blog arădean de cultură generală

Stiati ca ? Dunarea…

Cu o lungime totala de aproximativ 2.850 de kilometri, suprafaţa bazinului hidrografic = 817 000 km2

Izvorăşte din munţii Pădurea Neagră şi se varsă în Marea Neagră

Ia naştere prin unirea a trei izvoare: BREG, BRIGACH, DONAU QUELLE şi se uneşte cu marea prin trei braţe: CHILIA, SULINA, SF. GHEORGHE, formând DELTA DUNĂRII

Traseul fluviului străbate:
10 ţări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, RepublicaMoldova, Ucraina, şi 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad

Primul oras prin care trece Dunarea este Tuttlingen (corectare: primul oras este Donaueschingen) iar ultimul este Sulina (Romania). Cel mai mare oras strabatut de Dunare este Budapesta, capitala Ungariei, cu o populatie de peste 1.7 milioane conform ultimelor date demografice iar Sulina este cel mai mic oras strabatut: doar putin peste 4.500 de locuitori.

Romania gazduieste pe teritoriul sau cea mai mare portiune a Dunarii? 28.9% din lungimea totala se situeaza pe teritoriul tarii noastre. Celelalte 9 tari strabatute de Dunare detin, in ordine: Ungaria – 11.7%, Serbia – 10.3%, Austria – 10.3%, Germania – 7.5%, Slovacia – 5.8%, Bulgaria – 5.2%, Croatia – 4.5%, Ucraina – 3.8% si Moldova – 1.7%.

Debitul de intrare în Deltă: 6 350 m3/s
Distribuţia debitului pe cele 3 braţe: Chilia 58%, Sulina 19%, Sf. Gheorghe 23%

Desi cel mai mic, Sulina este singurul brat navigabil, acesta fiind amenajat pentru navigatie prin lucrari de adancire si drenaj.

Dunarea este al doilea fluviu ca lungime din Europa (dupa Volga, Rusia, 3.690 km) si al 29-lea din lume? Avand in vedere ca Volga strabate doar Rusia, tara nemembra UE, Dunarea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeana.

Dunarea este singurul fluviu din Europa care curge de la Vest la Est? Majoritatea apelor curgatoare au un curs Nord-Sud. Un alt rau important cu un curs asemanator din Europa este Raul Po (Italia, 652 km) iar in lume mai exista alte cateva exemple: Yangtze (6.385 km, China, al treilea ca lungime din lume si cel mai mare din Asia) sau Narmada (1.312 km, India).

cu un debit mediu de 7.130 metri cubi pe secunda, Dunarea este al 28-lea fluviu din lume din punct de vedere al debitului? Volga ocupa pozitia 24 (cu 8.080 m cubi/sec) in timp ce lider este Amazonul cu o un impresionant 219.000 m cubi/sec (spre comparatie, urmatorul clasat, Congo, are un debit de 5 ori mai mic: 41.800 m cubi/sec).

frumusetea si caracterul maiestuos al Dunarii au constituit frecvent surse de inspiratie pentru poeti, pictori, muzicieni si alti oameni de cultura? Cea mai cunoscuta creatie culturala dedicata fluviului este “Dunarea albastra” (An der schönen blauen Donau, in original), un vals vienez creat de Johann Strauss Tanarul (sau “al II-lea”) in 1866 care a devenit un imn neoficial al Vienei Imperiale. Alta piesa extrem de cunoscuta dedicata fluviului este “Valurile Dunarii” (click pentru download), un vals compusa de Ion Ivanovici, un compozitor roman, in anul 1889

2 responses

  1. Eu M

    Cu scuzele de rigoare, este absolut necesara o corectare “.Primul oras prin care trece Dunarea este Tuttlingen (Austria)” …. Tuttlingen nu este nicidecum in Austria, ci in Germania. Iar primul oras este Donaueschingen ( donauquelle)

    10 March 2013 at 9:59 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s