blog arădean de cultură generală

Cateva sfaturi pentru supravietuire

Organismul uman poate să supravieţuiască fără apă timp de 2,5 zile chiar şi în arşiţă cumplită (49 grade Celsius), dacă victima îşi petrece tot timpul odihnindu-se, la umbră. Organismul rezistă două săptămâni sau chiar mai mult fără hrană solidă.

În caz de avalanşă, victima are şanse de supravieţuire de 90% dacă reuşeşte să nu se lase îngropată în zăpadă şi primeşte ajutor în decurs de 15 minute. După 30 de minute, rata de supravieţuire se reduce cu 50%.

Nu încercaţi niciodată să alergaţi mai rapid decât un urs. Acest animal poate atinge viteze de până la 50 – 55 km/h, într-o fracţiune de secundă.Daca ursul se indreapta spre voi,lasati un rucsac sau orice aveti la indemana in urma voastra,ursul se va duce sa-l miroase si castigati secunde pretioase.

O persoană de talie medie, care poartă îmbrăcăminte uşoară şi are un dispozitiv gonflabil personal, de tipul unei veste de salvare, poate să supravieţuiască între 2,5 şi 3 ore în apă rece ca gheaţa, dacă rămâne nemişcată şi îşi îndoaie genunchii, aducându-i la piept.

Şansele de supravieţuire în cazul unui accident rutier în care maşina cade în apă sunt mult mai bune dacă victima aşteaptă înăuntru până când maşina se umple cu apă – şi abia după aceea încearcă să deschidă o portieră sau un geam. În acest fel, presiunea apei care năvăleşte din exterior nu riscă să doboare victima sau să o ţintuiască sub bord.

Daca sunteti blocat in masina nu incercati niciodata sa spargeti parbrizul,incercati sa spargeti orice alt geam.Parbrizul este aproape imposibil de spart.

Dacă paraşuta nu se deschide, victima are şanse de supravieţuire mai mari dacă aterizează cu picioarele lipite şi genunchii uşor îndoiţi, decît dacă încearcă să se îndrepte spre o zonă împădurită sau să se rostogolească în momentul contactului cu solul.

Sansele de a supravieţui unui atac al rechinilor cresc dacă înotătorul ripostează, lovind cu pumnii ochii şi branhiile rechinului. Nu ajută la nimic să vă prefaceţi că aţi murit.

Supus unor temperaturi extrem de scăzute, organismul uman începe să îşi întrerupă funcţiile când ajunge la 32 grade Celsius, provocând pierderea cunoştinţei şi rigiditate musculară. Şansele de supravieţuire cresc dacă victima reuşeşte să evite două lucruri: să se ude şi să adoarmă.

Sfaturile de mai sus au fost concepute de Bear Grylls si apar pe mai multe site-uri din diverse tari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s