blog arădean de cultură generală

Istoria telefonului mobil

Istoria telefonului mobil incepe in anii 1940 dupa cel de-al 2-lea Razboi Mondial. Desi telefoanele mobile primitive existau dinaintea celui de-al 2-lea Razboi Mondial acestea nu erau decat doua unde radio convertite folosite de autoritati sau in industrie cu apeluri conectate manual la reteaua de telefonie fixa.
In anii 30 multe nave de lupta si remorchere din New York aveau astfel de radiotelefoane. Aceastea erau servicii particulare. Pentru acest articol ,totusi, telefonul mobil este un dispozitiv fara fir care face legatura catre o retea de telefonie si este oferit publicului larg de catre un furnizor comun sau de catre un serviciu public. Mai mult, istoria telefonului mobil nu este un simplu studiu al telefonului, aparatul propriu zis ci o privire asupra sistemului de telefonie fara fir la care acesta este conectat . Dupa cel de-al 2-lea Razboi Mondial nevoia de comunicare a populatiei care fusese indelung neglijata putea in sfarsit facuta publica. Multe orase zaceau in ruina. Posta, telegraful PTTS si companiile private de telefonie s-au conecntrat mai intai asupra telefoaniei si serviciilor interurbane dar s-a continuat cercetarea si dezvoltarea radio -mobilului. Americanii au condus aceasta miscare cu prioritate redusa din trei motive. Statele Unite erau intacte fizic dupa razboi, Laborateoarele de Telefonie Bell dispuneau de un numar mare de ingineri si cercatatori in domeniu iar compania Motorola se marise semnificativ in timpul celui de-al 2-lea Razboi Mondial. Cererea consumatorilor, facilitatile de cercetare si capacitatea de producţie existau în cazul telefoniei mobile a Statelor Unite. Dar erau acestea suficiente ? Şi ce tip de sistem telefonic avea sa fie creat ?
Pe 28 iulie 1945, un celular radio sau sistem cu arie redusă a fost descris in presă. Şeful Comisiei Federale de Comunicaţie a SUA (CFC) a descris pentru Saturday Evening Post funcţionarea unui serviciu bazat pe doua unde radio convertitein band de frecventa de460 MH. Comisarul J.K. tocmai fusese intervieavat de către personalul AT& T. Acestia facuseră speculaţii despre comunicaţia fara fir din America de după cel de- al 2lea Război Mondial. In mod inşelator intitulat Phone me by Air (Telefoneaza-mi prin aer) interviul acordat de către Jeff revistei Post nu a sugerat conectarea raioului mobil la sistemul de telefonie interurbană. A descris însă refolosirea frecvenţei intr-o arie restânsă, principalul element al radioului celular. Milioane de utizatori vor putea utiliza aceaşi canal in toată ţara. Transmiţătoare de putere mică folosind unde de joasă frecvenţă vor impiedica interferenţa semnalelor in oraşele apropiate. În ciuda entuziasmului initial al lui Jett, CFC nu a alocat niciodata spectrul necesar pentru acest serviciu. Cu toate acestea, inginerii radio se gandeau la celular deşi nu puteau încă să pună în practică acest proiect.La un an după publicarea acestui articol de reper a început comercializarea primului serviciu de telefonie mobilă. La în Saint Louis, Missourri, AT &T şi una din companiile regionale de telefoane, Bell ( sud –vest) au pus in funcţiune STM sau Serviciul de Telefonie Mobilă. Motorola a construit radiourile şi Bell System le-a instalat. STM a fost conceput după modelul radioului conventional. O antenă poziţionată central transmitea unde, pe o arie extinsă, către telefoane mobile aflate în mişcare. Mobilele, toate avand la bază radio telefonul din maşină transmiteau către receptoare amplasate in jurul oraşului. Traficul de informaţii de la receptor la emiţător era realizat prin intermediul unui operator situat la un birou central de telefonie care realiza legatura între cei doi. STM folosea şase canale in banda de 150 MH cu spatiu 60KH intre canale. Probleme neaşteptate legate de interferenţele canalelor au foţat Bell System sa reduca numărul canalelor la trei. Liste de asteptare s-au format în fiecare din cele douăzeci si cinci de oraşe in care a fost introdus STM.

Telefonul celular pus in discutie pentru prima data

În decembrie D. H. Ring de la Laboratoarele Bell ajutat de W. R. Young într-un memorandum intern al companiei a asamblat un veritabil sistem de radio celular pentru telefonia mobilă. Young a afirmat mai târziu că toate elementele radio- celularului erau cunoscute. O reţea de şici zone geografice numite celule, un transmiţător de bază in fiecare din acestea, traficul între celule asigurat de un întrerupător central, frecvenţe refolosite de către diferite celule ş.a.m.d. El a declarat că avea încredere în faptul că mijloacele de administrare si de conectare la mai multe din aceste mici celule se vor dezvolta până când va fi nevoie de ele. Dar era tot timpul nevoie de mai multe telefoane mobile. La vremea aceea şi multe zeci de ani după. Tehnologii mai bune ar fi fost de ajutor dar mărirea spectrului şi creşterea numărului canalelor erau esenţiale pentru dezvoltarea unui serviciu de telefonie mobila de înaltă capacitate.

Telefonia mobila conventionala

În 1947 Bell System a cerut mai multe frecvenţe Comisiei Federeale pentru Comunicaţie. Comisia a mai alocat câteva canale în 1949 dar de asemenea a făcut un lucru neaşteptat. Astfel, CFC a creeat concurenţă pentru Bell System permitând usoara crestere a capacităţii. Aceşti mărunţi oanmeni de afaceri au împins de timpuriu telefonia mobilă ma departe si mai repede decat AT & T. Ca dovada a competitivitatii lor, RCC a produs 80.000 de mobile pana in 1978, de doua ori mai multe decat AT&T. Acesta crestere a inceput cu un start excellent prin introducerea apelarii automate in 1948. La 1 martie 1948, primul serviciu automat de radio telefonie a inceput sa functioneze in Richmond, Indiana ducan la eliminarea operatorilor care plasau majoriatea apelurilor. In comparatie cu acestia, AT& T au inceput sa furnizeze servicii de telefonie automata abia in 1964. Cu toate acestea, majoritatea sistemelor, inclusiv RCC,au continuat sa functioneze manual pana la sfarsitul anilor 1960. Desi aceste mici companii independente de telefonie puteau furniza srvicii catorva zeci de clienti la un moment dat nu aveau banii sau resursele pentru cercetare si design si atunci au construit un sistem de telefonie mobila de inalta capcitate.La 1 iulie 1948, Bell System a inaugurat tranzistorul, o inventie a cercetatorilor Laboratoarelor Bell William Shockley, John Barden, Walter Brattain.

Acesta avea sa revolutioneze intreaga industrie de telefonie si comunicare. Tuburile in vid fragile si voluminoase au fost in cele din urma inlocuite de tranzistoare. Compacte,la pret redus, radiourile robuste faceau obiectul speculatiilor. Cu toate acestea, tuburile in vid aveau sa domine industria radio telefonica pentru inca douazeci de ani. In afara SUA telefonia mobila s-a dezvoltat lent.Majoritatea guvernelor sau PTT nu au aprobat radiotelefanele publice. Au existat si exceptii. In 1949, retaua nationala de radiotelefonie a Olandei a inaugurat primul sistem national de radiotelefonie din lume. Si in 1951 Sture Lauhrén si Ragnar Berglund de la Administratia Telecomunicatiilor din Suedia, a conceput un nou sistem automat de telefonie mobila numit MTA. Acest proiect a fost intrebuintat de proba si apoi a facut inconjurul orasului si al intregii zone. Un sistem similar a fost la putin timp dupa acesta amplasat in Gothenburg, desi cele doua retele nu au functionat complet decat abia in 1956. Ca si in cazul radiotelefoanelor montate in masini, echipamentul era urias si avea nevoie de multa energie pentru a functiona. Transmitatorul si receptorul erau montate in portbagaj iar discul cu numere si telefonul erau plasate in interiorul masinii. Unul din faruri lumina slab atunci cand un client transmitea. De cealalta parte a planetei, un giant al electronicii prindea viata. In 1952 Japonia si-a redobandit independenta la sapte ani dupa incheierea celui de-al 2lea Razboi Mondial. Telefonul si telegraful nipon au fost privatizate, separarea lor a devenit mai puternica si diverse autoritati au sponsorizat laboratoarele pentru a inteti studiile privind radioul si telefonul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s