blog arădean de cultură generală

Cand s-a terminat al doilea razboi mondial ?

Agenția de știri Associated Press i-a cerut scuze, la mai bine de 60 de ani, reporterului pe care l-a concediat pentru că a spart embargoul militar și a anunțat mai devreme știrea secolului: sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Edward Kennedy (1944)

Edward Kennedy a fost seful echipei Associated Press din Africa de Nord

O parte din echipa Associated Press

Ziaristul Ed Kennedy a sfidat embargoul impus de armată privind anunțul conform căruia armata nazistă a capitulat în noaptea de 7 mai 1945, în Franța. Marea Britanie și SUA conveniseră să amâne cu o zi importanta veste astfel încât Rusia să poată să marcheze victoria aliaților, printr-o ceremonie, la Berlin.

The New York Times (07 Mai 1945)

Considerată cea mai importantă știre de război, aceasta a dus şi la excluderea ziaristului, Edward Kennedy, din armata americană pe lângă care era acreditat. ”A fost o zi îngrozitoare pentru AP. Lucrurile au fost gestionate în cel mai rău mod cu putinţă”, a declarat şeful agenţiei americane, Tom Curley, care recunoaște acum că reporterul a făcut ceea ce trebuia spărgând acest embargou.

Kennedy a fost unul dintre cei 17 reporteri de război care au fost aduși ca martori la capitularea formală a trupelor germane în fața aliaților, la 7 mai 1945, la ora 02.41, relatează BBC.

Semnarea capitulari Germaniei la 7 Mai 1945

Grupul de ziariști a fost pus de către comandanții militari americani să jure că nu va difuza informația până în ziua de 8 mai, la ora 15.00, cu 36 de ore mai târziu.

Dar când Kennedy a auzit că postul german de radio a anunțat capitularea naziștilor chiar în ziua de 7 mai, la ora 14.41, a încălcat angajamentul și a publicat informația cu o oră mai târziu, în aceeași zi.

Edward Kennedy a murit într-un accident de maşină în 1963, însă fiica lui, Julia Kennedy Cochran, consideră că tatăl ei ar fi fost emoţionat de scuzele prezentate de fostul său angajator.

Julia Kennedy Cochran

sursa

Advertisements

One response

  1. adryan

    nu-i deloc ce imi tr

    17 April 2013 at 9:09 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s