blog arădean de cultură generală

Harta topografică Iozefină a Banatului (1769-1772)

Prima ridicarea topografică a Imperiului Habsburgic / Ridicarea topografică iozefină, numită în original, în limba germană, Josephinische Landesaufnahme, a fost primul proiect unitar ce viza cartografierea întregii suprafaţe a imperiului. Ridicarea topografică iozefină a fost începută sub domnia Mariei Theresia şi a fost încheiată sub cea a împăratului Iosif al II-lea.
Hărţile au fost desenate de mână, aproximativ la scara de 1:28.800 sau, mai exact, conform unităţilor de măsură uzuale în epocă, 1 ţol vienez corespundea la 400 klafteri. Nu există înregistrări valorice privind altitudinea. Redarea variaţiilor de altitudine s-a făcut prin haşuri şi nu prin curbe de nivel.

Harta Josefina a Banatului (1769-1772)

Ulterior, utilizându-se aceste ridicări topografice, a fost elaborat un set de hărţi la scara de aproximativ 1:115.200, considerate şi acestea ca  parte din prima ridicare topografică. Această amplă activitate topografică, desfăşurată între 1764 şi 1785, a produs mai bine de 4000 de planşe, neuniforme calitativ, fără o bază de măsurare comună, imposibil de montat într-un ansambu.
În Banatul Timişan cartografierea s-a făcut între anii 1769 – 1772, iar în teritoriul graniţei militare bănăţene între anii 1780 – 1784.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s