blog arădean de cultură generală

Caii semisalbatici din Delta Dunari

În Delta Dunarii traiesc circa 4.000 de cai semisalbatici.

„În perioada 2007-2008, am reusit sa numar 3.540 de exemplare, în cadrul a trei proiecte stiintifice“ – spune doctorul veterinar Stefan Raileanu, de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare „Delta Dunarii“. Ei sunt urmasii unor cai eliberati prin anii 1980 de la o ferma zootehnica din Sfântu Gheorghe, care exporta animale în Italia.

În urma unei epidemii de febra aftoasa (boala infectioasa de natura virala extrem de contagioasa), forurile superioare judetene au dispus împuscarea cailor, pentru a împiedica raspândirea bolii.
O parte au fost împuscati; apoi, sefului fermei i s-a facut mila si i-a eliberat pe restul. Dupa 40 de ani, caii s-au înmultit foarte mult. Silvicultorii tulceni se plâng ca acestia, alaturi de miile de bovine semisalbatice si zecile de mii de porci ai localnicilor, devoreaza lastarisul din zonele strict protejate din Delta, facând pagube de miliarde de lei anual.

Niciunul dintre programele de ecoturism propuse de diverse fundatii pentru protectia animalelor care vizau sa „vânda“ ca atractii turistice caii salbatici nu s-au concretizat. Pâna si rangerii Parcului National Macin au preferat sa cumpere caii de rasa de la Herghelia Mangalia pentru ecoturism în parc.
Mihaela Eremia, de la Fundatia „Arca lui Noe“, a trecut, fara succes, pe la toti ministrii agriculturii din 2005 încoace, cu un proiect pentru „salvarea ultimilor cai salbatici din Delta Dunarii si a unor specii protejate, precum si dezvoltarea de metode de generare de venituri alternative pentru locuitorii din zona“. În schimb, a prins din nou, dupa 7 ani, ideea abatorizarii cailor.

Animalele au fost la adapost câta vreme nu puteau fi vândute sau transportate fara certifi cat veterinar. În 2006, Marian Avram, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea, sustinea ca 70% dintre caii salbatici din Delta sunt bolnavi de anemie infectioasa (febra de mlastina, transmisa de la un animal la altul prin intermediul insectelor) si ca trebuie incinerati în conditii speciale. Din 2009, în satul Nufaru s-au amenajat ferme de carantina, în care caii salbaticiti din Delta sunt verifi cati de veterinari.

„Dupa ce sunt examinati si li se implanteaza cipuri, majoritatea pleaca la export“ – spune Constantin Craciun, consilier în cadrul Oficiului Judetean Tulcea pentru Ameliorare si Reproductie în Zootehnie. În special în Italia, unde carnea de cal e foarte apreciata. Peste 1.000 de exemplare (vândute cu aproximativ 50 de euro bucata), cu certifi cate veterinare, au plecat deja spre abator de la Nufaru si Periprava.

„Acesti cai sunt o comoara zootehnica, o baza genetica importanta, care ar putea repara tot ce pierd rasele specializate, transmitând caractere pe linie de adaptabilitate rapida, rezistenta la boli, sete si foame, capacitate de effort îndelungat. Ei reprezinta un laborator viu, o baza de cercetare extraordinara“ – spune doctorul veterinar Stefan Raileanu.

Advertisements

One response

  1. Animalele eliberate in salbaticie trebuie sa se adpteze repede la acest stil de viata sau aceste nu o sa supravietuiasca in acele conditii, se numeste selectie naturala,

    28 August 2013 at 9:43 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s