blog arădean de cultură generală

Familia Neuman

Familia Neuman este o familie care a ramas in istoria orasului Arad, prin actiunile lor si-au lasat o amprenta puternica asupra orasului. In prezent ca si in trecut cetatenii orasului vorbesc in continuare cu admiratie si respect de familia Neuman

Alfred Neuman felicitat de Regele Carol

Primii membri ai familiei Neuman au ajuns la Arad la mijlocul secolului XIX. În urmatorii o suta de ani, membrii acestei familii au jucat un rol hotarîtor în viata economica, sociala si sportiva a orasului nostru, dar au sprijinit foarte mult si dezvoltarea vietii artistice aradene.

În anul 1851, fratii Neuman construiesc “Fabrica de spirt si drojdie”, iar în anul 1862, o moara cu abur, care în scurt timp a reusit sa macine anual zece mii de tone de grîu, producînd faina de excelenta calitate.

Paralel a crescut si productia de spirt astfel încît la sfîrsitul secolului trecut fabrica ajunge una din cele mai renumite din sud – estul Europei.

Familia a fost compusa din fratii Adolf, Daniel si Samuila si urmasii lor Adolf junior, Alfred si Carol. Neuman Adolf, Daniel si Adolf junior au primit în anul 1913 titlul de baron.

Semnificativ este faptul ca pe vremea monarhiei austro – ungare, numai 27 de familii de origine evreiasca au obtinut acest titlu.

În anii ` 30, cel mai în vîrsta dintre cei trei frati, Carol a emigrat în Statele Unite, iar Alfred a ramas la Arad, avînd trei copii: Eduard, Francisc si Maria.

Eduard a condus “Fabrica de spirt”, iar Francisc a preluat “Fabrica textila”, înfiintata în 1909.

Francisc Neuman

Din 1935 Francisc a condus ambele fabrici pîna în anul 1948.

Baronul Neuman Francisc de Vegvar s-a nascut la Arad, în 1910, a dat bacalaureatul la Liceul Romano – Catolic din Arad. Unchiul sau, Carol (care a înfiintat de fapt Fabrica textila în 1909), l-a trimis pentru studii în Anglia . Revenind in orasul Arad, a lucrat pentru o perioada de cîtiva ani cot la cot cu cei mai buni maestri din filatura si tesatorie.

Numai dupa acest “stagiu“ unchiul lui Carol (care era un om foarte sever) i-a încredintat conducerea fabricii.

Fabrica ITA

Tînarul baron de 25 de ani s-a impus foarte repede în toate domeniile: a reorganizat activitatea productiva prin introducerea sistemului Bedaux, care a asigurat o eficienta mult mai mare; productia a fost urmarita zi de zi, contabilitatea avînd tot timpul toate datele necesare privind situatia finaciara.

Un atelier al fabrici ITA
Francisc Neuman

A modernizat tesatoria si finisajul, a adus multi specialisti din Germania, Austria, Cehoslovacia, Elvetia. Paralel, si la Arad s-au format maistri si tehnicieni excelent pregatiti astfel ca nu e de mirare, ca fabrica ajunge în scurt timp cea mai renumita uzina de textile în prelucrarea bumbacului.

A terminat constructia coloniei UTA cu scopul de a asigura membrilor conducerii tehnice a fabricii conditii bune de locuit si domiciliu cît mai aproape de fabrica.

Pentru muncitori a înfiintat o cantina pentru masa de prînz (care dura jumatate de ora), a creat prima cresa pe lînga uzina.

A fost un patron foarte popular, iubit si stimat de toti angajatii. Zilnic la ora 6 dimineata vizita toate sectiile, stînd de vorba cu oamenii.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, fabrica a mai functionat aproape 4 ani. Izolat oarecum de relatiile avute cu Europa de vest, baronul s-a orientat din ce în ce mai mult spre sport, înfiintînd în anul 1945 asociatia sportiva ITA,

În 1945 înfiinteaza ITA, cu 18 sectii, dintre care cea mai importanta era cea de fotbal.  Un an mai tîrziu construieste stadionul UTA, dupa modelul stadionului lui Arsenal, cel mai modern stadion din România la acea data. Echipa de fotbal a cîstigat de doua ori titlul de campioana, fiind o formatie de nivel european.

Stadionul ITA

Fapt mai putin cunoscut, sau poate chiar uitat, pe lînga ITA, baronul a mai detinut o echipa de fotbal, auxiliara fabricii de spirt si drojdie – Indagrara. Aceasta a activat însa doar în diviziile inferioare.

A fost exigent si a luptat întotdeauna pentru a fi pe primul loc. A achizitionat cei mai buni jucatori din tara si a impus standardele cele mai înalte. A recompensat întotdeauna meritul si valoarea. La victorii fotbalisti ITA-ei erau premiati de el personal, în bani sau chiar, dupa cum s-a întîmplat o data, în biciclete.

Odata cu instaurarea regimului comunist, averea sa a fost confiscata si nationalizata in 1948, iar el a fost obligat sa paraseasca tara. A plecat în Elvetia, apoi în Austria, la Salzburg. În 1952 a emigrat în SUA , s-a casatorit si ulterior dupe ce s-a stabilit la New York, apoi în Florida unde a murit in 1997 la vîrsta de 86 de ani, fara a se mai întoarce în tara si în orasul care este si azi atît de impregnat de realizarile sale. Alasat in urma doi urmasi (un fiu si o fiica).

Din data de 27.09.2007 stadionul UTA, prin hotararea C.L.Arad, primeste numele de “Stadionul Francisc Neuman”.

Figura proeminenta a baronului Neuman în viata economica, sociala, artistica si sportiva a Aradului si în special în dezvoltarea industriei textile aradene ne-a determinat sa propunem ca denumirea scolii noastre sa devina: “Grup scolar Francisc Neuman”.

Andrew Neuman

„M-ati întrebat ce parere am despre Arad. Atât cât am reusit sa vad pâna acum, este un oras frumos, cu multe cladiri vechi, oamenii mi se par deschisi si voiosi. Este, daca vreti, un oras european. Va pot spune ca sunt mândru ca tatal meu a pus o piatra, sau chiar mai multe, la temelia acestui oras si ca oamenii de aici vorbesc frumos despre familia Neuman. Vreau sa promit solemn ca, în urma retrocedarilor, nici unul dintre aradeni nu va avea de suferit. Nici un chirias sau vreun angajat la firmele care îsi desfasoara activitatea în spatiile pe care le-am primit si în altele pe care le-am revendicat nu vor pati nimic rau. Nu vor fi scosi afara si nu vor ramâne fara serviciu. Nu vreau sa vând nimic din tot ceea ce am primit înapoi si vreau sa continui ceea ce a început tatal meu, sa fac acte caritabile si sa ajut locuitorii acestui oras. Vreau sa influentez viata economica si spirituala a Aradului asa cum a facut si tatal meu.“ (Andrew Neuman, 2004)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s