blog arădean de cultură generală

Cele mai faimoase sabii din lume

Dintre toate armele albe, sabia a fost fara îndoiala cea mai pretuita si onorata unealta a mortii. Timp de milenii, sintagma ”Sa mori în lupta de sabie” a fost modalitatea preferata de încheiere a socotelilor lumesti pentru generatii întregi de razboinici din toate colturile lumii, deoarece se considera ca este de departe, cea mai onoranta si de dorit moarte.

De-a lungul istoriei, personaje de legenda, generali si razboinici desavîrsiti, cuceritori de imperii si lideri militari, cu totii au folosit sabii de exceptie, multe dintre ele având nume proprii si o personalitate asemanatoare celui care o mînuia pe câmpul de lupta.

Exista o întreaga sectiune a istoriei specializata pe inventarierea si cercetatea acestor nobile arme.

Sa cunoastem deci, o parte dintre cele mai respectate, temute si nu în ultmul rînd cautate sabii.

Priviti-le cu respectul si teama cuvenita, sunt arme fara pereche care au curmat, unele dintre ele, mii de vieti omenesti, si pe al caror tais s-au scurs, cumulat, adevarate râuri de sange…

Generalul Tomoyuki Yamashita

Tomoyuki Yamashita nu a fost un samurai asa cum probabil v-ati asteptat, ci unul dintre cei mai temuti generali japonezi din Armata Imperiala Japoneza pe perioada celui de al doilea Razboi Mondial. A devenit cu adevarat de temut în timpul acestei sângeroase conflagratii mondiale, când a cucerit coloniile britanice din Malaezia si Singapore, meritându-si astfel titlul de “Tigrul din Malaya”. La sfârsitul razboiului, generalul Yamashita a fost judecat pentru crime de razboi aflate în legatura cu asa numitul “Masacru din Manila”, precum si cu alte atrocitati care au avut loc în Filipine si Singapore. A fost un proces extrem de controversat, care a culminat cu condamnarea la moarte a generalului Tomoyuki Yamashita. Cazul sau a schimbat din temelii legislatia americana cu privire la responsabilitatea comandantilor militari în privinta crimelor de razboi, adoptîndu-se astfel legea cunoscuta sub termenul de Yamashita Standard.

Sabia

În perioada carierei sale militare, generalul Yamashita a avut o sabie personala a carei lama a fost faurita de celebrul maestru fierar, specializat în producerea de katane de mare calitate, Fujiwara Kanegana, sabia fiind forjata între anii 1640-1689. Sabia a avut manerul schimbat undeva la începutul secolului XX. Generalul si-a predat sabia, alaturi de trupele sale, pe data de 2 septembrie 1945. Arma a fost preluata de generalul american MacArthur, si depusa ulterior în Muzeul Academiei Militare de la West Point, unde a ramas pâna în zilele noastre. Sabia este doar una dintre multitudinea de piese asemanatoare confiscate de americani din Japonia la sfârsitul razboiului.

Generalul Jose de San Martin

Jose de San Martin a fost un celebru militar de cariera argentinian, care a trait între anii 1778-1850. Pentru popoarele sud-americane, este si astari onorat ca mare erou, deoarece a fost cel mai important conducator al proaspetelor natiuni din extremitatea sudica a continentului sud-american, în lupta acestora de independenta contra Spaniei. Din aceste motive, generalul, cu toate ca este argentinian dupa nastere, este si în prezent cel mai important erou national din Peru. Sub conducerea lui San Martin, peruanii si-au declarat independenta pe data de 28 iulie 1821. În Argentina, Ordinul Generalului Eliberator San Martin, este cea mai înalta decoratie a acestei tari.

Sabia

Una dintre cele mai pretioase comori ale generalului revolutionar, consta într-o sabie de cavalerie cu lama curbata pe care acesta a cumparat-o din Londra. Generalul a fost atras în principal de curbatura lamei, atribut care sporea considerabil manevrabilitatea si eficienta sabiei pe câmpul de lupta. Din acest motiv, el a ordonat ca toti cavaleristii din subordinea sa sa fie înarmati cu sabii similare, extrem de importante în cadrul unui atac în sarja. Sabia a ramas în posesia generalului pe tot parscursul vietii sale, ajungând ulterior în panoplia Generalului Republicii Argentina, Don Juan Manuel de Rosas.

În testamentul sau, generalul San Martin se referea la sabie ca fiind: ” Sabia care m-a întovarasit de-a lungul tumultuosului Razboi de Independenta al Americii de Sud”. În anul 1896, arma a fost trimisa Muzeului National de Istorie din Buenos Aires, unde poate fi admirata si astazi. În anul 1960, sabia a fost furata de doua ori, motiv pentru care oficialii muzeului o pastreaza într-o caseta special construita.

Sabia celor 7 lame

Dinastia Paek-je a stapânit pe vremuri un mic regat cu acelasi nume, situat undeca an sud-vestul Coreei de Sud din prezent. La apogeul puterii sale, adica în secolul 4 dupa Hristos, regatul Paek-je controla propriile colonii din China si stapânea vestul Peninsulei Coreene. Paek-je a fost unul dintre cele trei mari regate medievale coreene, alaturi de Koguryo si Silla. În anul 372, regele Geunchogo din Paek-je a platit tribut dinastiei nipone Jin, si se crede ca acestia au ordonat faurirea unei sabii cu 7 lame drept semn de consideratie la adresa regelui coreean. Arma are o lama principala cu lungimea de 74, 9, de care sunt atasate alte 6 lame de dimensiuni mai mici. Sabia a fost creata cu scop pur ceremonial, nefiind deloc practica într-o lupta adevarata.

În anul 1870, un preot shintoist a descoperit doua inscriptii pe sabia cu 7 lame.

Una dintre ele dicta: “La amiaza celei de a saisprezecea zi din cea de-a opta luna a erei Taiwa, aceasta sabie a fost faurita din otel calit de o suta de ori. Sabia poate ucide o suta de soldati dusmani. Cu onoare pentru politicosul rege-duce.

Sabia este pastrata în prezent în altarul Isonokami din pefectura Nara, Japonia.

William Wallace

William Wallace a fost probabil cel mai celebru personaj istoric din Scotia. La origini a fost un nobil cavaler scotian care a trait între anii 1272-1305. Este faimos pentru organizarea rezistentei militare a clanurilor scotiene în fata regatului englez, pe durata Razboaielor Scotiene de Independenta din secolele 13-14. Pe întreaga perioada a vietii sale, Wallace a fost numit Gardian si Ocrotitor al Scotiei. A condus numeroase corpuri de infanterie care s-au angajat cu succes în lupte corp la corp cu trupele de calareti englezi. Cea mai pretuita arma a acestor dârji razboinici era, evident, spada de dimensiuni cât mai mari. În anul 1305, eroul William Wallace a fost capturat la ordinele regelui Edward I al Angliei, fiind acuzat de tradare si suferind o moarte cumplita. Astazi, William Wallace este cel mai important erou si patriot soctian. Sabia sa este printre cele mai faimoase si apreciate din lume.

Sabia

Arma pesonala a lui William Wallace era o spada imensa de tip Claymore. Astazi poate fi admirata în incinta Monumentului National din Stirling, Scotia. Singura, doar teaca sabiei are lungimea de 134 centimetri, si cântareste aproape 3 kilograme. Se crede ca sabia a fost folosita de Wallace în bataliile de la Stirling Bridge (1297) si Flakirk (1298). Mânerul sabiei se termina într-o contragreutate de fier cu forma unei cepe, mânerul propriu-zis fiind acoperit de benzi succesive de piele bruna tabacita.

Dupa executia lui William Wallace, Sir John de Menteith, guvernator al castelului Dumbarton, a fost cel care a primit sabia temutului rebel scotian. În anul 1505, regele James IV al Scosiei a platit suma de 26 de silingi pentru ca sabia sa fie împachetata în matasuri scumpe. Se spune ca sabia a trecut prin multe modificari deoarece englezii nu s-au împacat deloc cu faptul ca teaca si centura originala a sabiei lui Wallace au fost confectionate din…pielea jupuita si uscata a lui Hugh Cressingham, un mare comandant militar englez si rival personal al faimosului scotian…

Tizona

Cid-ul a fost cel mai important erou popular din eposul spaniol. A fost un personaj istoric real care s-a nascut se pare, în anul 1040, în apropiere de Vivar, un orasel de lânga Burgos, capitala regatului Castiliei. Pe parcursul vietii sale, El Cid a avut numeroase succese militare si diplomatice. A fost numit conducator suprem al armatei de catre regele Alfonso IV, fiind fara doar si poate, asul din mâneca al regelui în campaniile sale militare împotriva maurilor. A fost un priceput strateg militar si de asemenea, un temut spadasin.

Cid-ul a folosit numeroase sabii pe parcursul vietii sale, dar cele mai apreciate au fost armele “botezate” Colada si Tizona. Tizona a fost sabia favorita a Cid-ului în confruntarile sale cu maurii. Arma este considerata si în prezent unul dintre cele mai importante artefacte istorice detinute în patrimoniul spaniol. Tizona a fost faurita în Cordoba, dintr-un otel de Damasc cu puritate deosebita. Are lungimea de 103 cm, si cântareste 1,1 kg. Este împodobita cu doua inscriptii, una care face referire la data la care a fost realizata, undeva în anul 1002, iar cealalta inscriptie reda rugaciunea catolica Ave Maria. Tizona poate fi admirata în Museo de Burgos, din oprasul cu acelasi nume.

Sabia lui Napoleon Bonaparte

În anul 1799, corsicanul Napoleon Bonaparte adevenit conducatorul militar si politic “de facto” al Frantei, în urma unei lovituri de stat. Cinci ani mai tîrziu, senatul francez îl porclama împarat. O astfel de personalitate complexa si fascinanta a avut bineânteles sabia sa favorita. Napoleon Bonaparte purta întotdeauna pe câmpurile de batalie un pistol si o sabie. Era un pasionat al armelor, colectia sa particulara cuprinzand arme de o mare viarietare, de la pumnale pâna la piese de artilerie. Armele sale erau piese de calitate deosebita, alcatuite din cele mai bune materiale ale vremii. În vara anului 2007, o sabie încrustata în aur care a apartinut faimosului om de stat francez, a fost vânduta la o licitatie din Franta pentru suma fabuloasa de 6,4 milioane $. Sabia a trecut de botezul razboiului, fiind folosita personal de Bonaparte în decursul mai multor batalii. În anul 1800, Napoleon i-a facut-o cadou fratelui sau cu ocazia nuntii acestuia. Sabia trecut ulterior din generatie în generatie, neparasind familia Bonaparte. În anul 1978, arma a fost declarata comoara nationala a Frantei, iar cumparatorul ei din anul 2007 nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea.

Sabia Milei

Aceasta unealta a Mortii cu nume bizar, este o faimoasa sabie care a apartinut lui Edward the Confessor, unul dintre ultimii regi anglo-saxoni al Angliei, înainte de cucerirea normanda din anul 1066. Regele Edward the Confessor a domnit între anii 1042-1066, imediat dupa moartea sa normanzii poposind aici condusi de celebrul William Cuceritorul.

Sabia Milei are lama rupta, în anul 1236, arma a fost denumita Curtana si a fost folosita doar cu ocazia ceremoniilor de la curte. În vremurile stravechi, era un privilegiu pentru orice rege sa ajunga sa o mânuiasca. Povestea legata de episodul ruperii spadei este necunoscuta, dar conform miturilor medievale, vîrful spadei a fost rupt de catre un înger care a vrut astfel sa împiedice o crima.

Sabia Milei face astazi parte dintre Bijuteriile Coroanei Regatului Unit, si este una dintre cele 5 sabii folosite în ceremonialurile de încoronare al regilor britanici. Arma este printre putinele care au scapat furiei lui Oliver Cromwel, celebru pentru ordinele sale de a se topi toate artefactele stravechi, în cautarea oricarei farâme de aur si alte metale pretioase…

Zulfiqar

Este cea mai veche si mai pretuita sabie a Islamului. Istoric vorbind, a apartinut lui Ali, nimeni altul decat varul si ginerele profetului Muhammad. Ali a condus primul Califat Islamic, între anii 656-661. Pe baza unor dovezi istorice, Muhammad însusi i-a înmânat-o pe Zulfiqar lui Ali la încheierea bataliei de la Uhud, Profetul fiind impresioant de puterea si credinta de care a facut dovada Ali.

Zulfiqar este un simbol ardent al religiei Islamului, fiind admirata si în prezent de milioane de credinciosi.

Tehnic vorbind, Zulfiqar este un Scimitar, adica o sabie tipica Asiei de sud-vest, acest gen de sabii cu lama lunga si curbata fiind foarte des întâlnite in regiune pe perioada medievala.

Se pare ca Ali a folosit-o pe Zulfiqar la asediul orasului Mecca. Exista putine imagini ale sabiei, unele dintre ele prezentând-o cu o lama bifurcata si doua vârfuri, în timp ce altele o prezinta sub o forma clasica de Scimitar. Comform celor 12 imami siiti, arma se afla în prezent în posesia Imamului Muhammad al-Mahdi. Sabia sfînta a Islamului face parte din celebra colectie Al-Jafr.

Al-Jafr, o carte mistica a siitilor de pretutindeni, este compusa din doua cufere din piele care contin cele mai importante artefacte musulmane pastrate din perioada de inceput a Islamului, multe dintre acestea apartinând Profetului Muhammad si ginerelui sau Ali. Colectia a fost transmisa din generatie în generatie, fiecare Imam primind-o de la predecesorul sau. Continutul cartii Al-Jafr este cu adevarat impresionant, dar nu este expus publicului. O sectiune a uriasei carti împartita în mai multe sertare contine legi islamice, directive si manuale de tactica militara, precum si un sac unde este depozitata armura si armele Profetului, Zulfiqar este considerata printre cele mai pretioase artefacte depozitate în Al-Jafr.

Honjo Masamune

Fierarul Masamune este considerat printre cei mai buni fauritori de sabii din Japonia, ceea ce il transforma imediat într-unul dintre cei mai mari mesteri de acest gen care au trait vreodata în aceasta lume. Nu se cunoaste cu exactitate perioada istorica în care a trait, dar se crede ca a lucrat ce fierar imperial undeva între anii 1288-1328. Armele create de Masamune au dobândit un statut legendar peste secole. În special sabiile tip katana si wakizashi iesite din mâinile maestrului Masamune au o reputatie inegalabila pe baza calitatii si elegantei acestor unelte ale Mortii. Maestrul se semna rar pe sabiile faurite, prin urmare este foarte dificil de datat si identificat armele care i-au apartinut.

Cea mai faimoasa dintre katanele sale, a fost cea numita Honjo Masamune. Sabia este extrem de importanta pentru patrimoniul nipon, deoarece acest obiect care a atins perfectiunea, a reprezentat shogunatul în timpul perioadei Edo. Sabia a fost înmânata de la shogun la shogun timp de generatii. În anul 1939, a fost declarata comoara nationala a Japoniei, dar a ramas în castelul Kii apartinând familiei Tokugawa. Ultimul posesor al katanei Hionjo Masamune a fost Tokugawa Iemasa. Acesta a înmanat-o împreuna cu alte 14 sabii de mare valoare, sectiei de politie din Mejiro, undeva în luna decembrie a anului 1945. La scurt timp, în luna ianuarie a anului imediat urmator, sectia de politie din Mejiro a înmânat sabia sergentului american Coldy Bimore. De atunci sabia Honjo Masamune a disparut fara urma, iar locul unde se afla în prezent este necunoscut. Honjo Masamune este unul dintre cele mai importante si mai pretioase artefacte istorice care au disparut la sfarsitul celei de-a doua Conflagratii Mondiale. Valoarea sa este practic inestimabila, si se speculeaza ca la ora acuala apartine unui important miliardar nipon care nu-si dezvaluie identitatea.

Joyeuse

Carol cel Mare sau Charlemagne, fost probabil cel mai important rege francez din istorie. S-a nascut în anul 742, fiind considerat unul dintre cei mai admirabili lideri militari de pe Batrânul Continent. A devenit rege al francilor în anul 782, iar în anul 800 a devenit Împarat peste ce mai ramasese din Imperiul Roman de vest. În perioada Sfîntului Imperiu Roman, a fost cunoscut si sub titulatura de Charles I, fiind de fapt fondatorul acestui imperiu. În perioada domniei sale, a reusit extinderea fara precedent a regatului francilor, tranformându-l într-un adevarat imperiu care cuprindea o mare parte din Europa centrala si de vest. Charlemagne este considerat drept fondatorul monarhiilor franceze si germane, precum si parintele Europei occientale.

Sabia sa personala se numeste Joyeuse, fiind privita ca un adevarat obiect de cult în rândul majoritatii ordinelor cavaleresti medievale. Astazi exista doua sabii care se revendica a fi celebra Joyeuse. Una este pastrata la Weltliche Schatzkammer din Viena, iar cealalta se afla la Muzeul din Louvre. Lama sabiei din Louvre se pare ca este confectionata partial din lama originala a sabiei lui Charlemagne. Sabia aeste faurita din parti distincte ansamblate în secole diferite. Mânerul sabiei indica o data de fabricatie care coincide totusi cu perioada în care a domnit Charlemagne.

Joyeuse a aparut în numeroase legende si documente istorice. Cronica Bulfinch sustine ca monarhul suprem al francilor s-ar fi folosit de Joyeuse pentru a-l decapita pe comandantul sarazin Corsuble, la fel ca si pe prietenul sau bun, Ogier Danezul.

Dupa moartea lui Charlemagne, sabia sa ar fi fost pastrata în Basilica Saint Denis, fiind dusa mai apoi la Louvre, unde a fost folosita în cadrul ceremoniilor de încoronare a regilor francezi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s