blog arădean de cultură generală

Cum eliminam parola bios-ului

In cele ce urmeaza mi-am propus sa detaliez cateva solutii pentru o problema de care m-am izbit zilele trecute: cum procedam cand avem de-a face cu un calculator a carui parola a Bios-ului a fost uitata sau din diferite motive nu se cunoaste ?

Iata in continuare cateva posibilitati de a afla parola Bios-ului s-au mai degraba de a scapa de aceasta

            – metodele alese de mine sunt patru la numar: doua metode hardware si doua software.

      Una dintre metodele hardware de eliminare a parolei Bios-ului probabil o stie toata lumea, probabil este si cel mai usor de pus in practica(in unele situatii).

      Este vorba despre resetarea Bios-ului, iar pentru acest lucru nu trebuie decat identificata bateria care alimenteaza Bios-ul (localizata pe placa de baza) care va trebui extrasa  din soclul in care se afla, dupa care apasati de 3-4 ori butonul Power al unitatii centrale. Inainte de a efectua acesti pasi nu uitati sa deconectati unitatea centrala de la sursa de curent electric !

Inainte de a scoate bateria nu uitati sa deconectati unitatea centrala de la sursa de curent electric.

Tot pentru resetarea Bios-ului mai exista o alta metoda hardware. In caz ca din anumite motive bateria Bios-ului nu va este accesibila (in special pentru laptopuri)  o alta solutie ar fi sa identificati jumper-ul  Clr_CMOS sau pe alte placi de baza poate fi CLR_PWD dupa care citind in documentatia placii de baza, trebuie sa aflati cum trebuie mutat(setat) pentru a readuce Bios-ul in conditiile originale (in unele situatii poate fi vorba despre un mic intrerupator care trebuie trecut pe “OFF” pentru cateva secunde).

Bios-ul mai poate fi resetat si prin intermediul jumper-ului CLR_CMOS sau CLR_PWD

Nota: Acestea sunt variantele hardware si le consider ca fiind comode in cazul unitatilor centrale. Aceste metode fiind de altfel mai greu de pus in practica  in cazul laptopurilor, drept pentru care voi continua cu prezentarea a doua software-uri menite sa va aduca la acelasi rezultat insa prin alte metode.

CmosPwd

 • CmosPwd este una dintre solutiile software care pot fi puse in aplicare pentru a elimina parola uitata a Bios-ului. Iata deci ce trebuie facut:
 • Downloadati arhiva cmospwd.zip
 • Odata extras folderul cmospwd-5.0 din arhiva de mai sus puneti-l pe discul(partitia) C ;
  In continuare vom lucra prin intermediul Command Promt deci:

Start -All Programs – Accessories- Command Promt

 • Tastati in cadrul ferestrei DOS deschise urmatoarele:

c:\cmospwd-5.0\windows\ dupa care dati  Enter ;

Daca pasii descrisi pana acum au fost parcursi corect va trebui ca fereastra DOS sa fie asemanatoare cu imaginea de mai jos:

 • Ajunsi in acest punct tastati urmatoarele comenzi:

ioperm –i dupa care Enter ;

cmospwd_win /k urmat de  Enter ;

 • Alegeti cea de-a doua optiune apasand tasta 2 si dati Enter ;
 • Pentru a iesi din cadrul procedurii tastati 0 .

Aici “jocul” se termina iar ceea ce trebuie facut este sa restartati calculatorul parola BIOS-ului fiind deja eliminta !

PC CMOS Cleaner

Daca din diverse motive posibilitatile enumerate pana acum au esuat atunci ar mai fi o strada de parcurs – cu mentiunea ca optiunea de a boot-a de pe CD/DVD trebuie sa fie activa !!!

Este vorba de PC CMOS Cleaner. Imaginea .ISO a acestuia poate fi descarcata de aici: PCCMOSCleaner.ISO.Pentru a inscriptiona fisierul downloadat pe un disc CD/DVD va recomand ImgBurner. Fiind vorba despre un fisier imagine va trebui sa fie facut un disc de pe care sa se poata boota. In acest sens ImgBurner – din link-ul de mai sus – este numai bun !

Odata inscriptionat programul nu va ramane decat sa restartati calculatorul si sa asteptati ca acesta sa booteze direct de pe discul CD/DVD creat. In cateva secunde pe monitor veti avea interfata grafica a PC Cmos Cleaner.

Dupa primul Next veti avea in fata urmatorul ecran:

Posibile parole.

Daca programul va recunoaste versiunea de BIOS atunci veti avea in fata o lista cu posibilile parole !

Daca nu aveti de gand sa va bateti capul cu posibilile parole atunci urmati pasii urmatori ai programului apasand Next.

La pasul numarul 2 aka Step 2 alegeti Choice 1.

In ferastra micuta care apare va trebui sa confirmati faptul ca doriti sa fie elimata parola Bios-ului – deci Yes. In continuare va trebui sa dati click  pe OK si Exit dupa care restartati calculatorul.

Preluat integral de pe:

One response

 1. Radu

  Am un dell precision m4500 (laptop). Imi cere parola la bios. Am incercat cu scoaterea bateriei de pe placa de bazasi altele. Tot nu merge. Ma puteti ajuta va rog.
  Service tag este #FWYFTM1-1f5A. Daca ma puteti ajuta va rog sami trimiteti raspuns la adresa: caranfildumitruradu@gmail.com

  13 February 2016 at 12:14 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s