Android, uneori nu merita

   9 July 2013 at 10:26 PM

  • Tony

   Acelaşi lucru aş dori şi eu să fac, un update de android de la 4.1.2 la cel puțin 4.2.2, mi-ar fi fost de folos la conectarea telefonului cu TV-ul prin intermediul unui Chromecast 2.
   Pentru acest lucru telefonul trebuie să aibă sistem de operare începând de la 4.2 +

   29 March 2016 at 9:52 AM

 4. Mihai

  Salut,
  Am un samsung galaxy s4 si ma intrebam daca ii fac root pot sa mut aplicatiile din memoria telefonului pe cardul SD pentru ca in acest moment nu merge,trebuie facut un upgrade insa nu stiu cum,puteti sa ma lamuriti?

  12 July 2013 at 3:17 PM

 5. Iris

  Salut,am un htc one s si vreau sa folosesc metoda SuperOneClick. E buna pentru dispozitivul meu? Se poate face unroot dupaia?

  28 September 2013 at 8:32 PM

  • Nu stiu daca metoda este buna pentru telefonul tau.

   Incearca sa gasesti mai multe informatii pe forumurile dedicate telefoanelor mobile/smartphonurilor inainte sa faci rootare la telefonul tau

   28 September 2013 at 9:01 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s