blog arădean de cultură generală

Istoria Coca-Cola

Prima reteta Coca-Cola a fost inventata în Columbus, Georgia, de catre John Stith Pemberton, initial ca un cocawine numit Pemberton’s French Wine Coca în 1885. El se poate sa fi fost inspirat de succesul formidabil al cocawine-ului creat de europeanul Angelo Mariani, Vin Mariani. Primele vânzari au fost la Jacob’s Farmacy din Atlanta, Georgia, pe 8 mai, 1886. A fost vânduta initial ca un medicament brevetat pentru cinci centi. Pemberton a sustinut ca bautura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dependenta de morfina, dispepsia, neurastenia, durerile de cap si impotenta. Pemberton a publicat prima reclama pentru bautura pe 29 mai a aceluiasi an, în Atlanta Journal. În primele opt luni doar noua bauturi au fost vândute zilnic. În 1888 au existat pe piata trei versiuni de Coca-Cola vândute separat de trei firme. Astfel, Griggs Candler a preluat compania lui Pemberton în 1887 si a încorporat-o în 1888 în Coca Cola company. În acelasi an, din cauza dependentei de morfina, Pemberton îsi vinde drepturile a doua oara altor patru afaceristi: J.C. Mayfield, A.O. Murphey, C.O. Mullahy si E.H. Bloodworth. În acelasi timp, fiul alcoolic al lui Pemberton, Charley Pemberton a început sa vânda propria versiune a produsului. Coca-Cola a fost vânduta în sticle, pentru prima data pe 12 martie 1894. Cutiile de Coke au aparut pentru prima data în 1955. Prima îmbuteliere de Coca-Cola a avut loc în Vicksburg, Mississippi, la Biedenharn Candy Company în 1891. Proprietarul acesteia era Joseph A. Biedenharn. Sticlele originale au fost sticlele Biedenharn, foarte diferite de modelul „hobble-skirt” de mai târziu care este acum atât de familiar.

Dar site-ul Thisamericanlife.org pretinde ca a descoperit reteta exacta pentru a produce Coca-Cola. Într-un articol de ziar din 1979, ei au gasit ceea ce cred ca este lista precisa cu ingredientele si cantitatile.

Editia din 28 februarie 1979 a Atlanta Journal-Constitution are o fotografie a unei persoane care tine în mâini o agenda în care este scrisa o reteta. Aceasta ar fi copia fidela a retetei lui Pemberton.

John Pemberton


Coca-Cola contine o serie de uleiuri esentiale, iar modul în care acestea sunt amestecate ar produce gustul unic al bauturii.

Amestecul formeaza ingredientul secret cunoscut ca Merchandise 7X, care reprezinta sub 1% din totalul formulei.

În 1993, Mark Pendergrast a publicat “For God, Country and Coca-Cola” un studiu asupra industriei bauturilor de tip cola în care a inclus o reteta despre care pretindea ca este cea originala.

Agenda care dezvaluie misterul

Ingredientele si cantitatile din aceasta sunt foarte apropiate de cele care se pot vedea în fotografia din 1979, cu toate dezmintirile companiei.

Bautura care a fost vânduta prima oara într-o farmacie din Atlanta în 1866, se comercializeaza acum în peste 200 de tari din lume

Evolutia sticlei de Coca Cola

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s