blog arădean de cultură generală

Cele mai aglomerate locuri din lume

Numarul mare al populatiei mondiale (6.860.300.000) nu mai este un secret pentru nimeni. De multe, observam singuri cum efectiv nu mai avem loc in mijloacele de transport in comun, pe sosele cu autourismul personal, sau in localuri la sfarsit de saptamana. Oamenii sunt multi si vor, adesea aceleasi lucruri. Totusi, desi noi insine ne lovim zilnic de inghesuiala si suntem obisnuiti cu ea, exista cateva exemple ale celor mai aglomerate locuri din lume, care, cu siguranta, vor impresiona pe oricine. Iata-le!

10. Cea mai aglomerata piscina


Se afla unde altundeva decat in cea mai populata tara a lumii – China. Este vorba despre piscina uriasa a unui parc acvatic din Nanjing, capitala provinciei Jiangsu, unde aproape ca nici apa nu mai are loc de miile de inotatori care se inghesuie in bazin, incercand sa scape de caldura torida a sezonului estival. Faptul ca intre ei nu e loc nici macar de un ac, nu ii impiedica pe chinezi sa se distreze de minune, aruncandu-se in talazurile produse artificial ale piscinei. Atunci cand valurile de caldura ale verii lovesc provincia chinezeasca, strandul din Nanjing se transforma intr-un caleidoscop cromatic pe masura ce, cu mici cu mari, vizitatorii isi aseaza prosoapele de diferite culori pe raza bazinelor. Cuvintele aproape ca sunt de prisos, atunci cand vin insotite de imagini ale locului intr-una dintre cele mai aglomerate zile.

9. Cea mai aglomerata zona


Potrivit Cartii Recordurilor, regiunea Mong Kok prezinta cea mai ridicata densitate demografica de pe intregul Glob, estimata la aproximativ 130.000 de persoane pe kilometru patrat. Mong Kok este o zona comercial-rezidentiala amplasata in centrul Kowloon-ului, din Hong Kong. In limba chineza, denumirea locului s-ar traduce prin “cotlon aglomerat” sau “cotlon prosper”, ceea ce nu este deloc o exagerare, indiferent de caz. Districtul este caracterizat de un amestec contrastant de cladiri vechi si noi cu multe etaje, de magazine si restaurante la nivelul strazii, cu unitati rezidentiale la nivelurile superioare. Industriile cele mai importante in Mong Kok sunt cea imobiliara, restaurantele – mai ales fast-food – si entertainment-ul.

8. Cel mai aglomerat stadion de fotbal


Stadionul descoperit Maracana, cunoscut oficial sub denumirea de Estadio Jornalista Mario Filho, din Rio de Janeiro, Brazilia, s-a deschis in 1950 pentru a gazdui Cupa Mondiala FIFA. Cu ocazia ultimului meci al evenimentului sportiv international, cunoscut mai tarziu sub denumirea de Maracanazo, s-a stabilit un record mondial de audienta la fata locului pentru un meci de fotabal: numarul oficial comunicat a fost de 199.854 de participanti, dar cel real s-a estimat in jurul a 210.000 de oameni.

7. Cea mai aglomerata intersectie (pietonal)


Cu 2,5 milioane de oameni aflati zilnic in tranzit pe aici, nu ramane nicio indoiala ca Shibuya, din Tokyo, este cea mai aglomerata intersectie a lumii. In timpul zilei, in miez de noapte, in zori si la apus, numarul de oameni aflati in trecere prin intersectia nipona Shibuya este intotdeauna consistent.

6. Cea mai aglomerata inchisoare


Penitenciarele rusesti au reputatia de a fi cele mai aglomerate de pe Pamant, iar locul intai la aceasta categorie este ocupat de penitenciarul Kresty, din Sankt Petersburg. Capacitatea oficiala a acestei inchisorii este de 3.000 de locuri, dar ea este, de fapt, populata de 10.000 de oameni. Se spune ca fiecare prizonier are dreptul la numai 4 metri patrati de spatiu si la 15 minute de imbaiere pe saptamana. In vara lui 2006, Vladimir Putin a anuntat ca detinutii si sediul inchisorii vor fi stramutate intr-o noua locatie din Districtul Kolpinsky, la periferia Sankt Petersburg-ului. Dupa ce relocarea va fi terminata, cladirea Kresty va fi vanduta la licitatie. Se anticipeaza ca fosta inchisoare va fi transformata intr-un complex hotelier.

5. Cel mai aglomerat tren


Multi presupun ca Japonia are cele mai aglomerate trenuri. Totusi, in realitate, lucrurile nu stau asa. Intr-un episod dintr-un show japonez de televiziune, “Ittle Q”, o reportera a fost trimisa in India pentru a experimenta mersul cu cel mai aglomerat tren din lume. Nu este cazul unei anume garnituri, dar indeosebi acest tren din India este adesea atat de plin, incat pasagerii calatoresc, literlamente, deasupra vagoanelor, iesiti jumatate pe geamuri sau atarnati de bare, pe scarile vagoanelor. Este vorba despre Express-ul Toofan, care leaga Howrah de Delhi.

4. Cea mai aglomerata plaja

Avand reputatia celei mai mari plaje din Asia, deschiderea nisipoasa numarul unu spre ocean este situata in Golful Huiquan din Qingdao, provincia Shandong, China. Denumita si Plaja de Imbaiere Huiquan, aceasta plaja este renumita pentru apa limpede, valurile domoale si nisipul fin. Chiar si iarna, locul este asaltat de inotatori impatimiti. Este, pur si simplu, considerata cea mai aglomerata plaja din lume, deoarece atat tarmul cat si multi metri distanta de la el, in apa, nu pot fi macar observate din aer, din pricina aglomerarii umane.

3. Cea mai aglomerata retea de metrouri


Cum era de asteptat pentru cei care au ajuns in acest oras, cele mai aglomerate statii de metrou din lume sunt cele din Moscova. O zi de lucrur tipica in tunelurile “feroviare” ale capitalei rusesti aduce negresit mii de oameni in statiile subterane si in metrouri. Nu chiar toate statiile sunt sufocante si asaltate in numar colosal, dar nodurile principale aduc intotdeauna aminte de manifestatii capabile sa rastoarne guverne.

2. Cel mai aglomerat oras din lume


Cel mai populat oras din lume este Tokyo, capitala Japoniei, cu o populatie totala de 34.000.000 de locuitori. Totusi, densitatea cea mai mare ii apartine cu certitudine orasului Mumbai, din India, cu o populatie totala de “numai” 22 milioane de locuitori, dar cu o densitate de 30.000 de locuitori pe kilometru patrat, cifra care il face cel mai aglomerat oras al lumii. Mumbai este, totodata, si a treia cea mai mare zona metropolitana din lume, iar impreuna cu orasele-satelit invecinate formeaza una dintre cele mai populate aglomerari urbane. Capitala Indiei detine, totodata, cel mai mare port si aerroport din India, desfasurand jumatate din traficul de pasageri al intregii tari.

1. Cel mai aglomerat aeroport


Este Aeroportul International Hartsfield-Jackson din Atlanta, Georgia, SUA, cu zeci de milioane de pasageri anual. Este aerportul cu cel mai mare numar de pasageri deserviti anual. In anul 2009 a avut un numar total de 87.993.451 de pasageri si a inregistrat recordul istoric, propriu dar si international, in anul 2008, cu suma totala de 90.039.280 de pasageri “slujiti” cu succes. Hartsfield-Jackson are 151 de porti de imbarcare pentru zborurile interne si 28 de porti pentru cele internationale. In 2009, aici au aterizat si decolat 970.235 de avioane!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s