blog arădean de cultură generală

Dresaj canin: Comanda “SEZI”

Un caine educat este un caine fericit. Iar un caine fericit si relaxat va avea un stapan linistit si mandru de companionul sau. Comanda „sezi” este una dintre comenzile de baza pe care orice caine ar trebui sa le cunoasca. Unii specialisti sunt de parere ca ar trebui sa fie chiar prima comanda pe care o invata un caine. Comanda „sezi” bine insusita, va poate salva dintr-o multime de situatii, unele chiar neplacute. Daca ii dati comanda „sezi”, atunci cainele va sta cuminte pana ii umpleti bolul cu mancare, pana ii atasati lesa si deschideti usa ca sa iesiti la plimbare, nu va mai sari pe musafiri cand intra in casa s.a. In plus, folosindu-va  de aceasta comanda, veti dresa cainele sa execute altele mai elaborate. Invatarea comenzii „sezi” nu necesita foarte multa experienta din partea stapanului si se poate realiza destul de rapid. Odata invata increderea dumneavoastra in sine va creste, iar relatia cu patrupedul iubit se va intari.

Cateva reguli premergatoare dresajului:

– Alegeti un moment din zi cand cainele este receptiv, iar dumneavoastra calm. Cainele trebuie sa fie odihnit, nu somnoros sau obosit dupa o plimbare lunga pe afara. Incercati sa respectati zilnic aceeasi ora de incepere a lectiei.

– Intrucat dresajul se bazeaza pe recompense alimentare, lectia ar trebui initiata inaintea mesei.

– Cainii, mai ales puii, se plictisesc/ obosesc repede. Nu prelungiti lectia de dresaj mai mult de 5 minute.

– Lectia de dresaj trebuie sa fie un moment placut pentru caine, nu o transformati intr-o corvoada. Cainii adora sa isi multumesca si sa lucreze cu stapanul.

– Folositi doar antrenament pozitiv, nu pedepsiti fizic sau verbal cainele daca greseste. Nu va impacientati, cainii sesizeaza emotiile noastre. Un stapan nesigur pe el determina si cainele sa fie la fel sau sa nu asculte.

– Recompensele alimentare functioneaza cel mai bine pentru primele lectii de dresaj. Puteti folosi orice mancarica atata timp cat este portionata in bucatele mici, usor de mancat, care nu necesita prea mult efort din partea cainelui. Nu va doriti ca el sa fie preocupat de rontaitul recompensei in loc sa fie atent la ce ii cereti sa faca. Pentru a evita ingrasarea, folositi recompense speciale pentru dresaj, din comert, care sunt sarace caloric. Daca animalul are vreun fruct preferat, atunci folositi bucatele din acest fruct.

– Puii de catel invata cel mai usor. Incepand cu varsta de 2-3 luni puteti initia deja dresajul. Comanda fiind destul de simpla este invatat cu usurinta si de catre cainii adulti.

Metoda 1: Este si cea mai eficienta si cel mai usor asimilata de catre caine. Intai captati atentia cainelui cu o portie scurta de joaca. Apoi intr-un mediu linistit, fara stimuli, chemati cainele la dumneavoastra. Pana acum el deja si-a invatat numele si raspunde la el. Daca nu, atunci insusiti aceasta comanda mai intai. Stati fata in fata cu cainele, la acelasi nivel cu el (in genunchi). In mana aveti o bucatica de mancare si va asigurati ca patrupedul este constient de prezenta ei. Tineti recompensa in dreptul nasului cainelui si deplasati mana inspre spatele lui, exclamand clar numele cainelui si apoi „SEZI”. Cand cainele s-a asezat cu fundul pe sol ii oferiti recompensa si o mangaiere dupa ureche. Aceasta tehnica se bazeaza pe faptul ca orice caine, atunci cand are de-a face cu un stimul deasupra capului, se aseaza in sezut. El nu poate face extensia capului, decat daca se afla in aceasta pozitie. Repetati de 5 ori per sesiune aceasta miscare, apoi lasati cainele liber. Reluati a 2-a zi, iar in cateva zile veti avea un caine care executa comanda „sezi”. Pe masura ce executa tot mai corect aceasta comanda renuntati la recompensele alimentare si oferiti o jucarie sau chiar numai o mangaiere. In timp cainele va invata sa execute „sezi” numai la comanda vocala, fara sa mai fie motivat doar de mancare. Pe parcurs puteti creste timpul de sedere sau distanta de la care dati comanda. De fiecare data rostiti mai intai numele cainelui si apoi clar “sezi”.

Erori: Cand cainele ridica picioarele din fata atunci cand ridicati mana inseamna ca ati ridicat mana prea sus. Reluati comanda, mana trebuie sa fie aproape de nas si trebuie deplasata spre spatele cainelui nu ridicata pe vertical. Daca face doi trei pasi in spate, atunci executati lectia intr-un colt, langa un perete care sa blocheze cainele. Niciodata nu atingeti spatele cainelui pentru a-l determina sa sada. Nu este comod pentru el, iar reflexul va fi sa se ridice automat.

Metoda 2: Nu este una specifica si este utilizata in special pentru puiuti. Insa de multe ori ofera rezultate bune. Poate fi completata cu metoda anterioara. Oridecateori va surprindeti catelul asezandu-se in fund, rostiti „sezi” si oferiti o recompensa, daca aveti la indemana, sau doar o mangaiere si laude. Repetati exercitiul de fiecare data cand se aseaza. In timp va asocia recompensele cu aceasta miscare. Unii catei cand vor sa primeasca ceva se aseaza in fund de la sine si asteapta sa ii recompensati.

Pe masura ce avansati in dresaj comanda “sezi” poate fi complicata cu alte comenzi sau giumbuslucuri. Nu lasati cainele sa o uite, repetati-o zilnic.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Advertisements

One response

  1. UN CATEL IN PRIMII ANI DE VIATA ESTE LA FEL CA UN COPIL, ARE NEVOIE DE EDUCATIE PT A SE PUTEA ADAPTA CERINTELOR STAPINILOR,SA ISI FACA NEVOILE AFARA NU PE COVORUL TAU,SA STEA CUMINTE ATUNCI CIND ESTE CAZUL,SA NU MUSTE PE ORICINE LA NIMEREALA CI DOAR SI NUMAI ATUNCI CIND ESTE NEVOIE,SA APERE PROPRIETATEA TA SI IMPLICIT A LUI SI MULTE ALTELE PE CARE LE POTI OBTINE CU UN CATEL BINE EDUCAT ……
    editat de administratorul blogului (reclama)

    13 January 2013 at 10:08 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s