blog arădean de cultură generală

Cel mai lung pod din lume

La sfârsitul anului trecut, pe 27 decembrie 2010, au fost finalizate lucrarile principale ale celui mai mare si spectaculos pod din lume, în urma eforturilor depuse timp de patru ani.

Autoritatile din China au anuntat ca au fost finalizate lucrarile la cel mai lung pod din lume, acesta urmând a fi inaugurat curând. Constructia uneste orasul Qingdao, situat în provincia Shandong, cu districtul Huangdao.

Dimensiunile acestui pod sunt enorme, el având lungimea totala de aproximativ 42 kilometri, adica cam cât de la Arad pana la Timisoara.

La realizarea acestei structuri uriase au lucrat, începând din anul 2006, doua echipe distincte, care au demarat constructia din doua extremitati. Unul dintre constructori a exultat la final: “Calculul si proiectul amanuntite au fost perfecte. Daca lipseau câtiva centimetri ar fi fost un dezastru. S-au prins la fix”.

Cu ajutorul acestui pod, distanta dintre Qingdao si Huangdao va fi redusa cu 30 de kilometri, iar timpul de calatorie va fi scurtat cu 20 de minute. În prezent, Qingdao Haiwan Bridge este cel mai lung pod din lume, el devansându-l pe anteriorul detinator al acestui titlu, Lake Pontchartrain Causeway, din Statele Unite, care masoara “doar” 38,42 de kilometri.

Constructia a costat guvernul chinez nu mai putin de 5,5 miliarde de dolari. Însa, autoritatile din China au anuntat deja ca vor începe lucrarile la o alta structura colosala, care va avea mai mult de 42,5 kilometri lungime. Acest nou proiect va lega Macao de Hong Kong.Podul are o lungime de 41,58 de kilometri si leaga Qingdao si Huangdao. Latimea sa este de 35 de metri si autostrada care îl traverseaza are sase benzi.

Viteza de circulatie a autovehiculelor pe pod este de 80 de kilometri pe ora. Podul va fi dat în functiune în prima jumatate a anului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s