blog arădean de cultură generală

World Trade Center: scurt remember

Ideea de a construi un centru de afaceri dateaza din anii ’50, iar proiectul initial sustinea construirea unei singure cladiri de 70 etaje. Ulterior proiectul s-a impotmolit. Din 1959, dezvoltatorul imobiliar David Rockefeller s-a implicat in acest plan si a incercat sa-l sprijine financiar.

O dezvoltare accelerata a orasului New Yotk a inceput undeva dupa anul 1900, in ani care au urmat a inceput dezvoltarea orasului atat pe plan orizontal dar si pe plan vertical. In New York s-au construit printre cei mai frumosi zgarie nori din lume, unele din aceste constructii au fost cele 7 turnuri care faceam parte din complexul World Trade Center. Zgarie norii  cei mai renumiti au fost cele doua turnuri gemene care aveau 110 etaje fiecare

1930 Time Scuare

Zona unde s-au construit WTC vazuta dinspre Central Park

1930 zona WTC

1930 Brooklin Bridge    

1980 Brooklin Bridge

2001 Brooklin Bridge

Centrul Manhattan-ului inainte de construirea complexului WTC

In cele din urma in data de 20 februarie 1962, Autoritatea Portuara din New York, care supravegheaza zona, a ales Lower Manhattan, adica zona de varf a insulei pentru construirea ansamblului. Locul ales era un cartier cunoscut pentru numeroasele sale magazine de electronice.

Proiectul ales a fost selectat din 100 de planuri, arhitectul castigator fiind americanul de origine japoneza Minoru Yamasaki. In 18 ianuarie 1964, proiectul World Trade Center a fost facut public. Era vorba despre sase cladiri, inclusiv doua turnuri gemene de 110 etaje fiecare, scrie Linternaute .

Spatiul ocupat a acoperit un ansamblu vechi de 13 cladiri delimitat de strazile Vesey, strada Libertatii si Biserica West Street. Demolarile au durat pana in 1966, iar in data de 5 august a inceput constructia fundatiei. Actiunea a fost foarte grea din cauza infiltratiilor provocate de proximitatea imediata a raului Hudson.

25 septembrie 1967 

13 decembrie 1968

Construirea turnului de nord a inceput in august 1968, iar a celui de sud, in ianuarie 1969. Proiectul initial a fost estimat in ’69 la 525 milioane de euro. In realitate totul a costat 900 milioane de dolari.

01 ianuarie 1970 

01 ianuarie 1971 

16 martie 1971 

01 ianuarie 1972 

01 ianuarie 1973 

1973

01 ianuarie 1974 

Desi au fost numite Turnurile Gemene, cele doua turnuri nu erau perfect identice. Turnul de nord avea 417 metri, cel de sud 415 metri. Forma lor era aceea a unui patrat perfect cu latura de 64 metri. Fatadele au fost facute din aluminiu si aveau o plasa din otel, pe care erau anexate 21.800 de ferestre pe fiecare parte.

Constructia turnului de nord a fost incheiata in 23 decembrie 1970, dupa doi ani si patru luni de munca. Turnul de sud a fost finalizat in iulie 1971. La finalizarea constructiei Turnurile Gemene erau cea mai mare constructie din lume. Inima fiecarui turn era un miez de beton care continea casa scarilor si lifturile – 104 ascensoare, in total.

Inaugurarea are loc dupa sapte ani de la inceperea lucrarilor. Complexul includea si un imens spatiu functional la subsol: un mall, doua statii de metrou si statiile de tren.

Arhitectura turnurilor este de inspiratie gotica. La inaugurare, arhitectul Minoru Yamasaki a afirmat ca Turnurile Gemene sunt “un monument al orasului, un simbol al pacii si o dovada a credintei”.

Pana in 1980, complexul de afaceri a fost evitat de companii private, locul fiind ocupat doar de compani ale guvernului american. Mediul privat a intrat in Turnurile Gemene abia in 2000, cand turnurile au fost complet ocupate.

Mai mult de 200.000 de tone de otel au fost folosite pentru a construi World Trade Center. Dimensiunea ferestrelor a fost in mod deliberat gandita mica, pentru a da celor din cladire un sentiment de securitate. Constructia turnurilor a fost meritul muncii a mai mult de 50.000 de muncitori, iar in perioada in care au fost ocupate la capacitate maxima mai mult de 200.000 de oameni lucrau in cladiri.

Imagine a New York, Turnurile Gemene au fost tinta mai multor atacuri. La 26 februarie 1993, un camion cu explozibil a explodat intr-un garaj al turnului de nord. Sase persoane au murit si peste o mie au fost ranite.

Pana la urma turnurile s-au prabusit pe rand, in urma atacurilor teroriste, din 11 septembrie 2001. Primul a cazut turnul de nord, la ora 10:00, ora locala. Al doilea la 10:28.

Victime

2.993 de oameni și-au pierdut viața, inclusiv cei 19 teroriști: 246 în cele patru avioane (din care nu a supraviețuit nimeni), 2.603 în New York în clădiri și la sol, și 125 la Pentagon. Încă 24 de persoane rămân încă date dispărute. Toți morții din atacuri au fost civili, cu excepția a 55 de militari care au murit la Pentagon. Peste 90 de țări și-au pierdut cetățeni în atacurile de la World Trade Center. În 2007, instituția de medicină legală din New York a adăugat-o pe Felicia Dunn-Jones la lista victimelor atacurilor din 11 septembrie. Dunn-Jones a murit la cinci luni după 9/11 în urma unei boli de plămâni legată de expunerea la praf în timpul prăbușirii World Trade Center.

NIST a estimat că se aflau aproximativ 17.400 de civili în complexul World Trade Center în momentul atacurilor, iar statisticile autorității portuare din New York și New Jersey arată că 14.154 de persoane erau de regulă în Turnurile Gemene înainte de 8:45 a.m. Marea majoritate a celor de sub zona de impact au fost evactuați în siguranță, împreună cu 18 persoane aflate în zona de impact din turnul de sud. 1.366 de oameni aflați la etajele de impact sau deasupra acestora au murit în Turnul de Nord. Conform raportului comisiei, sute de oameni au murit pe loc în urma impactului, iar restul au rămas în clădire și au murit după ce s-a prăbușit turnul. 600 de oameni au murit imediat sau au fost prinși sub dărâmăturile Turnului de Sud.

Cel puțin 200 de oameni au murit după ce au sărit din turnurile în flăcări (cum arată și fotografia „The Falling Man”), căzând pe străzi și pe acoperișurile clădirilor din apropiere la sute de metri dedesubt. Unii din cei care se aflau în fiecare turn deasupra punctului de impact s-au dus spre acoperiș în speranța de a fi salvați cu elicopterul, dar ușile de acces pe acoperiș erau încuiate. Nu a existat niciun plan pentru salvarea cu elicopterul, și la 11 septembrie, fumul gros și căldura intensă ar fi împiedicat orice elicopter să efectueze operațiuni de salvare.

În total, 411 lucrători ai serviciilor de urgență care au fost prezenți la locul dezastrului au murit în timp ce încercau să salveze oameni și să stingă incendii. New York City Fire Department (FDNY) a pierdut 341 pompieri și 2 paramedici. Poliția New York City a pierdut 23 de lucrători. Poliția Autorității Portuare a pierdut 37 de oameni, și au murit și alți 8 tehnicieni medicali și paramedici de la unități de urgență private.

Cantor Fitzgerald L.P., o bancă de investiții cu sediul în etajele 101–105 ale World Trade Center 1, a pierdut 658 de angajați, considerabil mai mulți decât orice altă companie. Marsh Inc., aflată imediat sub Cantor Fitzgerald la etajele 93–101 (locul de impact al zborului 11), a pierdut 295 angajați, iar Aon Corporation 175 de angajați. După New York, New Jersey a fost statul cel mai puternic lovit, orașul Hoboken suferind cele mai multe morți.

La câteva săptămâni după atacuri, numărul estimat al morților era de peste 6.000. Municipalitatea a putut identifica rămășițele doar a aproximativ 1.600 dintre victimele de la World Trade Center. Medicii legiști au colectat „aproximativ 10.000 de fragmente neidentificate de os și țesut care nu au putut fi legate de niciuna din persoanele de pe lista morților”. În 2006 încă se mai găseau fragmente de oase în timpul pregătirilor pentru demolarea clădirii Deutsche Bank.

In memoria victimelor, autoritatile americane au construit un monument exact pe locul pe care au fost cele doua turnuri gemene

 

Acest post este facut in memoria tuturor victimelor din 11 septembtie 2001 de la Turnurile Gemene World Trade Center din New York

One response

  1. Respect pentru postare, sunt fascinat de arhitectura acestora mai ales tridentele.

    28 May 2016 at 1:03 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s