blog arădean de cultură generală

Turism extrem

… deasupra prapastiei – oferta turistica speciala, destinata celor cu nervii tari si care nu sufera de rau de inaltime. Aceste trasee primejdioase au avut intodeauna admiratorii lor, iar unele sunt si exploatate comercial.

Cea mai celebra asemenea destinatie extrema este, probabil, Muntele Hua (Hua Shan), din China. E infricosator chiar si in fotografii, iti da senzatia aceea de gol in maruntaie pe care o ai cand privesti in jos, de la mare inaltime.

“Drumurile” de picior care duc pana pe varfurile Muntelui Hua sunt, pe lungi portiuni, niste trotuare de lemn, agatate de stanca; ici-colo, se afla lanturi de care te poti tine, iar dedesubt se deschide un abis inspaimantator care, se spune, si-a luat ceva tribut pana acum, din randul calatorilor temerari care s-au incumetat sa-l infrunte. Nu se cunosc cifre exacte – sau, ma rog, n-avem cum sa le cunoastem noi; chiar cei care urmaresc problema afirma ca, din cauza cenzurii presei, care persista in China, informatiile precise sunt greu de aflat. Dar, vazand cum arata “drumul” cu pricina, nu e greu de crezut ca face si victime.

Incepand din anii 1990, traseele au tot fost imbunatatite: potecile au fost taiate ceva mai adanc in stanca, trotuarul de lemn largit acolo unde s-a putut, ici-colo au fost adaugate trepte, au fost croite si noi carari, unele portiuni devenind “cu sens unic”, fiind prea stramte pentru ca doua persoane sa poata trece una pe langa alta. Hua Shan a devenit, dintr-un munte de sihastri, cu temple si calugari, o importanata destinatie turistica, iar traseele continua sa-si piarda din caracterul extrem, pe masura ce interventiile le fac mai accesibile; totusi, parcurgerea pe jos a celor cativa kilometri de drum, pana pe culmile lui Hua Shan, ramane un demers periculos

Din aceeasi categorie, e celebru, in Europa, Caminito del Rey, un drumeag de lemn suspendat intre doua stanci enorme; se gaseste undeva in sudul Spaniei si, cu toate ca e mult mai scurt decat potecile groazei de pe Hua Shan, e tot primejdios, mai ales din cauza ca are portiuni… lipsa. (De fapt, traseul este, oficial, inchis, ceea ce, insa, nu-i impiedica pe indrazneti sa-l utilizeze. Data fiind popularitatea lui, autoritatile spaniole se gandesc sa-l reabiliteze si sa-l reintroduca in circuitul turistic.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s